Rugby World Cup | Solomie, Vioreanu și Brezoianu, primii rugbyști trimiși de Timișoara la Cupa Mondială

solomie-vioreanu-brezoianu

Solomie, Vioreanu și Brezoianu, reprezentanții lui „U” Timișoara la edițiile Cupei Mondiale din anii ’90

Timișoara Saracens a trimis un număr record de rugbyști la Cupa Mondială din Anglia. Opt jucători vor reprezenta România, iar un al nouălea, Manasa Saulo, face parte din lotul statului Fiji. Va fi a patra ediție de Cupă Mondială (din totalul de opt) în care vor fi implicați componenți ai echipei timișorene. În urmă cu 20 de ani, fundașul Gheorghe Solomie era singurul component al lui „U” selecționat pentru turneul final din Africa de Sud și primul jucător al Timișoarei prezent la „mondial”. Patru ani mai târziu, în Irlanda, alături de Solomie aveau să mai participe Gabriel Brezoianu și Mihai Vioreanu.

1995. Anul unei ediții de Cupă Mondială ce avea să intre în istorie și să constituie o reală sursă de inspirație pentru regizorii și scenariștii de la Hollywood. România a purces, la sfârșitul primăverii, spre Africa de Sud, cu un lot de 26 de jucători selecționați de cuplul de tehnicieni Mircea Paraschiv – Dumitru Fugigi. Printre ei și fundașul Universității Timișoara, Gheorghe Solomie, unic reprezentant al grupării de pe Bega.

Misiunea „stejarilor” avea să fie, practic, imposibilă. În grupa României se aflau campioana mondială en titre, Australia, țara gazdă, Africa de Sud, și Canada. Iar începutul a fost cum nu se putea mai prost pentru tricolori.

La 26 mai 1996, la Port Elizabeth, România era surclasată de cel mai accesibil adversar din grupă, Canada, cu 34-3. Singura modificare a tabelei din partea alor noștri a fost realizată de Nichitean, dintr-o lovitură de pedeapsă. A urmat un eșec programat, 8-21 în fața Africii de Sud, care a utilizat o formulă în care predominau rezervele. Dinamovistul Gurănescu a marcat unicul eseu al „stejarilor” din acest turneu final, iar uvertura Ivanciuc (de la Știința Petroșani) reușea să transforme o lovitură de pedeapsă. Aventura în Africa de Sud s-a încheiat la 3 iunie 1995, la Stellenbosch, cu o înfrângere firească în fața campioanei mondiale, Australia. 3-42, în care punctele României au fost aduse de Inanciuc, dintr-o lovitură de pedeapsă.

Fundașul de la „U” Timișoara, Gheorghe Solomie, a fost integralist în toate cele trei partide susținute de „stejari” la Campionatul Mondial ce avea să fie câștigat de țara gazdă, Africa de Sud, după un parcurs de poveste. Printre cei ce au cucerit atunci lumea rugby-ului s-a aflat și viitorul antrenor al lui RCM Timișoara, Chester Williams.

La ediția din 1999, organizată de țările britanice plus Franța, în lotul României și-au făcut loc trei jucători de la Universitatea Timișoara (aflată la final de drum, urmând de aici o cădere liberă preț de câțiva ani buni). Alături de Gheorghe Solomie, au mai fost chemați la lot mai tinerii Mihai „Miki” Vioreanu și Gabriel Brezoianu. De această dată, prezența timișorenilor în lot avea să se simtă și pe tabela de marcaj.

Grupa „stejarilor” a fost poate la fel de grea ca și cea din Africa de Sud. Însă prestația a fost mult mai bună. Debutul a fost însă unul previzibi. La 3 octombrie 1999, la Belfast, România pierdea cu 57-9 meciul cu Australia, în care Mitu a reușit să transforme trei lovituri de pedeapsă. În acest joc, Gheorghe Solomie și Miki Vioreanu au fost integraliști, în vreme ce Brezoianu a fost înlocuit pe final cu Săuan.

De referință a fost însă meciul din 9 octombrie, de la Dublin, cu SUA. „Stejarii” s-au impus după un meci spectaculos, cu 27-25. Jucătorul Timișoarei, Gheorghe Solomie, a semnat primele două eseuri ale României, în minutele 17 și 43. Până la final, un alt fost component al lui „U”, Alin Petrache (viitorul președinte al FRR) avea să culce la rândul său de două ori balonul în terenul de țintă al americanilor. Iar Mitu a reușit două transformări și două lovituri de pedeapsă.

Ultimul joc al României la Cupa Mondială s-a disputat la 15 octombrie 1999, tot la Dublin, în fața Irlandei. Britanicii s-au impus cu 44-14, „stejarii” punctând prin Săuan – eseu și Mitu, care a transformat trei lovituri de pedeapsă.

În aceste ultime două jocuri, cu SUA și Irlanda, toți cei trei jucători de la Universitatea Timișoara au fost integraliști.

Aveau să treacă 12 ani până când echipa de rugby a Timișoarei să mai trimită jucători la Cupa Mondială. S-a întâmplat la ultima ediție, cea din 2011, când de la RCM Timișoara au fost convocați Mădălin Lemnaru, Stelian Burcea și Valentin Calafeteanu. Scrisoare de convocare primise și Cătălin Fercu. Fundașul a fost atunci protagonistul unui scandal de proporții, refuzând să facă deplasarea în Noua Zeelandă, din cauza fricii de zborul cu avionul, atestată medical. Chiar și așa, Fercu s-a ales cu o suspendare consistentă din competițiile interne și internaționale.

La ediția din acest an a Cupei Mondiale, opt dintre „stejari” provin de la Timișoara Saracens. E vorba despre Alexandru Țăruș, Andrei Rădoi, Eugen Căpățână, Valentin Popârlan, Stelian Burcea, Valentin Calafeteanu, Paula Kinikinilau și Mădălin Lemnaru. De asemenea, printre „stejari” se vor regăsi și alți foști componenți ai grupării din Timișoara, precum Otar Turashvili, Horațiu Pungea, Daniel Carpo sau Cătălin Fercu. În plus, în lotul statului Fiji se regăsește un alt component al Timișoarei, Manasa Saulo.

About Gabriel Toth

Comments

Leave a Reply