Elisabeta Lipă salută revenirea Campionatului Național de fond la Timișoara: „Mă simt aici ca acasă”

DSCF0122

Timișoara a fost astăzi gazda Adunării Generale a Federației Române de Canotaj, la care a participat și șefa forului, Elisabeta Lipă. Cvintupla campioană olimpică a salutat revenirea Campionatului Național de fond pe apele Begăi, după o pauză de câțiva ani, mărturisind că are amintiri plăcute din capitala Banatului, unde a participat la primul concurs din carieră.

În această dimineață, lângă sediul clubului CS Banatul s-a desfășurat Adunarea Generală a Federației Române de Canotaj, prilej cu care a fost prezentă la Timișoara și Elisabeta Lipă, președintele forului.

„S-au discutat problemele noastre, interne, care trebuie punctate. Vă dați seama, într-un an de zile sunt foarte multe competiții, sunt multe probleme, care o dată pe an trebuie prezentate. Am profitat și de faptul că la Timișoara se organizează în aceste zile Campionatele Naționale de fond, sunt toți membrii prezenți și își pot spune și ei punctul de vedere”, a concluzionat Elisabeta Lipă.

Prin organizarea adunării, dar și a Campionatelor Naționale de fond pentru juniori și seniori, se aduce și o recunoaștere Timișoarei pentru rolul decisiv pe care l-a avut în dezvoltarea canotajului românesc. În urmă cu exact 150 de ani, în capitala Banatului lua ființă „Societatea de Luntrișoare”, prima structură sportivă dedicată canotajului de pe actualul teritoriu al României.

„Mă bucur că am ajuns la această vârstă frumoasă noi, canotajul românesc. Mă bucur de asemenea că a revenit Campionatul Național de fond la Timișoara, după o perioadă destul de lungă, în care s-a lucrat la canalul Bega. Parcă acest campionat nu are niciunde același farmec pe care îl are la Timișoara. Primul meu concurs a fost chiar aici, pe Bega. De fiecare dată revin aici ca acasă și parcă nici nu-mi vine să zic că au trecut atât de mulți ani. Mă bucur că, împreună cu autoritățile locale, am reușit să revenim la Timișoara”, a mărturisit Lipă.

Pista de la Surduc așteaptă fonduri

Anul trecut s-a prezentat, cu mare fast, un proiect de anvergură pentru canotajul românesc ce ar urma să fie realizat în județul Timiș. E vorba despre construcția unei piste pe lacul Surduc, la cele mai înalte standarde, care ar aduce zona în circuitul internațional și, în plus, ar da un impuls dezvoltării turismului.

„Pista de la Surduc înaintează, dar o face exact ca toate proiectele în țara noastră, adică greu. Dar avem încredere, Consiliul Județean e implicat direct în acest proiect, sunt atrase fonduri europene, sunt realizate studii de prefezabilitate. Aici nu e vorba doar despre pista de canotaj, pentru că apa există. Nu e mare lucru să pui acolo un balizaj. Dar zona se dezvoltă, pentru că vin sportivi, vin turiști, care pot avea la dispoziție bărci de agrement”, a declarat Elisabeta Lipă.

Președintele FRC nu consideră că lipsa hotelurilor din apropierea lacului constituie un impediment în finalizarea acestui proiect. „Hotelurile sunt destul de departe, dar sunt, în schimb, multe pensiuni, care vor intra în acest circuit. Până la urmă, nu e nevoie de un hotel de 500 de locuri dacă tot malul e împânzit de pensiuni. Zona e extraordinară, am fost acolo, am văzut ce e acolo și sunt convins că toți bănățenii pot merge liniștiți la Surduc pentru a-și petrece timpul liber”, a explicat fosta mare canotoare.

„Mă bucur că, în ultimii ani, canotajul timișorean a prins din nou culoare”

Apele Begăi vor fi împânzite, în următoarea săptămână, de ambarcațiuni. Vineri și sâmbătă vor avea loc Campionatele Naționale de fond rezervate juniorilor, în vreme ce la mijlocul săptămânii viitoare, se va desfășura și întrecerea seniorilor.

„E un campionat de verificare, în care cei mai buni sportivi se aliniază la start. Cei din lotul național se răsfiră la cluburi și apare și bătălia dintre ei, care e acerbă. Steaua vrea să bată Dinamo, alte cluburi din țară încearcă la rândul lor să obțină un titlu de campion”, a declarat Elisabeta Lipă.

Printre candidații la medalii se află, ca de obicei, și canotorii timișoreni, președintele federației salutând revenirea în forță a capitalei Banatului în prim-planul acestei discipline. „Mă bucur că, în ultimii ani, și canotajul timișorean a început să prindă din nou culoare prin cluburile de aici. E un lucru extraordinar de benefic pentru noi, ca federație, dar și pentru canotajul românesc. Pleacă de aici sportivi de valoare, care ne reprezintă la campionate europene și mondiale și, sperăm noi, la Jocurile Olimpice”, a mai spus Lipă.

De altfel, Elisabeta Lipă s-a simțit în largul ei la Jocurile Olimpice, participând la șase ediții (1984-2004), unde a avut onoarea de a urca de cinci ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. „Mi-aș dori să mai am vârsta de atunci, pentru că aș fi cu siguranță din nou pe baltă. Doresc acestei generații să trăiască ceea ce am trăit și eu. E o senzație pe care nu o poți descrie în cuvinte, e un sentiment unic pentru orice sportiv care stă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, când i se intonează imnul și când e aplaudat de mii și mii de spectatori. Doresc fiecărui sportiv român ca, măcar o dată în viață, să urce pe podium”, a încheiat, cu un iz de nostalgie, Elisabeta Lipă.

About Gabriel Toth

Leave a Reply