Radnicki Sutjeska, echipa sârbească la care se vorbește în… română

© Emanuel Titus Iliesi

Pavel Popovici, membru în conducerea lui Radnicki Sutjeska, s-a arătat impresionat de jocul lui ASU Politehnica (Foto © Emanuel Titus Iliesi)

ASU Politehnica a fost vizitată ieri de Radnicki Sutjeska, o formație ce evoluează la nivelul celui de-al patrulea eșalon al Serbiei, în Zona Banat, unde ocupă locul 6. Alb-violeții s-au impus cu 4-0, însă în prima repriză, trupa pregătită de Dragoljub Gajevic a opus o bună rezistență, reușind să închidă culoarele de atac ale gazdelor.

La final, am stat de vorbă cu șeful delegației sârbe, Pavel Popovici, membru în conducerea clubului și, în același timp, antrenor al unei grupe de juniori. Oficialul oaspeților, român din Banatul sârbesc, s-a arătat impresionat de jocul prestat de poliști, pe care îl compară cu cel al… Barcelonei.

„E pentru prima oară când venim ca musafiri la Timișoara, să jucăm cu Politehnica și sunt foarte bucuros că am legat acest amical. Echipa dumneavoastră e foarte puternică, practică un joc în viteză, pe stilul Barcelonei, cu pase scurte, mingea circulă rapid de la un jucător la altul. Suntem impresionați”, a spus Popovici.

În prima repriză, Radnicki s-a bazat pe echipa de bază, care a oferit o replică dârză. De altfel, componenții primului 11 al vizitatorilor au impresionat înainte de toate prin construcția fizică. „În prima repriză, am folosit și noi prima echipa. Cei ce au intrat în repriza a doua, încearcă să le facă concurență celor din primul 11. Am dorit să le dăm și lor minute de joc, să vedem ce posibilități au pentru a ajuta echipa”, a mai spus Popovici.

Radnicki Sutjeska e o echipă în care limba română se aude destul de des. În lotul echipei se regăsesc nume precum Condan, Idvoreanu, Suciu sau Bodrojan. De altfel, la Sutjeska (sau Sărcia, care e denumirea românească a satului), trăiește o importantă comunitate de români.

„Avem cinci români în echipă, toți din satul nostru. Toți sunt proveniți de la echipele de juniori ale clubului. Sutjeska e un sat de 1.500 de locuitori, dintre care vreo 400 români. Trebuie spus că Radnicki Sutjeska, deși o echipă sătească, a jucat în eșalonul al treilea în vremea Iugoslaviei, ceea ce e o realizare. Mulți jucători importanți au fost formați la echipa noastră, jucători de primă divizie sau chiar de echipă națională. Unul e Dejan Govedarica. De asemenea, antrenorul de acum al echipei, Dragoljub Gajevic, a jucat la Vojvodina Novi Sad, în prima divizie iugoslavă”, a spus Pavel Popovici.

Conducătorul lui Radnicki a vorbit și despre posibilitățile financiare ale clubului, dar și despre nivelul la care se situează Zona Banat, seria în care evoluează echipa.

„Financiar o ducem rău, cam peste tot în estul Europei. Nu putem primi foarte mulți bani de la comunitatea locală, dar avem în schimb câțiva sponsori din sat și din localitățile din jur, așa că ne descurcăm. Nivelul ligii în care jucăm e destul de bun, sunt destul de multe orașe care joacă în această divizie. Nici n-am vrea deocamdată să jucăm mai sus, pentru că nu avem posibilități financiare să sperăm la mai mult. Suntem mulțumiți cu locul în care ne aflăm acum”, a conchis Pavel Popovici.

Oficialul formației sârbe speră ca la vară ASU Politehnica să le întoarcă vizita alb-roșiilor din Sutjeska, pentru o „revanșă” la amicalul de ieri.

About Gabriel Toth

Leave a Reply