Handbalul timișorean, îndoliat: Adio, Dan Giurgea!

giurgeaHandbalul timișorean e în doliu, după dispariția prematură a lui Dan Giurgea, om de bază al Politehnicii în cel mai bun deceniu al echipei, anii 80. Fosta extremă dreapta a clubului alb-violet a trecut în neființă la doar 52 de ani, în Franța, acolo unde se stabilise încă din 1990.

Dan Giurgea s-a născut în 1962, la Târgoviște, acolo unde a și deprins tainele sportului cu mingea pe semicerc. Consacrarea a trăit-o însă la Politehnica Timișoara, singurul club din România la care a evoluat la nivel de seniori.

A ajuns pe Bega în 1981, ca student, fiind înregimentat la Politehnica de antrenorul Constantin Jude. Treptat, a devenit om de bază într-o formație extrem de puternică, alb-violeții, laolaltă cu băimărenii de la Minaur, fiind nu de puține ori la un pas de a zdruncina supremația departamentalelor bucureștene Steaua și Dinamo, care în anii socialismului și-au împărțit absolut toate titlurile la handbal masculin în 7.

Cu Politehnica Timișoara, a acces mai întâi în finala Cupei României din 1983. În ultimul act, disputat la 27 februarie la București, alb-violeții au dat piept cu o formație în plină ascensiune, Minaur Baia Mare, în fața căreia s-au înclinat, scor 23-29, Giurgea nereușind să puncteze. Avea să o facă însă de două ori trei ani mai târziu, tot într-un meci contra trupei din Maramureș, de această dată în semifinale. Cele două puncte aduse de Giurgea au contribuit decisiv în succesul la limită al timișorenilor, scor 23-22, care le-a asigurat, practic, prezența în ultimul act.

Dan Giurgea e exponent al generației care a adus primul trofeu pentru handbalul masculin în 7 timișorean, la 15 iunie 1986, după 23-20 cu Dinamo, în finala disputată la Craiova. O generație din care mai făceau parte (în ordinea în care apar în fotografia de mai jos) Gunesch, P. Dan, Naghi, Mardare, Sfătescu, N. Dobrescu, Buligan, Pleșca, Nagy, Banu, Folker, Urs, Caba, H. Gal, Ianto, Țibrea, Matei, Popa, Baranga, Ionescu, Bobocea și Basaraba.

1986 giurgea cu grupul

Cu Politehnica, Dan Giurgea a fost vicecampion național, în 1987. Extrema dreaptă nu a mai prins însă titlul din 1991, el părăsind România chiar la finele sezonului anterior acestei performanțe. S-a stabilit în Franța, la Falaise, unde a mai evoluat câțiva ani pentru formația locală.

În această după-amiază, în sala „Constantin Jude” se va ține un moment de reculegere pentru cel ce a fost Dan Giurgea, înaintea jocului dintre Politehnica Timișoara și Știința Bacău, programat pentru ora 17.

Dumnezeu să-l odihnească!

About Gabriel Toth

Leave a Reply