Fără emoții! RCM Timișoara, în finala Superligii, după 42-8 cu Farul

rugby
RCM Timișoara a obținut biletele pentru finala Superligii CEC Bank, după o victorie clară cu Farul Constanța. De această dată a fost 42-8 pentru bănățeni, care obțin cea de-a cincea victorie stagională în fața „marinarilor”, la capătul unui meci în care echilibrul s-a rupt totuși neașteptat de târziu.

Start echilibrat de meci pe „Gheorghe Rășcanu”, unde cei peste 1.500 de spectatori, dispuși în premieră în două tribune, au aplaudat primele puncte ale meciului, semnate de Vali Calafeteanu, în minutul 8, dintr-o lovitură de pedeapsă. Jantijes a avut șansa egalării pentru farul în minutul 17, însă a ratat o penalitate, iar la faza imediat următoare, Fercu a țâșnit dintr-un mănunchi de rugbyști dobrogeni la centrul terenului, s-a dus glonț până în 22-ul advers, găsindu-l într-o poziție favorabilă pe Morrison, care a semnat primul eseu al Timișoarei. Până la pauză, Calafeteanu a mai transformat o lovitură de pedeapsă, pentru 13-0, în minutul 22, iar apoi Burcea a culcat pentru a doua oară balonul în terenul de țintă advers, pe un fond de dublă superioritate numerică. Transformarea lui Calafeteanu a stabilit scorul primei reprize la 20-0.

Timișorenii au început ca din pușcă și repriza a doua, Sosene Anesi semnând al treilea eseu al galben-albaștrilor, în minutul 43. Apoi, nouă minute mai târziu, a venit rândul lui Rus să reușească la rândul său o încercare, transformată de Calafeteanu, scorul urcând la 32-0. Farul a reușit primele puncte în minutul 59, grație unei transformări a lui Jantijes, însă patru minute mai târziu, Ben Tuiatua a majorat din nou diferența de pe tabelă: 37-3.

Pe final, Farul a reușit eseul de onoare, prin Stein, în minutul 78, însă Jantijes a ratat șansa de a-și duce echipa până la borna 10 în acest meci. În ultimele secvențe, Tuiatua a fost aproape de al doilea său eseu din acest joc, însă a scăpat balonul chiar în fața terenului de țintă. Galben-albaștrii au recuperat rapid și nu s-au mai oprit până n-au reușit și cea de-a șasea încercare, semnată de Mădălin Lemnaru, aflat la primul joc în acest sezon, după o accidentare la tendonul lui Ahile, care l-a ținut pe tușă din ianuarie.

S-a încheiat 42-8, iar RCM Timișoara așteaptă deznodământul celeilalte semifinale, dintre Baia Mare și Steaua, pentru a-și afla adversarul din ultimul act.

RCM Timișoara a abordat meciul de astăzi în formula 15. Cătălin Fercu, 14. Stephen Shennan, 13. Sosene Anesi, 12. Paula Kinikinilau, 11. Mădălin Lemnaru, 10. Jody Rose, 9. Valentin Calafeteanu, 1. Alexandru Ţăruş, 2. Eugen Căpăţână, 3. Horaţiu Pungea, 4. Valentin Popârlan, 5. Marian Drenceanu, 6. Randall Morrison, 7. Vasile Rus, 8. Cătălin Burcea (cpt.). Au mai intrat 22. Ben Tuiatua, 19. lemeki Nabalei, 18. Dorin Lazăr, 17. Gigi Militaru, 16. Giorgi Khositashvili, 23. Samuel Mariș, 20. Gabriel Conache

Reacții la cald

„Suntem în finală, iar asta contează cel mai mult, nu faptul că am jucat bine sau rău. Urmează o săptămână foarte grea, iar în această după-amiază așteptăm să vedem ce adversar vom întâlni în finală. A revenit și Lemnaru cu un eseu, dar e clar că mai are mult de muncă, nu e la nivelul care l-a consacrat. Noi îl vom ajuta să își revină, dar urmează ca în săptămâna următoare să ne decidem cine va juca în finală. Nu avem preferințe pentru adversarul din finală, cunoaștem foarte bine ambele echipe, ne-au învins la sfârșitul play-off-ului. A fost și puțină tensiune, poate și pentru faptul că jucătorii au fost nerăbdători să se impună, să câștige și să evolueze bine”. (Chester Williams, antrenor RCM Timișoara)

„Ne-am dorit mult să facem o partidă bună la Timișoara, ținând cont și de miza acestui meci. Eu zic că atâta timp cât am rămas în formulă completă ne-am apărat foarte bine șansele, dar în momentul în care au apărut eliminații și s-a creat acel dezechilibru numeric, ne-am pierdut. Tensiunea e firească într-un meci de o asemenea anvergură, dar nu trebuie să uităm că e rugby”. (Virgiliu Năstase, antrenor Farul Constanța)

About Gabriel Toth