Dunărea Călărași – Politehnica Timișoara sau amintirile unui sfert de finală din Cupei României

program-timisoara-cupa-20-de-ani

Programul de meci al singurei întâlniri oficiale de la Călărași dintre Dunărea și Poli (Foto: informatiadecalarasi.ro)

Politehnica Timișoara a evolua sâmbătă, în etapa a XIV-a a ligii secunde, în deplasare, cu Dunărea Călărași. Va fi prima vizită a unei reprezentante a Timișoarei în orașul de la malul Dunării după 24 de ani și jumătate. Precedenta (și singura din istorie, de altfel) e și astăzi vie în amintirea localnicilor. În sezonul 1991/1992, vechea Poli întâlnea, în sferturile de finală ale Cupei României, revelația competiției, divizionara C Dunărea Călărași.

În primăvara anului 1992, Politehnica Timișoara avea, la prima vedere, o tragere la sorți ușoară pentru sferturile de finală ale Cupei României. Varga & co. aveau să întâlnească, în dublă manșă, o divizionară C, Dunărea Călărași, care scosese însă din competiție două reprezentante ale elitei, Gloria Bistrița și ASA Electromureș Târgu Mureș. Presa timișoreană vorbea de noroc, însă antrenorul Politehnicii, profesorul Ion V. Ionescu, îndemna la prudență: „În orice țară, adversarele din Cupă sunt la fel. Afirmația nu îmi aparține, nu mi-o atribui, ci este constatarea multor oameni de fotbal, de pretutindeni. Pentru noi, echipa din Călărași poate fi, de exemplu, Steaua București, în sensul că noi vom trata meciul cu aceeași seriozitate. Dacă tot am adus vorba, aș spune că poate mai ușor ne-ar fi fost cu Steaua, pentru că Dunărea Călărași, în avântul ei, poate să surprindă. Să nu uităm că a eliminat două divizionare A. E aici o problemă de psihologie, de încărcare psihologică, mai precis. Vă dați seama că ei sunt mai «încărcați» decât noi. Aici e posibil să avem greutăți, adică la modul de apreciere de către jucătorii noștri a adversarului. Există pericolul să intervină subestimarea forțelor acestuia. Rezolvarea și liniștea depind de modul în care conducerea tehnică va ști să pregătească atât jucătorii, cât și întâlnirea din teren”, spunea „Jackie” Ionescu, într-un interviu acordat cotidianului „Renașterea bănățeană” imediat după tragerea la sorți.

318476_175628795855511_100002251765131_363478_237121298_n

Divizionara C Dunărea Călărași, revelația ediției 1991/1992 a Cupei României (Foto: informatiadecalarasi.ro)

Îngrijorarea experimentatului tehnician s-a concretizat în jocul tur, pe care Poli l-a disputat în deplasare. La 25 martie 1992, 16.000 de spectatori au umplut peste capacitate arena din Călărași, pentru a asista la cel mai important joc din istoria fotbalistică a orașului. Divizionara C Dunărea avea să se impună în fața alb-violeților cu 1-0, prin golul marcat de Farin, în minutul 21. A fost un meci în care Poli a intrat extrem de greoi, nereușind să stăvilească entuziasmul ofensiv al gazdelor, împinse de la spate de un întreg stadion. Cele mai mari ocazii ale timișorenilor s-au consemnat înainte de pauză, însă Băban n-a reușit să înscrie din 6 metri, iar Octavian Popescu a nimerit bara.

Iată distribuțiile din singurul joc oficial disputat vreodată între Dunărea Călărași și Politehnica Timișoara:

Dunărea Călărași (antrenor Marian Catană): Toma – Minescu, Borcan, Simion, Sebe – Vlase (83, V. Nicolae), Milea, Stanciu (58, Mihăilă) – C. Ștefan, Farin, Andronache.
Poli Timișoara (antrenor Ion V. Ionescu): Almășan – Varga, Csik, Macavei, Stoicov – Bătrânu, Oct. Popescu, Bărbosu, Vlaicu – Băban, Voica (46, Rosenblum; 73, Vuia)

Returul de la Timișoara s-a disputat la 14 aprilie 1992 în fața a 10.000 de spectatori, în mare parte nemulțumiți de rezultatul din tur, dar și de greutatea cu care, și de această dată, se exprimă favoriții lor în fața unei formații aflate două eșaloane mai jos. În cele din urmă, Poli a avut câștig de cauză, obținând o victorie cu 2-0, suficientă pentru calificarea în semifinale, conturată în repriza a doua. Varga a transformat un penalti în minutul 53, iar golul calificării a fost semnat în minutul 82, de Vlaicu. Să mai spunem că la jocul din retur, oaspeții nu au avut la dispoziție patru jucători de bază – Minescu, Sebe, Andronache și Borcan – iar antrenorul principal, Marian Catană, nu a efectuat deplasarea la Timișoara, din cauza unui diferend cu conducerea clubului.

În respectiva ediție a Cupei României, Politehnica avea să dispute finala, după o dublă victorie în penultimul act (1-0, 1-0) cu Farul Constanța, echipă pregătită chiar de fostul antrenor al alb-violeților, Costică Rădulescu. Timișorenii au pierdut însă șansa câștigării primului trofeu de după Revoluție, după 1-1 (3-4 la penaltiuri) cu Steaua București, în finala disputată pe stadionul din Regie.

Călărășeanul Toma, titlularul din poarta lui Poli pe „Santiago Bernabeu”

1992_09_16-poli-real_madrid1-1cc12

Primul 11 al Politehnicii Timișoara pentru meciul tur cu Real Madrid, din Cupa UEFA, în 1992. Pe rândul de sus, primul din dreapta, portarul Petrișor Toma, proaspăt sosit de la Dunărea Călărași

„Dubla” din Cupa României dintre Dunărea Călărași și Politehnica Timișoara nu a rămas fără urmări. În următoarea pauză competițională, portarul Dunării, Petrișor Toma cel ce le-a făcut zile fripte lui Tavi Popescu, Băban și Rosenblum preț de 180 de minute în Cupa României, avea să împartă același vestiar cu cei enumerați. Deși se pusese și problema înregimentării lui Milea, doar Toma a ajuns, în cele din urmă, la formația alb-violetă pe filiera Dunărea Călărași.

Chiar dacă a evoluat o scurtă perioadă la Politehnica, Petrișor Toma rămâne în istorie drept goalkeeperul alb-violeților din „dubla” cu Real Madrid, din primul tur al Cupei UEFA, ediția 1992/1993. Portarul sosit de la Dunărea Călărași a fost titular între buturile poliste atât la jocul tur (încheiat la egalitate, 1-1, la Timișoara), cât și în manșa a doua, de pe „Santiago Bernabeu”, când madrilenii s-au impus cu 4-0.

Peste ani, Petrișor Toma avea să povestească experiența meciului de la Madrid, de pe unul dintre templele fotbalului mondial. „Când, cu o oră înainte de joc, antrenorul Jacke Ionescu m-a anunţat titular, mi s-a făcut pielea ca de găină, iar când m-am văzut în poartă, aveam impresia că tribunele se prăvălesc peste mine, iar 90.000 de oameni se uitau la mine şi aveam impresia că numai la mine se uită”, își amintea Petrișor Toma, într-un interviu pentru sportcalarasean.ro, din 2010.

Petrișor Toma (născut la 18 iunie 1968) a evoluat doar nouă meciuri în Divizia A pentru Poli, în cei doi ani petrecuți la Timișoara (până în vara anului 1994). După o încercare eșuată de a se transfera la Rapid, a revenit la Dunărea Călărași, alături de care a evoluat în „B” până în 1998, când echipa a retrogradat. Avea să fie și anul retragerii din activitatea competițională, deși nu avea decât 30 de ani.

Revenind în actualitate, să spunem că partida Dunărea Călărași – Politehnica Timișoara, din etapa a XIV-a a Ligii a 2-a, se va disputa sâmbătă, de la ora 11:00.

About Gabriel Toth

Leave a Reply