Cosmin Petruescu, după remiza albă cu Energeticianul: „Dacă ne raportăm la contextul general, e un rezultat echitabil”

Foto: Raluca Pandor

Politehnica Timișoara a încheiat la egalitate, 0-0, ultimul meci oficial din 2018, în compania celor de la ACS Energeticianul. Alb-violeții au fost lipsiți de 9 jucători pentru această confruntare, iar alți trei (Miholca, Scutaru și Cojocaru) au părăsit astăzi terenul cu probleme medicale. În acest context, antrenorul Cosmin Petruescu e de părere că remiza înregistrată astăzi, pe „Știința”, e una echitabilă.

„Suntem Politehnica Timișoara, deviza noastră este «Obligatoriu înainte», astfel că un rezultat de egalitate pe teren propriu nu poate să ne mulțumească, indiferent de numele și valoarea adversarului. Dar dacă ne raportăm la contextul general în care s-a disputat această partidă, consider rezultatul ca fiind echitabil. Chiar dacă îmi e greu să recunosc, trebuie să spun că e un punct câștigat, repet, dacă e să ne raportăm la contextul general. Mă refer la problemele cu accidentările și suspendările pe care le-am avut pentru acest joc și la cele trei schimbări pe care am fost nevoit să le fac din punct de vedere medical. În acest sens, consider că e un punct câștigat și fără gol primit, ceea ce cred eu că e dătător de speranțe”, a afirmat Cosmin Petruescu.

Pe finalul partidei, i s-a oferit debutul în „B” și lui Denis Radu, un jucător provenit din generația 2003, pregătită de Iulian Prodana.

„Din ce am înțeles, domnul Ionuț Popa mi-a luat-o înainte și a debutat un jucător și mai tânăr (n.r. Cătălin Vulturar, născut 2004, utilizat de UTA azi, în meciul cu Farul). Dar UTA are 29 de puncte și și-a permis acest lucru. Dacă aveam și noi mai multe puncte, cu siguranță că ar fi apărut mai mulți jucători născuți în 2003 pe teren. Au fost cinci pe bancă și sperăm ca din retur ca măcar pe o parte dintre ei să-i debutăm sau cei care au apucat deja să bifeze minute să aibă prezențe mai dese la prima echipă”, a mai spus Petruescu.

În contextul în care lista jucătorilor cu probleme medicale era în creștere de la meci la meci, „Conferențiarul” e de părere că „e foarte bine că vine vacanța… Pentru mulți jucători, 23 de săptămâni de pregătire consecutive sunt foarte multe, pentru că nu au fost obișnuiți cu un astfel de ritm. Să nu uităm că o parte dintre ei a jucat 23 de meciuri oficiale, 21 în campionat și două în Cupa României. Unii au venit de la copii și juniori, de la Liga a III-a sau mai jos. A nu se înțelege că nu am încredere în ei, din contră, au crescut de la meci la meci și o vor face cu siguranță și în continuare. Ceea ce am vrut să scot însă în evidență e numărul de meciuri pe care le-au disputat în sezonul anterior, în comparație cu numărul de meciuri pe care le-au jucat în ultimele cinci luni. E normal, pe final de tur și-au spus cuvântul ritmul în care s-au disputat aceste meciuri, oboseala, antrenamentele, deplasările… Intensitatea efortului e normal să fie mai ridicată în comparație cu nivelul la care au evoluat în sezonul anterior, astfel că e normal să apară și accidentările. Dar, așa cum am mai spus, au fost în mare parte accidentări de contact și mai puțin musculare. E binevenită această pauză, nu va fi foarte lungă, dar e important să ne recuperăm jucătorii accidentați, să ne refacem din punct de vedere fizic și mental pentru a aborda cu altă încredere partea a doua a campionatului”.

În ceea ce privește „zestrea” de puncte acumulată de alb-violeți în sezonul de toamnă, Cosmin Petruescu a declarat: „Din punctul meu de vedere, Politehnica Timișoara, cu cele 25 de puncte acumulate, este undeva la 3-4 puncte sub ceea ce am estimat înainte de startul campionatului. Mi-am dorit să mergem cu o proporție de aproximativ 1,5 puncte pe meci, pentru a putea fi în grafic și a nu avea emoții în «zona nisipurilor mișcătoare», cum a spus prietenul meu, Alex Pelici”.

Așadar, vacanță pentru fotbaliștii Politehnicii, până la finalul primei decade a lunii ianuarie. „Undeva în intervalul 7-10 ianuarie ne vom relua antrenamentele. Încă nu am definitivat programul de pregătire pentru retur, fiind prinși cu pregătirea ultimelor etape de campionat. Dar undeva în acel interval va avea loc reunirea lotului”, a specificat Petruescu.

Iar la final… „Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi, suporterilor în primul rând. Ne-au susținut și ne-au încurajat pe tot parcursul campionatului până acum, plus în meciurile din Cupa României. Le mulțumesc pentru susținere și aș dori să le urez sărbători fericite și un An Nou cât mai bun. Îi aștept să fie și în 2019 cât mai aproape de noi și sperăm ca rezultatele noastre să fie mult mai bune”, a conchis Cosmin Petruescu.

About Gabriel Toth