Politehnica Timișoara – „U” Cluj, amical cu parfumul fotbalului de odinioară

Mâine, cea mai centrală arenă a Timișoarei va fi în sărbătoare. De la ora 14:00, își dau întâlnire Politehnica și Universitatea Cluj, liderul din „C5” și o formație care, precum cea alb-violetă, provine din mediul academic și a renăscut prin implicarea activă a suporterilor.

Cele două cluburi au organizat astăzi o conferință de presă comună, la Biblioteca UPT, delegația clujeană fiind condusă de Cosmin Irimieș, vicepreședintele lui „U” și director al Universității „Babeș-Bolyai”.

„Cred că e o premieră ca un meci amical să fie astfel promovat. Pentru noi e o onoare să fim invitații unui astfel de eveniment, fiind vorba despre un meci de tradiție. Sunt două cluburi cu multe asemănări, și noi având, ca structură de organizare, ca fundament, o parte importantă bazată pe membri cotizanți, la care se adaugă administrația locală și cele șase universități de stat. E un model de organizare pe care l-am preluat din fotbalul dezvoltat. Suntem la început de drum, dar credem că e un model de succes, pe care cât mai multe cluburi ar trebui să îl urmeze. Punem accent pe transparență și pe performanță. E un parcurs poate mai complicat din punct de vedere financiar, dar cred că acesta este drumul potrivit pentru secolul al XXI-lea, poate mai puțin bazat pe partea pe finanțarea publică”, a declarat Irimieș.

Tehnicianul „Șepcilor roșii”, Adrian Falub, s-a declarat la rândul său onorat de invitația alb-violeților și așteaptă un spectacol pe măsură mâine după-amiază, pe „Știința”: „Sunt fericit că reușim să facem un meci de pregătire cu o echipă importantă, care a renăscut, o echipă a suporterilor. Chiar dacă distanța e destul de mare, am acceptat cu bucurie să venim la Timișoara. Știu ce înseamnă Poli Timișoara, știu ce înseamnă suporterii de aici și de aceea pentru noi e un eveniment important, pe care sperăm să îl onorăm cu succes, să fie un spectacol sportiv de care să se bucure în primul rând suporterii. Și noi, ca și Poli, trăim datorită suporterilor. Dacă nu aveam suporterii alături de noi, cred că nu am fi existat, astfel încât pentru noi, ei sunt cei mai importanți. Pentru noi va fi primul meci disputat pe iarbă în acest an, astfel că suntem onorați de această invitație primită de la Poli”.

Gazdele au luat cuvântul prin președintele clubului de fotbal, Florin Drăgan, prorector al UPT, care a subliniat relația specială pe care fotbalul l-a avut dintotdeauna cu mediul academic în orașul de pe Bega. „Sportul timișorean, în special fotbalul, s-a confundat mai mereu în istoria sa cu Universitatea Politehnica. Drept dovadă, la un an de la înființarea instituției, s-a fondat și asociația sportivă. În Timișoara, alături de suporteri, UPT participă la fenomenul fotbalistic, iar astfel de meciuri ne aduc aminte, cu nostalgie, de fotbalul anilor 80. Chiar dacă meciurile dintre cele două echipe s-au disputat în prima sau în a doua divizie, am văzut de fiecare dată un fotbal curat, între două echipe foarte iubite de suporteri”, a afirmat Drăgan.

Antrenorul Politehnicii, Bogdan Andone, a vorbit la superlativ despre adversarul din ultimul amical, spunând că grație valorii lotului alb-negrilor, testul de mâine va fi cu adevărat edificator asupra nivelului la care se regăsește echipa sa cu o săptămână înaintea primului joc oficial din 2018. „Vreau să le mulțumesc celor de la U Cluj pentru că au acceptat invitația noastră. E un meci important pentru noi din punct de vedere sportiv și, cu siguranță, e cel mai important amical disputat de noi în această iarnă, fiind și ultimul dinaintea reluării campionatului. Vreau să îi felicit pe cei de la «U» pentru rezultatele foarte bune din campionat și pentru participarea meritorie din Cupa României, unde, cu puțină șansă, ar fi putut trece peste Dinamo. Legat de meciul de mâine, cum am spus, e o ultimă repetiție pentru noi și sper să ajungem până la ora de start bine din punct de vedere fizic și mental. Întâlnim un adversar de calitate, care dacă ar fi fost în acest moment în Liga a II-a s-ar fi clasat în primele cinci echipe. Astfel, va fi un joc care ne va arăta exact unde suntem cu o săptămână înaintea startului”, a afirmat Andone.

Amintirile lui Falub:
Timofte, Vlaicu, Varga și… „Gaudeamus”

Născut la Dej, Adrian Falub a evoluat pentru „U” Cluj între 1989 și 1998, cu o întrerupere de un sezon, în 96/97, când a jucat în Elveția, la Basel. Actualul antrenor al „Șepcilor roșii” cunoaște din teren atmosfera derby-urilor dintre Poli și „U” de odinioară.

„Am jucat de multe ori împotriva lui Poli și, de fiecare dată, aveam parte de meciuri foarte grele. Am prins și o generație de excepție, cu Timofte, Vlaicu, Varga, o echipă foarte bună, care a jucat cu succes și în cupele europene. De aceea m-am bucurat foarte tare că ni s-a oferit șansa să venim acum la Timișoara pentru un astfel de meci. Și pe vremea când am activat la UTA, am jucat contra Politehnicii, în Liga a II-a, iar tribunele erau pline la Timișoara. Știu ce înseamnă un derby, știu ce înseamnă suporterii lui Poli. De aceea, e foarte important că mai există această echipă. Țin să îl felicit pe Aurelian Băbuțan, care mi-e prieten bun, și îi urez multă baftă lui Bogdan Andone. Sunt multe asemănări între noi și Poli Timișoara și cred că acesta va fi viitorul fotbalului din România, echipele cu suporteri”, a afirmat Falub.

Antrenorul liderului din „C5” și-a amintit și de vechea tradiție a cluburilor studențești, care intrau pe teren pe fondul sonor al imnului studențesc de pretutindeni, „Gaudeamus”, intonat până în anii 80 atât la Cluj, cât și la Timișoara.

„La noi așa era, când începea meciul, primul cântec pe care îl intona publicul era «Gaudeamus». Înțeleg că se va cânta mâine… deci ne vom simți ca acasă! Înțeleg că vor veni și fani de la Cluj, deci va fi un motiv în plus de bucurie pentru noi”, a mai spus Falub.

Puține absențe în cele două tabere

Adrian Falub a subliniat faptul că, la meciul cu Politehnica, va încerca să utilizeze cel mai bun „11” de care dispune în acest moment, chiar dacă astăzi echipa sa va mai disputa un test, în compania Ripensiei. „Lemnaru și Hordouan sunt accidentați, dar în rest e toată lumea aptă. La meciul de mâine vom folosi cea mai bună echipă de care dispunem”, a precizat Falub.

De partea cealaltă, Bogdan Andone va trimite la rândul său formula de bază, lipsind doar Marvin Schieb, care se confruntă cu unele probleme medicale. „Până la această oră, nu sunt indisponibilități, doar Marvin Schieb are unele probleme. Vom vedea până mâine, dar probabil că nu vom risca să îl utilizăm mâine, astfel că vor intra în program de luni”, a explicat Andone.

În ceea ce privește lotul de jucători, Bogdan Andone a precizat că se caută în continuare soluții pentru câteva întăriri de ultim moment.

„Avem un lot extrem de redus din punct de vedere numeric, cu 17-18 jucător de câmp. E posibil să mai apară unul sau doi jucători, în cazul în care vom găsi ceea ce avem nevoie. Dacă nu, rămânem cu acest lot și cu el vom defila”, a conchis Bogdan Andone.

***

Amicalul dintre Politehnica Timișoara și Universitatea Cluj va începe mâine, la ora 14:00, pe stadionul „Știința”. Înaintea meciului, la ora 12:00, se va efectua o prezentare a grupelor de juniori a clubului alb-violet.

About Gabriel Toth

Leave a Reply