Liga a II-a | Ridicarea cortinei a lăsat loc amatorismului și obscurității; O nouă mutare în Ilfov

_DSC0265

Juniorii Pâncotei (în alb-roșu) au fost carne de tun la Afumați (Foto: fcafumati.ro)

Cel mai lung și, totodată, cel mai zbuciumat sezon de Liga a II-a din istorie a început în cele din urmă în weekend. Nu mai puțin de 55 de goluri s-au înscris în cele nouă partide care s-au disputat sâmbătă, la matineu, o medie umflată de fiascoul de la Afumați, care a făcut deja înconjurul țării. O etapă caracterizată de mult amatorism și de o obscuritate cum nu s-a mai întâlnit de mult în eșalonul secund. A fost realmente o aventură să găsim marcatorii tuturor celor nouă partide, pe care vi-i oferim cu întârzierea de rigoare.

N-ar mai fi nimic de spus de partida de la Afumați, dintre nou-promovata din localitate și Șoimii Pâncota. Un 16-0 care n-ar trebui să stârnească zâmbete și ironii, ci multă îngrijorare pentru nivelul la care s-a ajuns în al doilea eșalon al României. „Nici la Divizia D nu mai vezi astăzi asemenea scoruri”, concluziona amar atacantul lui ASU Politehnica, Ștefan Blănaru, la aflarea acestui rezultat. Șoimii Pâncota, o grupare condamnată la viață de încăpățânarea președintelui Pavel Piroș, a fost trimisă în Ilfov ca mielul la tăiere, cu 12 juniori, neînsoțiți de un antrenor și fără odihnă corespunzătoare în noaptea dinaintea partidei. Mai mult decât atât, echipa arădeană nu știe nici acum pe ce stadion va evolua în etapa a doua, când ar trebui să găzduiască primul meci pe teren propriu, cu Sepsi Sfântu Gheorghe. Într-o intervenție telefonică la Radio Timișoara, președintele Pavel Piroș a spus că „în proporție de 99.9% vom juca la Șiria”, iar acel 0.1% e reprezentat de o discuție care încă se poartă pentru o mutare la Alba Iulia. O situație umilitoare, nu pentru gruparea originară din Pâncota, ci pentru întreg fotbalul românesc. A permite unei echipe să se plimbe în plin sezon de colo-colo, precum un spectacol de circ, la nivelul eșalonului secund, echivalează cu întoarcerea în „epoca de piatră” a fotbalului. Sunt convins că și puștii care alergau după beșici de porc umplute cu cârpe pe maidanele Mehalei, în urmă cu 100 de ani, aveau trasate reguli mai stricte decât cele de astăzi din fotbalul românesc.

***

Din păcate, Pâncota nu e singura grupare din „B” care își caută o nouă locație. Metalul Reșița, o formație încropită peste noapte de finanțatorul Cătălin Rufă și trimisă în 11 inși și un antrenor la Satu Mare, se va muta în zona Bucureștiului. Mai exact la Snagov. De altfel, opt dintre cei ce au pierdut cu 5-0 meciul cu Olimpia au provenit chiar de la formația locală, care dispare în aceste condiții. Deși inițial s-a vorbit despre o rămânere a echipei în Valea Domanului, echipa lui Rufă a fost forțată să plece de la Reșița după ce autoritățile locale nu au pus la dispoziție documentația necesară omologării arenei „Mircea Chivu” pentru acest sezon de Liga a II-a. Oricum, echipa n-a avut nicio activitate pe malul Bârzavei de la încheierea sezonului trecut…

***

În aceste condiții, avem nu mai puțin de patru formații care evoluează în alte localități decât cele cu care figurează în registrele FRF: ACS Berceni (mutată la Popești-Leordeni, IF), Unirea Tărlungeni (mutată la Ștefăneștii de Jos, IF), Metalul Reșița (mutată la Snagov, IF) și Șoimii Pâncota (mutată „99.9 % la Șiria”). De asemenea, județul Ilfov – cel mai mic din România ca suprafață – găzduiește cele mai multe divizionare B, nu mai puțin de 6, la Clinceni, Balotești, Afumați, Ștefăneștii de Jos, Popești-Leordeni și Snagov. În plus, și capitala e reprezentantă, prin Juventus București.

***

Etapa inaugurală a fost lipsită de mari surprize, numărul mare de goluri marcate în mai toate partidele reliefând nu neapărrat un apetit ofensiv ieșit din comun, cât nivelul general slab al unei serii unice create, chipurile, tocmai pentru a concentra valorile. Cel mai puțin (3 goluri) s-a marcat în derby-ul dunărean, dintre Dunărea Călărași și Dacia Unirea Brăila, două dintre protagonistele sezonului trecut în B1. Iar dacă scoatem din calcul măcelul de la Afumați, partida cea mai spectaculoasă s-a disputat la Timișoara, între ASU Politehnica și Chindia Târgoviște, 3-4. Alb-violeții au fost aproape de o revenire spectaculoasă, de la 0-4 în minutul 65, pe modelul Forestei din toamna lui 2000. Și dacă tot am menționat acest nume, putem spune că una dintre dezamăgirile etapei a fost chiar noua Foresta. Sucevenii au dat senzația că formează o echipă competitivă, cu stabilitate financiară, are și-a reluat pregătirile din timp util. În schimb, trupa lui Adrian Iencsi a fost surclasată la Ștefăneștii de Jos, de o formație preluată, practic, din Liga a III-a (pe scheletul fostei CS Ștefănești), Unirea Tărlungeni contribuind în această ecuație doar cu numele și locul din eșalonul secund.

Rezultatele și marcatorii primei runde:

ASU Politehnica – Chindia Târgoviște 3-4 (Blănaru 2, Giuricici – Cherchez 3, Neguț)
CS Afumați – Șoimii Pâncota 16-0 (V. Ștefan 3, Zaharia 4, Tudorache 2, Patriche, Petculescu, Buzea, Covalschi, V. Olariu, A. Popa, B. Verdeș)
Juventus București – CS Mioveni 4-1 (Călințaru 2, Chipirliu 2 – Năstăsie)
Olimpia Satu Mare – Metalul Reșița 5-0 (Muntean 2, V. Pop, Faur, Takacs)
Dunărea Călărași – Dacia Unirea Brăila 1-2 (Licu – Pușcașu, Muscă)
Unirea Tărlungeni (Ștefănești, IF) – Foresta Suceava 4-1 (M. Vasile 2, Sin, Braga – Dănilă)
UTA – CSM Râmnicu Vâlcea 2-2 (D. Man, Curtuiuș – Geantă, Cârstea)
CS Balotești – ACS Berceni 4-1 (Cl. Herea 2, Bâtfoi, Pătrașcu – Badea)
Sepsi Sfântu Gheorghe – FC Brașov 2-3 (A. Hadnagy 2 – Istrati 2, P. Iacob)
Meciul Luceafărul Oradea – Academica Clinceni va fi reprogramat

Golgheterii Ligii a II-a după prima etapă:

4 goluri: Alin Zaharia (Afumați);
3 goluri: Cherchez (Chindia), V. Ștefan (Afumați);
2 goluri: Blănaru (Politehnica), Tudorache (Afumați), Călințaru (Juventus), Chipirliu (Juventus), Munteanu (Olimpia), M. Vasile (Tărlungeni), Cl. Herea (Balotești), A. Hadnagy (Sepsi OSK), Istrati (Brașov)

About Gabriel Toth

Leave a Reply