FOTO: Ziua Internaţională a Sindromului Down, sărbătorită prin mișcare la Timişoara

1796627_755514511155333_419912077_n

Fundaţia de Abilitare “Speranţa” din Timișoara a organizat, zilele trecute, o serie de acțiuni interactive pentru copiii suferinzi de sindromul Down, care implică activităţile fizice. Prin acest fel, a fost marcată Ziua Internaţională a Sindromului Down, sărbătorită din 2011, în întreaga lume, la data de 21 martie.

Seria de manifestări a început joi, cu lecţia de antrenament funcţional, organizată de Strike Zone în beneficiul copiilor cu sindrom Down de la Fundaţia de Abilitare „Speranţa” şi desfăşurată la Hercules Gym, pe strada Pestalozzi nr. 20.

Vineri, cu începere de la ora 15.00, în spaţiul pus la dispoziţie de Casa cu Jucării, de pe Bd. Liviu Rebreanu, copiii cu sindrom Down au avut la dispoziţie două ore numai pentru ei, la acțiune fiind invitaţi și copiii clasei I A de la Şcoala Gimnazială nr. 30, cu care au făcut echipă la joacă şi distracţie. Activităţile fizice au fost coordonate de specialiști kinetoterapeuţi, de la Fundaţia de Abilitare „Speranţa”, în colaborare cu o serie de studenți și profesori de la Universitatea de Vest.

„Totul a ieșit foarte bine. Au participat copii de la Școala Gimnazială nr. 30, alături de copii de la fundația noastră, cei mai mulți cu sindrom Down. Ni s-au alăturat studenți de la Universitatea de Vest, de la kinetoterapie și psihologie, plus o colegă de-a mea care e profesoară la UVT. Am avut și un tort, iar fiecare participant a purtat la mână câte o panglică mov, care e recunoscută drept culoarea oficială a sindromului Down. Copiii au fost foarte bucuroși și pot să spun că totul a ieșit exact așa cum ne-am dorit”, ne-a declarat Marius Pârjol, unul dintre organizatorii evenimentului.

Obiectivul acestor manifestări a fost conștientizarea și sensibilizarea publicului asupra problematicii copiilor cu sindrom Down și aducerea ei ȋn lumină, spre promovarea incluziunii sociale a acestora. Impactul afecţiunii ȋn viaţa copiilor și a familiilor acestora este vizibil atât ȋn plan psihologic, intern, cât și ȋn plan social. Micuții suferinzi de acest sindrom ȋntâmpină dificultăţi ȋn integrarea socială, generate de bariere impuse de societatea ȋnsăși, care ȋi poate transforma ȋn victime. Discriminarea, ca o consecinţă a percepţiei sociale, are ca efecte inacceptarea, neglijarea, izolarea, respingerea, o stimă de sine scăzută și sentimentul inutilităţii. A fi diferit este sinonim ȋn acest context cu a fi repudiat, a nu-și găsi un loc printre semeni.

Ce presupune, mai precis, această afecțiune? Sindromul Down (trisomia 21 sau mongolism) este o afecțiune genetică, prezentă încă din momentul concepţiei, cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Incidenţa de apariţie este de la 1 la 800 de nou născuţi. Simptomele variază ȋn funcţie de fiecare copil, prezentând caracteristici distincte, dar având ca punct comun anomalii de dezvoltare și alte afecţiuni asociate (retard mintal, afecţiuni ale inimii, afecţiuni oculare etc).  Deși sindromul Down este permanent, cei care sunt afectaţi pot fi ajutaţi să depășească aceste dificultăţi și să ducă o viaţă activă și ȋmplinită, ȋn condiţiile unui climat de acceptare, dragoste și siguranţă.

About Gabriel Toth

Leave a Reply