Cosmin Contra a debutat la seniori în primul Poli – UTA de după revoluție

Poli Timișoara, în sezonul 1993/1994. Al doilea din dreapta, pe rândul de sus, foarte tânărul Cosmin Contra

Ca orice duel de lungă durată, nu fiecare întâlnire dintre Poli și UTA s-a remarcat prin spectaculozitatea jocului. Însă fiecare derby își are povestea lui proprie, fiecare încleștare a lăsat ceva în urma ei, chiar dacă detaliul la care ne vom referi în continuare poate că nu a fost unul notabil la vremea respectivă. E vorba despre primul derby disputat la Timișoara în democrație, la 27 februarie 1994, meci ce a prilejuit debutul la nivel de seniori pentru selecționerul de astăzi al României, Cosmin Contra.

27 februarie 1994. Timp primăvăratic, 10.000 de spectatori pe Marele Oval – un adevărat record pentru acel sezon, Poli având o medie a asistenței extrem de redusă pe parcursul turului ediției 1993/1994, de doar 2.200 de spectatori! Afluența mai mare de public e ușor explicabilă: pe Bega sosea vechea rivală UTA, pentru prima oară după căderea comunismului. Ultimul derby pe Bega se disputase cu aproape șase ani în urmă la 11 noiembrie 1988, când Poli s-a impus cu 3-1, prin golurile lui Ionuț, Vlaicu și Varga, într-o confruntare la „matineu”. Dintre marcatorii de atunci ai alb-violeților a lipsit din formula de start, în 1994, doar Vasile Ionuț. Între timp, după numeroase încercări eșuate, UTA a reușit să treacă pragul primei divizii și să-și formeze o echipă competitivă, iernând departe de grijile unei reveniri timpurii în Divizia B. La timona arădenilor se afla o adevărată carte de istorie a clubului arădean, în carne și oase: Nicolae Dumitrescu, părtaș la toate cele șase titluri din vitrina „Bătrânei Doamne” (patru ca jucător, două ca antrenor).

Pentru a așeza și mai bine derby-ul în context, să spunem că Poli încheia o iarnă plină de griji, petrecută la răcoarea locului 17, penultimul, din ierarhia Diviziei Naționale. A fost un sezon cu numeroase schimbări la nivel de lot, foarte puține dintre ele inspirate. De pildă, în acea pauză de iarnă au părăsit echipa nu mai puțin de nouă jucători: Urai, Voica, Popescu, Diaconescu, Bărbosu, Solomon, Uleșan, L. Popescu și Al. Radu. Au sosit, în schimb, Manole, Marcu și Trandu. Cei trei nou-veniți au debutat în alb-violet la amintitul derby cu UTA. La fel a făcut-o și Cosmin Contra, pe atunci un promițător jucător de bandă dreaptă, în vârstă de 18 ani, două luni și 12 zile. Tânărul Contra a fost păstrat în teren tot meciul de antrenorul Costică Ștefănescu, iar până la finalul sezonului avea să mai bifeze alte 11 apariții pe prima scenă pentru Poli.

După un joc fără foarte multe faze spectaculoase, Poli a obținut mult dorita victorie în fața UTA-ei, cu 1-0. Unicul gol l-a marcat „Tot el, «bătrânul» Varga”, după cum a titrat, a doua zi, Gazeta Sporturilor. Titi Varga a transformat, în minutul 83, o lovitură de pedeapsă obținută de Sorin Vlaicu, faultat în careul utist de fundașul oaspeților, Marius Grad.

Culisele derby-ului

După cum spuneam, la primul Poli – UTA de după revoluție au asistat 10.000 de spectatori, dintre care aproximativ 800 de arădeni. Iată cum a fost descrisă atmosfera de pe Marele Oval în Gazeta Sporturilor: „Nimic de zis, frumoasă galeria de câteva sute de fani ai echipei UTA, deplasată la Timișoara. Frumoase au fost și îndemnurile ei, scandate mai tot timpul, cu o singură excepție: când crainicul stației de amplificare anunța formația lui Poli, a fluierat și huiduit (?!) de nu se mai auzea nimic pe stadion. Și ca să pună capac acestui spectacol urât și de neînțeles, în timpul jocului s-a scandat: «Po-li Ti-mi-șoa-ra, adio naționala» (evident, i se cânta prohodul retrogradării)”.

O fază care a stârnit controverse a fost, firește, cea a penaltiului dictat în favoarea lui Poli, în minutul 83. „Cred că arbitrul l-a acordat cu oarecare ușurință”, a comentat, la final, tehnicianul UTA-ei, Nicolae „Coco” Dumitrescu. Veteranul arădenilor, Marcel Coraș, a afirmat că „nimeni n-a protestat la decizia arbitrilor. Dumneavoastră trageți concluziile…”. În fine, Gazeta Sporturilor l-a chestionat și pe unul dintre protagoniștii fazei, polistul Sorin Vlaicu: „În faza loviturii de la 11 metri, Grad n-a jucat balonul, ci piciorul meu, așa că infracțiunea a fost infracțiune”.


27 februarie 1994
Poli Timișoara – UTA 1-0 (0-0)
A marcat: Varga 83-pen.
Poli (antrenor Costică Ștefănescu): Almășan – Contra, Cioroianu, Bătrânu, Varga – Contescu, Manole, Vlaicu, Marcă (62, Trandu) – Strizu (46, Kovacs), Marcu
UTA (antrenor Nicolae Dumitrescu): Ivan – Boloș, Grad, Dronca, G. Radu, Stupar – Plisca (69, Mitu), Mutică, Coraș – Ungur, Târțău


Revenind la Cosmin Contra, să spunem că prima sa perioadă ca jucător în alb-violet a durat până la mijlocul sezonului 1995/1996, când s-a produs transferul său la Dinamo. În acești ani, „Guriță” a strâns 51 de partide în tricoul lui Poli, încununate și cu un gol, la 1 aprilie 1995, din penalti, în victoria cu 5-0 în fața lui IEELIF Craiova. Cosmin Contra avea să mai joace în două perioade la Poli: în returul ediției 2004/2005, sub formă de împrumut de la Atletico Madrid (14 meciuri / 0 goluri), iar apoi în 2010 (22 meciuri / 4 goluri). Ultimele sale apariții pe teren s-au consemnat la Poli, în turul sezonului 2010/2011, atunci când și-a început, de altfel, și cariera de antrenor. A fost responsabilul băncii tehnice timp de 11 etape la Poli, timp în care nu a cunoscut gustul înfrângerii.

About Gabriel Toth

Leave a Reply