RCM Timișoara nu va avea șasa să-și apere titlurile cucerite în 2012 și 2013. Sâmbătă seară, pe „Dan Păltinișanu”, trupa lui Grainger Heikell a fost învinsă de Farul Constanța, cu 0-9, într-o semifinală de Superligă care a pus o pată neagră peste tot ceea ce înseamnă rugby în România.
Câteva mii de iubitori de sport s-au stâns sâmbătă seară pe „Dan Păltinișanu”, pentru a-i acompania pe galben-albaștri în drumul lor spre cea de-a treia finală de campionat consecutivă. Farul Constanța mai vizitase de două ori Marele Oval în 2014 și, de fiecare dată, l-a părăsit învinsă. Toate datele păreau să ducă spre un nou succes al campioanei en titre, care deja se gândea la revederea cu Baia Mare, de peste o săptămână, pe „Arcul de Triumf”. Nimeni și nimic nu putea însă anticipa ceea ce avea să se petreacă.
Partida a început cu o întârziere de jumătate de oră, spre stupefacția tuturor celor prezenți pe stadion. Motivul amânării fluierului de start s-a răspândit prin tribună precum „telefonul fără fir”. Site-ul oficial al Superligii a publicat un scurt comunicat, care explica faptul că șase jucători timișoreni nu aveau în carnete foile cu vizele medicale. E vorba despre Eugen Căpățână, Jack Umaga, Paula Kinikinilau, Valentin Calafeteanu, Cătălin Fercu și Fonovai Tangimana.
Toți cei ce au văzut carnetele înaintea jocului au confirmat că foile cu vizele medicală au fost rupte. Cu alte cuvinte, a fost un act voit, nu un rod al neglijenței. Iar de aici, s-a dat frâu liber scenariilor…
Poliția, chemată la stadion
Înaintea începerii meciului, însuși primarul Nicolae Robu, însoțit de Radu Țoancă, reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administrație, au purtat o discuție cu centralul Vlad Iordăchescu, în încercarea de a-i menține în cele din urmă pe cei șase în teren. „Directorul Policlinicii Sportive, doctorul Șerbescu, a venit în timp util la stadion, a confirmat că există în registre toate verificările medicale și am cerut să se dea o viză medicală pe loc, totul bazat pe ceea ce există în acele registre. Arbitrii au refuzat, deși știau ei înșiși, din meciurile precedente, că acele vize existau”, spune primarul Timișoarei.
Mai mult decât atât, Robu a chemat și poliția, pentru a investiga cazul și pentru a reconstitui traseul carnetelor de joc. „Eu am sunat la poliție, iar ancheta a început. Trebuie identificat cel ce a făcut așa ceva”, a mai spus Robu.
Răzbunare federală sau sabotaj intern?
Cea mai des vehiculată explicație pentru tot ceea ce s-a întâmplat aseară se leagă de refuzul clubului timișorean de a trimite jucători la selecționata divizionară Bucharest Wolves, decizie comunicată cu doar trei zile înaintea semifinalei cu Farul. Vicepreședintele Dușan Filipaș părea liniștit la conferința de presă de la mijlocul săptămânii, spunând că Federația nu are la îndemână niciun temei legal de a sancționa clubul bănățean, mai cu seamă că e vorba despre o întrecere a echipelor de club.
Acestea să fie, totuși, represaliile acestei decizii? S-a umplut finalmente paharul în „războiul rece” dintre RCM Timișoara și Federație, care a mocnit în ultimele luni (vezi episodul scrisorii)? „Nu vrem să facem conexiuni de acest gen, dar e revoltător ceea ce s-a întâmplat. E un act de sabotaj fără precedent”, spune, precaut, Dușan Filipaș.
Mai mult, vehemența cu care brigada condusă de Vlad Iordăchescu a refuzat refacerea vizelor celor șase pe baza datelor de la Policlinica Sportivă trimite suspiciunile și mai aproape de FRR. „Am vorbit cu secretarul general al FRR, i-am comunicat ceea ce s-a întâmplat încă de la ora 19.30, atunci când am aflat de această situație, dar decizia a fost ca meciul să se joace. Noi am fi avut varianta să refuzăm intrarea pe teren, dar nu era un act de bărbăție. Am jucat, folosind chiar jucători care nu erau pe foaia inițială de joc, a trebuit să aducem de acasă echipamente. Cred că dacă am fi avut și puțin noroc, am fi câștigat meciul. Oricum, băieții noștri, din punctul meu de vedere, au câștigat acest campionat”, a mai spus Dușan Filipaș.
O altă variantă, mai puțin rostită, a fost cea a unui sabotaj intern. Foști sau actuali angajați ai clubului, cu acces la documentele clubului, ar fi putut smulge filele din carnetele jucătorilor. Un scenariu născut, de asemenea, din pură speculație, dar care, într-un asfel de moment, nu poate fi trecut cu vederea.
Eșec, într-o formulă improvizată
Ce a rezultat? Un meci în care formația timișoreană nu și-a putut etala adevărata valoare. Lipsa celor șase jucători a destabilizat complet orice idee tactică gândită de antrenorul Grainger Heikell, cel ce s-a văzut nevoit să refacă lotul, în regim de urgență. Iată cum a arătat primul XV: Țăruș, Gorcioaia, Saulo, Popârlan, Mahu, Burcea, Lazăr, Carpo, Dumitru, Rose, Moala, Shennan, Anesi, Lemnaru, Conache, pe parcurs mai intrând Militaru, Cornei, Morrison și Mariș.
Farul s-a impus cu 9-0 pe „Dan Păltinișanu”, grație a două lovituri de pedeapsă transformate de Vlaicu și a unui dropgol semnat de Ralulu, cu zece minute înainte de final. Un meci în care timișorenii au luptat, însă nervozitatea firească într-o astfel de situație și, în multe momente, chiar arbitrul Vlad Iordăchescu, i-au privat de puncte.
„Am pierdut meciul, suntem foarte dezamăgiți. S-au întâmplat unele lucruri pe care nu le putem controla. Îmi pare foarte rău pentru toți jucătorii noștri, care au muncit tot anul, unii dintre ei departe de familii, și cărora nu li s-a dat o oportunitate dreaptă de a-și apăra șansele. E clar că într-o astfel de situație, e greu să-ți menții concentrarea la ceea ce ai de făcut și să-ți etalezi toate calitățile. Nu cunosc cu exactitate circumstanțele în care s-au întâmplat aceste lucruri de dinainte de meci, dar mi se pare o nebunie. Sunte de mulți ani în sport și în rugby și nu am auzit niciodată un episod care măcar să se apropie de ceea ce s-a întâmplat acum. Arbitrii știau că toți ce șase sunt eligibili pentru a juca, dar din păcate nu s-a apelat la simțul realității”, a spus la final antrenorul Grainger Heikell, vizibil dezamăgit de ceea ce i-a fost dat să vadă în rugby-ul românesc.
Ancheta poliției continuă, la fel și țesutul scenariilor. Până una, alta, sâmbăta viitoare, pe „Arcul de Triumf”, CSM Știința Baia Mare și Farul COnstanța vor juca cu trofeul pe masă, în timp ce RCM Timișoara va înfrunta Dinamo București, pentru medaliile de bronz.
se stie says
excelent textul. felicitari.