Politehnica Timișoara – Pandurii Târgu Jiu – în amintirea duelurilor din ultimul deceniu și jumătate

2007_04_28-poli-panduri1-0e29fm06

Gigel Bucur a marcat de patru ori în poarta Pandurilor în meciurile disputate pe „Dan Păltinișanu”. Așa s-a întâmplat și la duelul din 28 aprilie 2007

Șaisprezecimile de finală ale Cupei României programează astăzi, pe stadionul „Dan Păltinișanu”, întâlnirea dintre divizionara secundă Politehnica Timișoara și medaliata cu bronz a precedentei ediții a Ligii I, Pandurii Târgu Jiu. Până în 2011, vechea „Poli” s-a întâlnit cu gruparea gorjeană de opt ori pe „marele oval”, în primele două divizii, povestea duelurilor directe pornind chiar la cumpăna dintre milenii.

De-a lungul a aproape opt decenii de existență, Politehnica nu s-a duelat niciodată în campionat cu o reprezentantă a orașului Târgu Jiu. Urbea lui Brâncuși a apărut pe firmamentul Diviziei B abia în a doua jumătate a anilor 70, atunci când Poli era o prezență constantă a eșalonului de elită (și chiar mai mult decât atât!). În deceniul următor, când alb-violeții au pendulat între primele două divizii, Gloria Pandurii Târgu Jiu (și, ulterior, sub denumirea consacrată, Pandurii) și Poli au fost repartizate în serii diferite ale „B”-ului.

Totul până în ediția 2000/2001, când nou-promovata Pandurii Târgu Jiu a întâlnit-o pentru prima oară pe Politehnica Timișoara în cadru oficial. Primul duel s-a consemnat chiar pe Bega, la 25 noiembrie 2000, în ultima etapă a turului, și a fost câștigat cu mari emoții de alb-violeții pregătiț de italianul Lorenzo Rubinacci. Gorjenii au deschis scorul în minutul 30, prin experimentatul Rodin Voinea, iar avantajul lor s-a menținut pe tabelă până în minutul 76, când fundaul Alin Chița a restabilit egalitatea. Golul victoriei poliste a venit abia în minutul 90, grație lui Cătălin Almășan, care a reluat din careul mic o centrare din lovitură liberă venită de la Florin Stoica.

Iată distribuțiile celor două echipe la acest prim duel direct din istorie:

Poli (antrenor Lorenzo Rubinacci): Pap – Chița, C. Almășan, Brou – E. Diaconescu (59, Feraru), Stoican (78, Panaitescu), Naidin, Fl. Stoica, Diță – Bratu, Bota (35, Bilașco)
Pandurii (antrenor Gabriel Zahiu): Hîrșu – Amzucu, Fl. Ispas, Arcanu – Popete (72, R. Mogoșanu), Mălăele, Nicolaescu, M. Zaharia, Trofin – R. Voinea (86, I. Ștefan), Verdeș (35, Tr. Barbu)

*) Remarcăm în echipa de start a Pandurilor din urmă cu aproape 16 ani prezența atacantului Bobi Verdeș, cu care Politehnica s-a întâlnit în urmă cu câteva etape, în jocul cu CS Afumați. Fostul atacant al gorjenilor a și deschis scorul în partida din etapa a 10-a a actualului sezon.

În sezonul următor, cele două echipe s-au reîntâlnit la Timișoara pentru ultima oară în Divizia B, meciul din 15 mai 2002 consemnând și singura victorie a Pandurilor pe „Dan Păltinișanu” într-un duel cu alb-violeții. Un succes categoric al gorjenilor, cu 6-0, grăitor pentru situația rușinoasă în care clubul timișorean fusese adus de fostul patron, Claudio Zambon. Pentru Pandurii înscriau, în urmă cu 14 ani, Vintilescu (6, 22, 48), I. Ștefan (22), Ad. Popescu (52) și Micioi (90).

Trei ani mai târziu, Poli și Pandurii s-au reîntâlnit în Liga I, cu un prim duel programat tot la Timișoara, la 26 noiembrie 2005. A fost o victorie chinuită pentru alb-violeți, cu 1-0, prin golul înscris de Caramarin, din penalti, în minutul 42. În următoarele patru sezoane, gorjenii au pierdut de fiecare dată în vizitele efectuate la Timișoara (cel mai clar pe 2 august 2008, 0-3). Totuși, ultima întâlnire de pe „Dan Păltinișanu”, dinainte ca Poli să părăsească forțat eșalonul de elită, a coincis cu singura remiză directă de pe acest stadion. La 13 aprilie 2011, Poli și Pandurii încheiau la egalitate, 2-2, după un joc cu răsturnări de scor, dar care îi îndepărta pe alb-violeți de titlu. Lukas Magera a deschis scorul pentru gazde în minutul 22, însă Pandurii a întors rezultatul prin golurile lui Vranjes (30) și Lemnaru (48). Trupa lui Dusan Uhrin a reușit să salveze în cele din urmă o remiză, grație reușitei lui Zicu, din minutul 90. Iată distribuțiile de la această întâlnire:

Poli (antrenor Dusan Uhrin): Pantilimon – Helder, Luchin, Ghionea, Scutaru (30, Ignjatijevic, 78, Ricketts) – Goga, Bourceanu, Burcă (59, Rocha), Zicu – Magera, Zăgrean.
Pandurii (antrenor Petre Grigoraș): Mingote – Pleașcă, D. Vieira, Cardoso (53, I. Rada), Grecu – Băcilă (73, Popete), Pintilii, Nistor (90, Avramescu), Stromajer – Vranjes, Lemnaru.

Singurii supraviețuitori de la partida disputată în urmă cu cinci ani și jumătate sunt din tabăra gorjeană: antrenorul Petre Grigoraș, care a preluat-o din nou pe Pandurii în vara acestui an, și fundașul stânga Constantin Grecu, aflat și în momentul de față în lotul oltenilor, după ce a mai trecut între timp pe la Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești și Dinamo.

Iată rezultatele înregistrate în duelurile directe dintre vechea Poli și Pandurii Târgu Jiu pe stadionul „Dan Păltinișanu”:

25 noiembrie 2000 Poli – Pandurii 2-1 (Chița 76, C. Almășan 90 – R. Voinea 30)
15 mai 2002 Poli – Pandurii 0-6 (Vintilescu 6, 22, 48, I. Ștefan 22, Ad. Popescu 52, Mocioi 90)
26 noiembrie 2005 Poli – Pandurii 1-0 (Caramarin 42)
28 aprilie 2007 Poli – Pandurii 1-0 (Bucur 49)
11 august 2007 Poli – Pandurii 3-1 (Bucur 7, 48, Ganea 40 – Iordache 13)
2 august 2008 Poli – Pandurii 3-0 (Magera 22, Art. Karamyan 41, 82)
6 decembrie 2009 Poli – Pandurii 1-0 (Bucur 11)
13 aprilie 2011 Poli – Pandurii 2-2 (Magera 22, Zicu 90 – Vranjes 30, Lemnaru 48)

Dublă victorie cu „satelitul” în sezonul trecut

©  Emanuel Titus Iliesi

Ionuț Vucea a adus victoria în meciul cu Pandurii II, din toamna anului trecut, de pe „Știința” (Foto © Emanuel Titus Iliesi)

Actuala Politehnica Timișoara s-a duelat, în ediția trecută a Ligii a III-a, cu echipa secundă a Pandurilor, în seria a IV-a. Au rezultat două victorii pentru alb-violeți, însă ambele la limită. La 11 octombrie 2015, pe „Știința”, timișorenii treceau cu 2-1 de Pandurii II. Gorjenii au condus la pauză, prin reușita lui Negrescu, din minutul 16, însă „Poli” a întors în mitanul secund, prin golurile semnate de Ghinescu (47) și Vucea (64). În primăvara acestui an, la 15 aprilie, cele două echipe s-au reîntâlnit pe terenul din Rovinari, iar alb-violeții s-au impus cu 1-0, prin golul lui Bădăuță, din minutul 16.

Vă reamintim, în actualul lot al Politehnicii Timișoara figurează doi jucători împrumutați de la Pandurii Târgu Jiu. E vorba despre mijlocașul Bogdan Dănăricu și de atacantul Daniel Mărgărit.

Partida Politehnica Timișoara – Pandurii Târgu Jiu, din 16-imile de finală ale Cupei României, se dispută astăzi, de la ora 18:00, pe stadionul „Dan Păltinișanu”. Meciul va fi arbitrat de Cătălin Popa (Pitești) la centru, ajutat la cele două tușe de Ionuț Bobe (Videle, TR) și Adrian Ionescu (Târgoviște). Rezervă de arbitru va fi Rareș Vidican (Oradea), iar observatori au fost delegați Adrian Vidan (București) și Ion Zare (Oradea).

About Gabriel Toth

Leave a Reply