Politehnica – Sepsi, al treilea duel din istorie pe ruta Timișoara – Sfântu Gheorghe

13880138_1043828862402318_7355933594530780257_nPolitehnica Timișoara primește sâmbătă, pe „Știința”, replica uneia dintre cele mai în formă divizionare secunde ale momentului, Sepsi Sfântu Gheorghe. Pe plan fotbalistic, cele două orașe s-au duelat extrem de rar de-a lungul anilor, deși prima întâlnire datează din urmă cu mai bine de 77 de ani. Partida de la finalul acestei săptămâni va fi însă primul duel Timișoara – Sfântu Gheorghe în campionat.

Reședință a județului Covasna, cu o populație de aproximativ 56.000 de locuitori, Sfântu Gheorghe a avut prezențe sporadice în eșalonul secund al fotbalului românesc. Actuala ediție de campionat e abia a 24-a petrecută de o reprezentantă a orașului de pe Olt în „B”, în condițiile în care prima participare s-a consemnat în sezonul 1939/1940.

Echipa-fanion a orașului Sfântu Gheorghe a purtat mai multe denumiri de-a lungul istoriei: Oltul, Textila, Flamura Roșie, CSM sau IMASA. Cea mai bună performanță s-a înregistrat în sezonul 1946/1947, când Textila Sfântu Gheorghe a ocupat locul 2 în seria a 2-a a Diviziei B, pentru ca în următoarele două ediții să se claseze pe treapta a treia a podiumului. Prezențele urbei de pe Olt în liga secundă au fost mai degrabă meteorice de-a lungul deceniilor, cu excepția anilor 80, când echipa locală a rezistat neîntrerupt vreme de șapte sezoane pe a doua scenă (1980/1981 – 1986/1987). După revoluție, Sfântu Gheorghe a apărut rareori la rampă în Liga a II-a. IMASA Sfântu Gheorghe a retrogradat chiar în cea dintâi primăvară a democrației (1989/1990), iar în 2003/2004, Oltul Sfântu Gheorghe a participat în eșalonul secund, însă a retrogradat imediat înapoi în Divizia C, după ce a ocupat penultimul loc în clasamentul Seriei I.

Din cauza poziționării geografice, echipele din Timișoara nu s-au întâlnit niciodată în campionat cu Sfântu Gheorghe, în condițiile în care, până în acest sezon, Divizia B a fost de fiecare dată împărțită pe serii. Au fost însă două dueluri în Cupa României, derulate la 62 de ani distanță una de cealaltă.

„Oltul a opus o rezistență neașteptată CAMT-ului”

Așa titra cotidianul Universul Sportiv, din 21 martie 1939. Cu două zile în urmă, la Timișoara, pe stadionul „Banatul” (situat pe actualul spațiu al arenei „CFR”), în fața a 600 de spectatori, CAM Timișoara a obținut o victorie muncită, 3-2, în fața divizionarei C Oltul Sfântu Gheorghe, în optimile de finală ale Cupei României.

1939-camt-sf-georghe-3-2

Cronica primului duel fotbalistic Timișoara – Sfântu Gheorghe (Universul Sportiv, 21 martie 1939)

Cu o formație valoroasă, în care își făcea loc un viitor mare nume al fotbalului timișorean, Nicolae „Csikili” Reuter, CAMT a condus cu 3-0 după o oră de joc. Toth a deschis scorul din penalti, în minutul 41, iar Possak (55) și amintitul Reuter (60) au majorat diferența pentru „atletici” imediat după pauză. Oltul a avut însă o revenire spectaculoasă pe final: Fullop (70) și Barabassy (88) au punctat pentru oaspeți, ținându-i pe susținătorii CAMT-ului cu sufletul la gură până la ultimul fluier.

Iată distribuțiile de la partida disputată la 19 martie 1939:

CAMT: Eichler – Gerber, Goloți, Ilieș, Cohn, Ciolan – Reuter, Toth, Possak, Szelessy, Persam.

Oltul: Nagy – Lakatos, Bago – Covaci, Pacay, Sterberg – Fullop, Vincze, Barabassy, Henkert, Sebestyen.

Cu Hadnagy în teren, FC’97 a cedat la penaltiuri cu UMT

62 de ani aveau să treacă până la un nou duel între reprezentantele celor două orașe. Tot în Cupa României, dar în 16-imile de finală, FC’97 Sfântu Gheorghe a fost eliminată de prim-divizionara UMT abia la loviturile de departajare, într-un meci disputat acum aproape 15 ani (10 octombrie 2001).

Pe stadionul „Municipal” din Sfântu Gheorghe, timișorenii au deschis scorul în minutul 11, prin Claudiu Balaci, însă gazdele au restabilit egalitatea în ultimul minut de joc, prin Bokor. Cele două reprize de prelungiri nu au mai modificat tabela, care a afișat tot 1-1, astfel că s-a trecut la executarea loviturilor de departajare, acolo unde bănățenii s-au dovedit mai eficienți. „Zebrele” au transformat toate cele cinci încercări de la punctul cu var, prin C. Bar, Bătrânu, Mariș, Giuchici și Goșa, în vreme ce covăsnenii au punctat prin Bokor, Gall, R. Fodor și portarul Medeșan, dar au ratat prin L. Fodor. Așadar, victorie cu 5-4 la penaltiuri pentru „mecanici”, pregătiți în acea perioadă de Gheorghe Staicu.

1474568680e4d42d9d

Attila Hadnagy a prins și precedentul duel Sfântu Gheorghe – Timișoara din teren, în urmă cu 15 ani

Iată distribuțiile:

FC’97 Sfântu Gheorghe: Medeșan – Bende, L. Fodor,. Gall, R. Fodor, Papp (46, Gavai) – Rusandu, Ambruș (54, Orban), Popa – Bokor, Hadnagy (60, Suciu). Antrenor: Petre Rusandu

UMT: Buturugă – Briciu, M. Kovacs, Bătrânu, C. Bar – Goșa, Nincsovics (66, Vlaicu), Fl. Călin, Maxim (46, Săvoiu) – Giuchici, Cl. Balaci (62, Mariș). Antrenor: Gheorghe Staicu

După cum se poate observa, în formula de start a echipei din Sfântu Gheorghe se regăsea, și în urmă cu 15 ani, Attila Hadnagy. Poate cel mai cunoscut produs fotbalistic al localității din ultimul deceniu, Hadnagy a devenit unul dintre cei mai constanți jucători din Liga I, evoluând, în ultimii 12 ani, pentru Petrolul Ploiești, FC Brașov și FC Botoșani. Ajuns la 36 de ani, atacantul s-a întors în orașul natal, la nou-promovata Sepsi OSK, unde trăiește a doua tinerețe. În primele 10 etape ale actualului sezon, Hadnagy a marcat nu mai puțin de 13 goluri, fiind liderul detașat al clasamentului marcatorilor din „B”.

Hadnagy va fi prezent și sâmbătă, pe „Știința”, la partida Politehnica – Sepsi, din etapa a 11-a a Ligii a II-a. Partida va începe la ora 15:00.

About Gabriel Toth

Trackbacks

Leave a Reply