ASU Politehnica l-a numit ieri în funcția de manager sportiv pe Marius Cociu. Fostul director al Liceului cu Program Sportiv „Banatul” se află la prima experiență în cadrul unui club de seniori, activitatea sa de până acum vizând exclusiv sectorul juvenil. Noul conducător al nou-promovatei din Liga a III-a ne-a vorbit despre modul în care s-a realizat această colaborare și așteptările sale pentru sezonul următor.
Domnule Cociu, sunteți noul manager sportiv de la ASU Politehnica. O mutare surpriză…
E o surpriză, dar eu sper să fie de bun augur.
Dacă nu mă înșel, e și prima experiență pe care o aveți în rolul de conducător de club, în afara LPS Banatul…
E prima la nivel de seniori. După cum bine știți, timp de 11 ani am fost directorul Liceului Sportiv, de un an sunt director adjunct, iar în ultimii ani am fost și membru în Comitetul Executiv al FRF. Dar asta nu e o noutate, mi-am făcut treaba și nu am promovat agresiv acest aspect.
Cum s-a ajuns la această colaborare?
Am purtat o discuție Sorin Brîndescu, cel ce mi-a fost și coleg de facultate, în același an, și suntem prieteni foarte buni. Mi-a propus o colaborare, în condițiile în care Sorin Boiangiu a plecat și mi-am spus de ce nu? Sunt convins că putem face o treabă foarte bună, discuțiile au fost foarte sincere, cu cărțile pe față. Pe cealaltă parte, îmi doream foarte mult să fie o discuție a lui cu domnul rector Viorel Șerban, am înțeles că dânsul a fost de acord, iar atunci când va reveni din concediu, voi purta o discuție și cu dumnealui. Urmăream oricum ceea ce se întâmplă în fotbal, am considerat necesară și o discuție cu reprezentanții suporterilor, ei sunt foarte activi, foarte vizibili și era normal ca lucrurile să fie clare de la început. Spre bucuria mea, totul a fost foarte clar și sunt convins că putem colabora foarte bine.
Ce ați găsit la ASU Politehnica?
Am găsit un club, așa cum spuneam și ieri, într-o discuție privată, în care se poate spune „Și așa se poate!”. Se știe cum funcționează acest club, cum își elaborează bugetul. E de apreciat.
Exact, și care, de voie, de nevoie, va miza foarte mult pe jucători tineri în viitorul sezon.
Nu numai Politehnica, ci tot ce înseamă Divizia C va trebui să se reorienteze către jucători tineri. Iar eu consider că e un lucru benefic, atâta timp cât juniorilor li se oferă posibilitatea să joace. Și veți vedea că vom avea juniori care vor juca pentru că merită, nu doar pentru că așa ne obligă regulamentul.
O situație care nu e nouă la ASU Politehnica, dacă ne amintim cazurile lui Contescu sau Rus din sezonul trecut…
Exact. Contescu și Rus sunt doi dintre ei, vor fi și alții. E normal ca jucătorii tineri să aibă porțile deschise la orice club de fotbal, nu mă refer aici doar la ASU Poli, și sunt convins că își vor găsi locul în echipă, deoarece merită să fie acolo.
Prin prezența dumneavoastră în club, va exista și o colaborare mai strânsă între ASU Politehnica și LPS Banatul?
Din punctul meu de vedere, și nu sunt ipocrit, eu spun că relația pe care LPS Banatul a avut-o cu tot ceea ce înseamnă fotbal în Timiș și Timișoara a fost una corectă. Iar eu îmi doresc să rămână la fel de corectă. Indiferent de unele zvonuri, discuții, de ceea ce cred că știu unii și alții. Eu vin de acolo, știu ce spun și îmi asum.
Ați văzut componența seriei în care va evolua echipa în Liga a III-a. Ce își poate propune ASU Politehnica în noul sezon?
Eu vreau să cred, din discuțiile pe care le-am avut ieri, că suntem oameni maturi și cu picioarele pe pământ. Obiectivul nostru e de a face echipă, de a juca și, clar, de a câștiga. În funcție de asta, vom vedea ce ne rezervă viitorul. Vom vedea ce putem și ce nu putem. Eu cred că ne-am hazarda dacă am spune că promovăm sigur sau ne batem să evităm retrogradarea. Acestea sunt obiectivele, de obicei. Eu așa sunt construit și spun că trebuie să ne pregătim foarte bine, să construim o echipă, să jucăm. Nu trebuie să neglijăm nici aspectul financiar, în condițiile în care, din sezonul următor, Liga a II-a va avea o singură serie. Trebuie să privim și în perspectivă.
Concret, care vor fi atribuțiile pe care le veți avea în această funcție de manager sportiv?
Mă voi ocupa de tot ceea ce înseamnă activitatea echipei. Astăzi, de exemplu, am reușit să intermediez un amical pe care îl vom avea sâmbătă, cu Oșorhei (n.r. formație de Liga a III-a din Bihor, sâmbătă, ora 11). E o noutate și o primiți în exclusivitate, pentru că meciul s-a perfectat acum câteva minute. L-am mai anunțat doar pe Sorin Brîndescu, pentru că a trebuit să discutăm utilitatea acestui meci. Asta îmi și place, că mai întâi se discută, iar abia apoi se hotărăște ce va fi. Cu alte cuvinte, lucrăm în echipă, ceea ce e mai greuț în fotbalul românesc. În plus, mă voi ocupa de relația pe care clubul e firesc să o aibă cu Federația Română de Fotbal, pentru că am o experiență pe lângă FRF, ca membru al Comitetului Executiv.
În sezonul trecut, ați fost membru al Comisiei Centrale de Copii și Juniori din cadrul FRF. Mai activați în această comisie?
Acum câteva zile, eram membru în această comisie. Acum, sincer să fiu, nu mai știu. Am avut o discuție cu Cătălin Cighir, care e acum reprezentantul fotbalului juvenil în Comitetul Executiv, săptămâna trecută, marți, și îmi spunea că s-a votat și rămân în comisie. Vineri seară, m-a sunat colegul meu Pavel Velcotă, care din această vară activează în cadrul Federației, și îmi spunea că el știe că nu mai sunt. Deci în momentul acesta, orice v-aș spune, da sau nu, v-aș induce în eroare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.