Performanță istorică pentru clubul de șah Medicina Timișoara, care cucerește în premieră titlul național atât la masculin, cât și la feminin. O surpriză plăcută din partea mediciniștilor, care spală întrucâtva din amărăciunea picajului dramatic de la AEM-Luxten, care și-a desființat secția feminină, iar la masculin a încheiat în afara podiumului.
Medicina Timișoara, un club cu tradiție și cu un palmares de invidiat, își trăiește clipele de apogeu. Clubul înființat de reputatul doctor Pius Brânzeu – poate cel mai important promotor pe care l-a avut șahul timișorean – s-a întors acoperit de glorie de la Căciulata, acolo unde în ultima săptămână și jumătate a concurat în Superligă, atât la masculin, cât și la feminin. Ambele loturi conduse de Ioan Mărășescu au devenit campioane naționale, o performanță obținută în premieră de club.
La masculin, e abia al doilea titlu național, după cel cucerit în 2008. Băieții de la Medicina au încheiat cele 9 runde în frunte, detașați de pluton, cu 16 puncte acumulate. Argintul l-a cucerit ACS Apa Nova București, cu 13 puncte, iar pe poziția a treia s-a clasat Clubul de Șah Baia Mare. Iată și lotul mediciniștilor: Ivan Ivanisevic (Serbia), Vlad-Cristian Jianu, Vladimir Baklan (Ucraina), Dorian Rogzenco, Marius Manolache, George-Cătălin Ardelean, Teodor Anton, Alexandru-Ovidiu Stanciu, Radu-Marian Doroș și Ștefan Tomici.
Pentru secția feminină, victoria de la Căciulata anunță o revenire în prim-plan așteptată de exact trei decenii. În 1984, Medicina cucerea ultimul titlu național, după ce în prealabil se impusese de alte opt ori într-un interval de 12 ani: 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1978, 1981 și 1982. Șahistele timișorene au încheiat primele în clasament, cu 12 puncte, la fel ca și CSM București, însă cu un punctaveraj mai bun. Poziția a treia a fost ocupată de Politehnica-Antibiotice Iași. Iată și lotul care a adus clubului Medicina Timișoara primul titlu la feminin după 30 de ani: Ekaterina Atalik (Turcia), Mihaela Sandu, Angela Dragomirescu, Daria-Ioana Vișănescu, Kincso Jakab.
Marea dezamăgire a anului o reprezintă, fără doar și poate, regresul celui mai puternic club timișorean din ultimele două decenii, AEM-Luxten. Secția feminină s-a desființat, din rațiuni financiare, astfel că toate eforturile s-au concentrat pe gruparea masculină, care s-a clasat însă abia pe locul 4 la Căciulata. Iată componența echipei: Andrei Volokitin (Ucraina), Zbynek Hracek (Cehia), Constantin Lupulescu, Mircea-Emilian Pârligras, Vladislav Nevednichy, Alin-Mile Berescu, Andrei Murariu, Mihai-Lucian Grunberg, Mihnea Costachi, Radu-Cristian Toma.
Timișoara a mai fost reprezentată la Superliga de la Căciulata și de combinata CS Sânandrei-CSS Nr.1, care la masculin a ocupat ultima poziție, fără punct acumulat, iar la feminin s-a clasat pe un onorant loc 4, cu 11 puncte.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.