Mihaela Lulea, reprezentanta Timișoarei la Jocurile Paralimpice de la Rio

10168056_616967338396481_4035321507572593053_nRomânia va participa cu un număr record de sportivi la Jocurile Paralimpice de vară, care încep astăzi, la Rio de Janeiro. Printre cei 12 sportivi care formează delegația țării noastre se numără și timișoreanca Mihaela Lulea, care va concura în proba de para-canoe.

Mihaela Lulea a serbat împlinirea vârstei de 35 de ani chiar la Rio de Janeiro, ea fiind născută la Timișoara, pe 5 septembrie 1981. De mică a fost atrasă de sport, practicând mai întâi handbal și apoi judo. În 1993, pe când avea doar 12 ani, s-a petrecut însă accidentul care avea să îi schimbe complet viața. În timpul unei vizite la grădina zoologică, un urs i-a sfâșiat piciorul, care a fost apoi amputat. Handicapul locomotor nu a oprit-o însă pe Mihaela Lulea, care s-a refugiat în sport, cochetând cu mai multe discipline, totul până în 2009, când s-a axat pe canoe. În ultimii șase ani, timișoreanca se mândrește cu un palmares impresionant pe plan internațional, având două medalii la Campionatul Mondial și cinci la Campionatul European. Mihaela Lulea se află în fața primei participări la Jocurile Paralimpice, însă a declarat în mai multe rânduri că își propune să fie prezentă și la viitoarea ediție, cea de la Tokyo 2020.

Seriile de calificare și semifinalele probei de canoe sprint, la care va participa Mihaela Lulea, se vor desfășura miercuri, 14 septembrie. O zi mai târziu, e programată finala.

Iată cum arată întreaga delegație a României la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro:

Atletism: Florentina Hrișcu (disc) și Florin Cojoc (săritura în înălțime), antrenor Adrian Tamaș; Canoe: Mihaela Lulea și Iulian Șerban, antrenor Gheorghe Toth; Ciclism: Eduard Novak și Attila Olah, antrenor Cristiano Valoppi; Judo: Alexandru Bologa (nevăzător), antrenor Tamas Gergely; Înot: Naomi Ciorap, Samuel Ciorap, Octavian Ilina, antrenor Daniel Nistoroiu; Tenis de masă: Dacian Makszin și Bobi Simion, antrenor Anca Cherecheș. Portdrapelul echipei României va fi ciclistul Eduard Novak, primul campion paralimpic din istoria României.

La Jocurile Paralimpice vor lua parte 4.386 de sportivi din 176 de țări, care se vor lupta pentru 528 de medalii de aur la 23 de sporturi, pe 20 de arene.

About Gabriel Toth

Leave a Reply