Saracens, aproape de a bate palma cu RCM Timișoara: „Nu suntem o putere colonială”

DSCF0016

RCM Timișoara e aproape de a face un mare pas înainte. Saracens, unul dintre cele mai de succes cluburi europene, e interesată de un parteneriat cu galben-albaștrii, din care să aibă de câștigat conducătorii, antrenorii și jucătorii ambelor grupări. Deși formația londoneză și-a dezvoltat câțiva „sateliți” în mai multe colțuri ale lumii, directorul executiv Edward Griffiths dă asigurări că timișorenii nu vor fi obligați să își schimbe numele, culorile și sigla.

RCM Timișoara trece la nivelul următor. Saracens, liderul la zi al AVIVA Premiership și proaspătă finalistă a Heineken Cup, e decisă să pornească un parteneriat pe termen lung alături de campioana României. Despre tatonările cu englezii se aude de ceva vreme în oraș, însă abia la începutul acestei săptămâni s-au discutat mai concret detaliile colaborării.

„Saracens e un partener valoros, pe care Timișoara și l-a dorit. Momentan, am stabilit doar liniile directoare ale parteneriatului, nu am intrat în amănunte, nu am semnat încă nimic. Ce pot spune e că va fi în primul rând un transfer de know-how, atât pe plan sportiv, cât și pe plan administrativ. Saracens nu ne va susține financiar, dar va sprijini toate programele ce țin de realizarea acestui transfer de know-how, care implică la rândul lor costuri. Am pășit într-o nouă eră, iar această colaborare ne obligă să fim mai performanți, mai profesioniști în activitatea noastră de zi cu zi. Standardul nostru intern a fost ridicat foarte mult prin această colaborare și e o provocare pentru toți membrii clubului nostru de a reuși în acest proiect”, a anunțat vicepreședintele lui RCM Timișoara, Dușan Filipaș.

Saracens a fost reprezentată la Timișoara de directorul executiv Edward Griffiths, omul considerat a fi la baza dezvoltării rapide a clubului londonez în ultimii ani. În mod cert, experiența la cel mai înalt nivel e de partea sa, Griffiths fiind CEO al Ligii de rugby sud-africane în perioada în care țara lui Mandela cucerea Campionatul Mondial, iar apoi a fost consultant pe perioada Campionatului Mondial de fotbal, găzduit în 2010 tot în Africa de Sud.

„Pornim de la o viziune pentru rugby la nivel mondial. Ne dorim ca nivelul rugby-ului să crească în mod dramatic în următorii 10 ani. În primul rând, datorită faptului că a fost inclus în programul olimpic, odată cu ediția de la Rio din 2016, iar în al doilea rând datorită valorilor pe care acest sport le are, spre deosebire de fotbal. Un tată care își crește copiii, va dori ca aceștia să se dezvolte în spiritul unui jucător de rugby, cu disciplină și respect. Ne-am decis că vrem să fim mai mult decât un club de succes din Londra. Ne-am dorit să fim o entitate care să ducă spiritul și succesul rugby-ului în toate colțurile lumii”, a declarat Griffiths.

Directorul executiv al celor de la Saracens a vorbit despre modul în care se urmărește colaborarea cu campioana României. „Ca în orice parteneriat, elementul-cheie e să ajungem la o situație în care ambele cluburi au de câștigat. În Londra avem probabil cei mai buni antrenori de rugby din lume, care pot lucra cu omologii lor din Timișoara. Prin videconferințe și meciuri înregistrate, antrenorii se pot studia reciproc și pot face schimburi de experiență și de impresii. De asemenea, e un lucru benefic pentru jucători. În cadrul acestui parteneriat, nu doar jucătorii români vor avea șansa de a evolua în Anglia, ci și jucătorii englezi vor putea câștiga experiență venind în România. E important de precizat că am ales România din cauza tradiției pe care o are în rugby, a potențialului imens. Iar Timișoara am ales-o pentru că e un club cu o viziune unică, iar beneficiari vor fi jucătorii și antrenorii din ambele părți”,a mai spus Griffiths.

„Saracens nu vine să ne fure identitatea”

Saracens și-a dezvoltat, în ultimii ani, „sateliți” în toate colțurile lumii, de la Moscova la Abu Dhabi și de la Sao Paulo și până în Kuala Lumpur. În aceste situații, cluburile locale au preluat denumirea și culorile celui englez. Edward Griffiths dă însă asigurări că acest lucru nu este obligatoriu și în cazul Timișoarei.

„Nu venim aici să impunem schimbarea numelui, a culorilor și a siglei. E vorba despre un parteneriat în adevăratul sens al cuvântului. Nu ne dorim ca timișorenii să simtă că au pierdut ceva ci, din contră, că au câștigat ceva. Detaliile acestea pot fi discutate în timp, oamenii vor fi consultați și vom lua o decizie la finală. Dar scopul principal e de a ne împărtăși viziunea și de a fi parteneri. Nu suntem o putere colonială, care vine să-și înfigă steagul într-un teritoriu nou, ci suntem în căutarea unui parteneriat”, a precizat Griffiths.

Ideea conducătorului clubului londonez a fost întărită și de vicepreședintele galban-albaștrilor, Dușan Filipaș. „Saracens nu vine să ne fure identitatea și trecutul. Din contră! Avem nevoie de experiența lor, de o construcție solidă aici, la Timișoara, care să dureze 100 de ani de aici înainte. Trebuie să ne facem planuri pe termen scurt, mediu și lung, iar Saracens e partenerul potrivit pentru acestea. Nu vrem să fim o apariție meteorică în peisajul rugby-ului românesc, ne dorim să scriem istorie”, a declarat Filipaș.

Semnarea propriu-zisă a acordului de colaborare dintre RCM Timișoara și Saracens va avea loc în perioada următoare. Saracens FC are în spate o tradiție de 138 de ani și traversează ceea ce poate fi cel mai bun sezon din istorie. Londonezii sunt în prezent lideri în AVIVA Premiership, primul eșalon englez, și au obținut biletele pentru finala Heineken Cup, principala întrecere continentală, după ce au învins categoric sâmbătă, cu 46-6, gruparea franceză Clermont. Ultimul act se va disputa la 24 mai, pe Millennium Stadium din Cardiff, Saracens urmând a se lupta pentru prețiosul trofeu tot cu o formație din Hexagon, RC Toulon.

About Gabriel Toth

Leave a Reply