Misiune dificilă în Cupa României pentru CH Poli

DSC_0018_1_result
Astăzi s-a tras la sorți tabloul Cupei României la handbal masculin, ce se va consuma săptămâna viitoare, la Ploiești. În faza optimilor de finală au intrat, după mulți ani, și câteva echipe din eșaloanele inferioare. CH Poli a avut însă ghinion, sorții rezervându-i un adversar extrem de dificil, Dinamo București, formație în fața căreia pierdea fără drept de apel în decembrie, chiar pe teren propriu.

Un nou sistem și pentru Cupa României din acest sezon, unul care le dă șansa, după foarte mulți ani, și echipelor mai mici să își măsoare forțele cu grupările din primul eșalon. După o fază preliminară, disputată între formațiile din ligile inferioare înscrise în competiție, urmează fazele eliminatorii, ce se vor desfășura săptămâna viitoare, la Ploiești.

CH Poli nu poate spune că a avut noroc la tragerea la sorți de astăzi, urmând a se duela cu una dintre echipele în formă ale acestui sezon, Dinamo București. Alb-violeții au pierdut, mai clar decât o arată scorul, întâlnirea din campionat, disputată la 12 decembrie, scor 21-26, chiar în sala „Constantin Jude”.

Chiar și în cazul în care ar trece de Dinamo, CH Poli nu va avea un traseu favorabil, urmând a întâlni, în sferturile de finală, vicecampioana Știința Bacău, care în faza optimilor are programat un meci în familie, cu propria echipă-satelit.

Două finale contra dinamoviștilor

Poli și Dinamo au împreună un trecut aparte în această competiție. Cele două grupări și-au disputat de două ori trofeul, în anii 80, fiecare dintre ele câștigând câte o dată.

La 15 iunie 1986, Sala Sporturilor din Craiova era gazda finalei Cupei României, ce le punea față în față pe Poli Timișoara și Dinamo, proaspătă campioană a României, după o pauză de opt ani. Pornită cu șansa a doua, gruparea antrenată de regretatul Constantin Jude a practicat un joc în viteză, care i-a surprins pe dinamoviști. La pauză, alb-violeții conduceau la limită, 12-11, pentru ca în repriza a doua, beneficiind și de intervențiile portarului Alexandru Buligan, să se desprindă în învingătoare. S-a încheiat 23-20 pentru Poli, care câștiga în premieră Cupa României, acesta fiind, de altfel, și primul trofeu obținut de o echipă timișoreană la handbal în 7 masculin.

La această victorie istorică au contribuit D. Petru 10 goluri, Folker 4, N. Dobrescu 3, Ionescu 3, Ianto 2, Popescu 1. Pentru dinamoviști, Dogărescu și Mocanu au punctat de câte 6 ori, urmați de Jianu 2, Durău 2, Grabovschi 1, Flangea 1, Bedivan 1 și Simion 1.

Un episod interesant legat de această finală a fost scos la iveală anul trecut de Alexandru Folker, aflat într-o scurtă vizită la Timișoara: „Îmi amintesc că Dan Petru era foarte emotiv. Înainte de meci, nea Costică Jude l-a luat deoparte și, știind că-i mai plăcea să bea câte-o bere, i-a spus: «Bea un coniac dublu!». Piticu’ spunea: «Nu se poate, nea Costică, nu beau înainte de meci». «Dacă nu bei, nu joci!», i-a replicat scurt nea Costică. Până la urmă l-a băut și a jucat extraordinar, a marcat 10 goluri în acea finală”.

Trei ani mai târziu, Dinamo avea să își ia revanșa în fața Politehnicii, cele două rivale întâlnindu-se din nou în actul final, unul disputat de această dată în dublă manșă. Turul s-a desfășurat la București, iar alb-roșii, avându-l de această dată în poartă pe ex-polistul Sandu Buligan, au învins cu 21-15. Dan Petru a fost cel mai bun realizator al alb-violeților, cu 5 goluri, urmat de Săftescu 4, Popescu 2, Vasilache 2, Matei 1 și Nagy 1.

Bănățenii nu s-au pierdut cu firea, iar în returul din 2 iunie 1989, din Sala Olimpia, au început furibund, conducând chiar și la șapte goluri diferență (17-10), arhisuficient pentru adjudecarea trofeului. A urmat însă o cădere inexplicabilă a grupării alb-violete, care a început să greșească mingi ușoare, iar bucureștenii au profitat din plin de aceste „cadouri”. Poli a învins cu 19-16, însă Cupa României lua de aceasă dată drumul Bucureștiului.

Pentru Poli punctau Popescu 4, Vasilache 3, Petru 3, Săftescu 2, Istode 2, Gal 2, N. Dobrescu 1 și Giurgea 1. De partea cealaltă, Durău a înscris de 4 ori, urmat de Bedivan 3, Zaharia 3, Licu 2, Mocanu 2, Dogărescu 1, Jianu 1 și Antonescu 1.

Revenind la actuala ediție a Cupei României, să spunem că întreaga competiție se va desfășura în intervalul 5-9 martie, la Ploiești.

Iată tabloul complet al Cupei României:

Optimi de finală – 5 martie, Ploiești

1.Știința I Bacău – Știința II Bacău (D.I)*
2. CH Poli Timișoara – Dinamo București
3. Steaua București – AS Victoria București (D.I.)
4. CSM Călărași (D.I.) – CSM București
5. HCM Constanța – Pandurii Târgu Jiu
6. CSU Suceava – Potaissa Turda
7. CS Caraș-Severin – HC Vaslui (D.I)
8. HC Odorhei – Minaur Baia Mare
*) D.I.= divizie inferioară

Sferturi de finală – 6 martie, Ploiești

1. Învingătoare 1 – Învingătoare 2
2. Învingătoare 3 – Învingătoare 4
3. Învingătoare 5 – Învingătoare 6
4. Învingătoare 7 – Învingătoare 8

Semifinale, 8 martie, Ploiești

1. Învingătoare sfert 1 – Învingătoare sfert 2
2. Învingătoare sfert 3 – Învingătoare sfert 4

Finala, 9 martie, Ploiești

About Gabriel Toth

Leave a Reply