OVERTIME: Concluzii la final de sezon regulat

Sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin a ajuns la final. În acest sezon, suspansul accederii în faza eliminatorie a fost păstrat până aproape de ultima sirenă și clasamentul a suferit modificări până după ultimele meciuri. După cele 26 de etape, campioana en-titre și-a asigurat avantajul terenului propriu în cazul jocurilor decisive din play-off, terminând cu un avans de două puncte în fața următoarelor trei clasate.

Echipele care au încheiat prima parte a sezonului pe podium sunt aceleași de anul trecut, cu Ploieștiul (locul 1) și Mureșul (locul 3) făcând schimb de locuri. CSU Asesoft Ploiești a recuperat pe finalul sezonului punctele cedate la început, când s-au concentrat și pe EuroCup. CSM Oradea și-a păstrat locul secund de anul trecut, terminând la egalitate cu următoarele două clasate. Poziția a 4-a a fost ocupată de CSU Atlassib Sibiu, formație care a căzut trei locuri în clasament, fiind lider până în etapa 23. Totuși, sibienii au reușit o performanță mult mai bună față de sezonul trecut, când au ocupat un dezamăgitor loc 10 și au ratat accederea în play-off.

U Mobitelco-Cluj, campioana din 2011, a ocupat poziția a 5-a și va întâlni Sibiul în lupta pentru un loc în semifinale. BCM U Pitești și CS Energia Rovinari au făcut și ele saltul spre primele 8, după ce în sezonul anterior au ratat acest obiectiv. Piteștenii (locul 6) vor întâlni finalista ediției precedente, BC Mureș, în timp ce Energia Rovinari, ultima formație calificată, pornește cu șanse mici în lupta din sferturi cu campioana. SCM U Craiova, una din revelațiile sezonului 2012-2013, a coborât pe locul 7 în acest an, în care au participat în Liga Balcanică.

Prima sub linia play-off-ului a fost Steaua CSM Eximbank. Echipa formată prin asocierea dintre revenita în prima ligă, Steaua, și CSM București, care încheiase anul trecut pe 8, a plătit tribut lipsei de eficiență în atac și nu a reușit să treacă în faza eliminatorie. BC Timișoara și CS Gaz Metan Mediaș sunt celelalte două formații cu pretenții care au rămas în afara play-off-ului. Bănățenii au încheiat pe 10, după ce cu un an înainte se clasau cu patru poziții mai sus, în timp ce medieșenii, au căzut șase locuri, de pe 5 pe 11. Formația antrenată de Marcel Țenter a fost cea mai „afectată” de participarea în cupele europene, după ce a reușit să treacă în faza a doua a grupelor din Eurochallenge și numeroasele accidentări ale oamenilor de bază.

Dacă în sezonul anterior echipele din subsolul clasamentului aveau miza evitării retrogradării, în acest an acestea s-au luptat pentru a duce campionatul până la sfârșit și pentru evitarea ultimului loc. La 6 puncte de locul 11, Timba a fost cea mai bine clasată în acest „minicampionat” al ultimelor trei clasate, urmată de Concordia Chiajna, în timp ce Farul Constanța a fost lanterna roșie.

Statistici

În sezonul precedent, primele trei din clasament au încheiat la egalitate, cu alte trei formații aflate la egalitate, pe locurile 5-7. În acest an, a fost egalitate între locurile 2-4, dar și între locurile 6 și 7.

CSU Asesoft Ploiești și-a câștigat prima poziție cu cea mai bună apărare, o medie de 70,3 puncte încasate pe meci, și al doilea atac, 85,5 puncte înscrise pe meci. Ploieștenii nu au cedat nici o partidă pe propriul teren, înregistrând toate cele 5 înfrângeri în deplasare. Mureșenii au marcat cele mai multe puncte, 88,7/meci, dar au încasat și 77,6, astfel că au încheiat pe locul trei.

10153474_10203800129310262_1018909428_n

În sferturile de finală se joacă după sistemul cel mai bun din 5 jocuri, cu decisivul pe terenul echipei mai bine clasate. Iată tabloul complet al sferturilor de finală care vor începe pe 25 aprilie:

CSU Asesoft Ploiești – CS Energia Rovinari

CS Municipal Oradea – SCM U Craiova

BC Mureș Târgu Mureș – BCM U Pitești

CSU Atlassib Sibiu – U-BT Mobitelco Cluj

Leave a Reply