Cel mai important eveniment voleibalistic organizat în ultimii 25 de ani la Timișoara a demarat astăzi, în Parcul Rozelor. Balcaniada de volei pe plajă și-a consumat primele jocuri din cadrul competiției rezervate sportivilor sub 22 de ani, care se va încheia mâine după-amiază, cu finalele. De vineri până duminică, în aceeași locație, se va consuma și prima etapă a Balcaniadei de seniori, care va reuni toate numele mari ale disciplinei din această parte a continentului.
Voleiul a fost, fără doar și poate, ruda săracă a sporturilor de echipă în Timișoara ultimilor 10-15 ani. Echipa de băieți a Universității nu s-a bucurat decât de un singur sezon în elită din 2000 încoace, regăsindu-se în vara anului trecut în situația ingrată de a refuza locul în Divizia A1 câștigat pe teren din cauza visteriei goale. Situația a fost și mai dramatică în ceea ce privește voleiul feminin, orașul de pe Bega neavând, vreme de patru sezoane, reprezentare la nivel de seniori.
Anul 2014 ar putea însă reprezenta o bornă importantă în istoria voleiului timișorean. Din sezonul viitor, capitala Banatului va reveni pe eșicherul ligii secunde feminine nu cu una, ci cu două grupări: CS Universitatea – secție închisă în 2010 și CS Agroland – o grupare ce a recrutat tinere talente din toate colțurile țării și țintește chiar atacarea titlului național într-o perioadă nu foarte îndepărtată.
Primul pas pentru o asemenea reușită e (re)familiarizarea publicului timișorean cu voleiul. Balcaniada de beachvolley, organizată în această săptămână, în premieră, în orașul de pe Bega, poate reprezenta începutul. Organizatorii speră ca această competiție să fie o reușită din toate punctele de vedere, iar baza amenajată în Parcul Rozelor să găzduiască, în anii următori, un Campionat European și mai apoi chiar un Campionat Mondial.
„Ne dorim să atragem, în timp, evenimente mult mai spectaculoase şi de anvergură majoră, fapt care va face cinste Timişoarei. Cu toţii ne dorim ca, în 2021, orașul nostru să devină capitală culturală europeană. Iar faptul că sportivi dintr-un număr foarte mare de țări ar avea posibilitatea să vadă Timișoara timp de o săptămână, ar reprezenta în mod cert un mare plus”, spune Dan Jitaru, antrenorul loturilor naționale de beachvolley, implicat activ în organizarea Balcaniadei la Timișoara.
Spectacolul voleibalistic a început astăzi pe nisipul din Parcul Rozelor, cu primele meciuri ale competiției rezervate sportivilor sub 22 de ani. Căldura, sufocantă încă de la primele ore ale dimineții, nu a atras prea multă lume la meciuri, cele două tribune, aflate chiar în bătaia razelor de soare, fiind utilizate mai degrabă de sportivi pentru a-și usca echipamentele. Totuși, cei ce s-au încumetat să vadă prima competiție internațională de volei organizată după Revoluție la Timișoara, au avut ce vedea.
Loturile naționale ale României sunt compuse, în majoritate, din sportivi lansați sau legitimați la cluburile timișorene. La feminin, cuplul Andreea Melniciuc – Ioana Ordean, cel ce va reprezenta România și la competiția rezervată seniorilor, a înregistrat două victorii, fără set pierdut. La masculin, din cele patru echipe înscrise, trei au în componență voleibaliști timișoreni, meciul România 3 – România 2 consemnând chiar un inedit duel între frați gemeni: Mircea Roșu vs. Marius Roșu.
Iată rezultatele înregistrate până la ora 16:
Feminin:
Serbia 2- România 3 (Vintilă/Maier) 2-1
România 2 (Bârsăștean/Galiț) – Moldova 2 2-0*
România 1 (Melniciuc/Ordean) – Moldova 1 2-0
Serbia 2 – Turcia 1 0-2
Grecia – Turcia 2 0-2
România 2 – Serbia 1 0-2
România 3 – Grecia 0-2
România 1 – Turcia 1 2-0
Masculin:
Grecia – Serbia 2 2-0
România 3 (Kaburek/Roșu Mircea) – România 2 (Roșu Marius/Bădiceanu) 0-2
Moldova 2 – Serbia 1 0-2
România 1 (Matica/Vîrlan) – Serbia 2 0-2
România 4 (Ivan/Crișan) – Turcia 1 1-2
Turcia 2 – România 2 0-2
Serbia 1 – Moldova 1 0-2
Moldova 2 – România 1 2-0
România 3 – România 4 0-2
*) Partidele scrise cu litere îngroșate și înclinate au avut sportivi timișoreni implicați.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.