REMEMBER: West Ham se înclina și la Timișoara, cu 35 de ani în urmă

1980_11_05_poli-west_ham1-0_04

Schimbul de fanioane între căpitani. Păltinișanu (în alb), alături de Billy Bonds, legendarul căpitan al lui West Ham, care a jucat neîntrerupt pentru londonezi din 1969 până în 1988

West Ham United a fost eliminată aseară, din Europa League, prin dubla astralului Budescu. Performanța realizată de Astra lui Șumudică a trezit nostalgii vechi pe Bega. Pentru că aici, în urmă cu aproape 35 de ani, „ciocănarii” sufereau primul lor eșec pe tărâm românesc. Poli obținea atunci o victorie, ce-i drept, doar de palmares, reușind să-și facă însă o ieșire triumfală dintr-o ediție a Cupei Cupelor din care se va reține mereu vuietul stadionului, la golul lui Păltinișanu, care a consfințit eliminarea lui Celtic Glasgow.

Poli Timișoara a primit vizita londonezilor de la West Ham la 5 noiembrie 1980. Calificarea în sferturile Cupei Cupelor fusese deja pecetluită în tur, pe Boleyn Ground din Londra. „Ciocănarii” se impuseseră cu 4-0 în fața unei formații timișorene ușor crispate și preocupate mai mult de apărare. Reușitele lui Billy Bonds, David Cross, Paul Goddard și Ray Stewart au scris istoria manșei tur.

Șansele lui Poli de a întoarce soarta calificării în returul de la Timișoara erau infime. Cu toate acestea, la acel 5 noiembrie 1980, 25.000 de druckeri au luat cu asalt stadionul „1 Mai”, împingându-și favoriții de la spate.

Iar Poli avea să domine copios manșa retur. Doar neșansa și forma bună a portarului Phil Parkes au făcut ca tabela să rămână nemodificată vreme de 54 de minute. Până la lansarea lui Titi Nicolae pentru „Pălti”, care l-a fentat din preluare pe Martin șutând apoi năprasnic, de la 16 metri, fără speranțe pentru goalkeeperul englez. Pe lângă această unică reușită, s-au mai consemnat ocazii importante, irosite de Dumitru, Șerbănoiu, Anghel și, din nou, Păltinișanu, presa vremii vorbind și despre două penaltiuri clare, pe care italiantul Latanzzi le-a refuzat lui Cotec și Palea.

Unul dinte cele mai bune meciuri făcute de „Liță” Dumitru, în perioada în care a evoluat la Timișoara. Iată ce scria, după meci, „Drapelul roșu”:

„Ne-am bucurat cu toții, cei 30.000 de spectatori, să-l vedem pe acest mare fotbalist român, Ion Dumitru, într-una din zilele sale excepționale, jucând de-a dreptul senzațional și concepând pentru echipa sa acțiuni în lanț, care mai de care mai frumoase, șutând el însuși spre poartă, spre acel norocos Parkes, vrând așadar să dea Timișoarei o bucurie cel puțin similară celei din dubla întrecere cu Celtic Glasgow. Bravo Dumitru!”

West Ham United s-a calificat cu scorul general de 4-1, dar avea să se opreasă în turul următor – sferturile de finală, după un eșec cu viitoarea câștigătoare a trofeului, sovietica Dinamo Tbilisi. Ar mai fi de precizat că, la vremea respectivă, West Ham United evolua în al doilea eșalon englez, izbutind această ieșire în Europa după o memorabilă finală de Cupa Angliei, în care golul lui Sir Trevor Brooking a făcut diferența pe Wembley, în fața concitadinilor de la Arsenal. „Ciocănarii” aveau să promoveze însă în First Division chiar la finele acelui sezon.

Iată echipele ce s-au duelat la Timișoara, pe 5 noiembrie 1980:

Poli Timișoara (antrenor Ion V. Ionescu): Moise – Vișan, Păltinișanu (cpt.), Șerbănoiu, Murar – T. Nicolae (68, Palea), Dembroschi (36, Șunda), Dumitru – Anghel, Nedelcu, Cotec.

West Ham United (antrenor John Lyall): Parkes – Steward (32, Brush), Lampard, Bonds, Martin – Allen, Holland, Goddard – Neighbour (63, Brooking), Cross, Pike.

About Gabriel Toth

Leave a Reply