O rază de soare printre tunete și fulgere: Timișoara Saracens – Steaua București 8-6

14053980_1350561221638294_1944566924175788201_n

Campioana României a avut viață grea cu Steaua în această după-amiază, în Ronaț (Foto: Facebook Timisoara Saracens)

Timișoara Saracens a reușit să șteargă impresia meciului pierdut săptămâna trecută, cu CSM Olimpia București, și a învins una dintre cele mai puternice adversare la titlu din acest sezon, CSA Steaua București. După un final încins, udat din belșug de ploaie, trupa lui Grainger Heikell a obținut o victorie strânsă, 8-6, însă extrem de importantă în economia campionatului.

Steaua a sosit în Ronaț din postura de lider detașat al Superligii, cu victorii pe linie în primele trei etape. Gruparea din Ghencea, întărită considerabil înaintea startului de sezon, a fost aproape de deschiderea scorului în minutul 13, însă Vlaicu a ratat o lovitură de pedeapsă. Timișorenii au produs prima modificare a tabelei în minutul 20, prin Calafeteanu, care a trimis printre buturi o penalitate de la 40 de metri, din zona centrală. Gazdele s-au distanțat pe tabelă în minutul 35, după o fază superbă de contraatac, care a pornit de la câțiva centimetri de terenul de țintă al „sarazinilor” și s-a încheiat cu finalizarea lui Jody Rose. Un eseu validat însă abia după proba video de Vlad Iordăchescu și netransformat de Calafeteanu. Trei minute mai târziu, Timișoara Saracens a fost aproape de a-și mări avansul pe tabelă, tot printr-un contraatac, însă Fonovai Tangimana a scăpat balonul la câțiva metri de terenul de țintă al Stelei.

Bucureștenii s-au apropiat amenințător în primele minute ale mitanului secund. În minutul 42, Vlaicu a transformat o lovitură de pedeapsă, pentru 8-3. Au urmat, în minutele 45 și 50, câte o penalitate ratată de fiecare parte. În cele din urmă, Vlaicu a trimis balonul printre buturi în minutul 65, tot dintr-o lovitură de pedeapsă, strângând scorul la 8-6. Un rezultat care nu s-a mai modificat până la final, ultimul sfert de oră consemnând o luptă aprigă între cele două echipe în condiții vitrege, furtuna intrându-și în drepturi de pe la mijlocul reprizei a doua.

S-a încheiat 8-6 pentru Timișoara Saracens, care plătește însă scump cele 4 puncte. Viliami Moala s-a accidentat în primele minute ale jocului, fiind înlocuit cu Gabriel Conache, iar Edmund Aholelei a părăsit terenul tot din motive medicale în repriza a doua, la puțină vreme după intrarea sa în teren.

Timișoara Saracens: Fercu, Lemnaru, Sefanaia, Tangimana, Moala, Rose, Calafeteanu, Militaru, Căpățână, Pungea, Mureșan, Drenceanu, Ianuș, V. Rus, Burcea. Au mai intrat Conache, A. Rădoi, Aholelei, Mariș, Morrison și Pretorius.
CSA Steaua București: Neagu, Petelo, Dascălu, Vlaicu, Dumitru, Crocker, Surugiu, Nere, Genebashvili, Bădălicescu, Al. Grigore, Archashvili, Lucaci, Moyake, Vueti. Au mai intrat Cornei, Gordaș, Vasiliu, Sakalia, Doroftei și Cazan.

***

©  Emanuel Titus Iliesi

Antrenorul timișorenilor, Grainger Heikell, mulțumit de efortul depus de elevii săi în confruntarea cu Steaua (Foto © Emanuel Titus Iliesi)

„A fost foarte dificil. Ne-am convins de faptul că Steaua e o echipă greu de învins. Așa cum am spus și în conferința de presă premergătoare meciului, au transferat câțiva jucători de certă valoare, astfel că ne așteptam la un meci extrem de dificil și de strâns. Noi nu am fost mulțumiți de prestația de săptămâna trecută și cred că am reușit să progresăm din multe puncte de vedere. Mai avem însă multe lucruri de îmbunătățit, dar e abia al treilea meci al campionatului pentru noi, cred că am demonstrat caracter, iar în final putem spune că ne-am făcut treaba. Vremea potrivnică din repriza a doua nu ne-a afectat prea mult. Trebuie să ne adaptăm din mers, pentru că ambele echipe joacă în aceleași condiții. Indiferent de vreme, trebuie să rămânem concentrați la joc, să încercăm să menținem cât mai mult posesia. Cum spuneam, mai sunt multe lucruri de pus la punct, dar sunt mândru de efortul băieților, cred că au făcut exact ceea ce trebuie pentru a-și asigura cele patru puncte. Accidentările lui Moala și Aholelei par destul de serioase, la prima vedere. La Aholelei pare să fie vorba despre o accidentare la gambă. Va trebui să așteptăm în zilele următoare verdictul medicilor. Dar acesta este sportul, ești mereu predispus la accidentări și trebuie să gestionăm astfel de situații. Sper totuși să nu fie nimic grav, iar cei doi băieți să revină cât mai repede în teren. Steaua a fost mereu o echipă greu de învins în ultimii ani. Practică un rugby solid, nu scad ritmul odată cu scurgerea timpului. Le-am și spus băieților la pauză că jucătorii Stelei nu ne vor oferi victoria pe tavă, ci va trebui să muncim foarte mult pentru a o obține. Așa a și fost. Ne-am făcut treaba, trebuie să ne bucurăm acum de acest succes, iar de luni să ne întoarcem la treabă cu gândul la următorul meci”, a declarat, la final, antrenorul Timișoarei, Grainger Heikell.

About Gabriel Toth

Leave a Reply