Comunicat Peluza Sud Timișoara

Fotbalul a reprezentat și va reprezenta întotdeauna un vector pentru valorile, ambițiile și pasiunea unei comunități.

Pârjolul fotbalului modern din România a impus în peisaj fotbalul ca jucărie a unui personaj. Indiferent că acesta a fost numit investitor strategic sau finanțator, a fost primar, ”naș” sau ”patron”, rezultatele au fost cele pe care le vedem cu toții: falimentarea cluburilor de tradiție, disoluția campionatului, transformarea competiției într-un circ de prost gust și, cel mai grav, îndepărtarea suporterilor de pe stadioane. Derby-urile au dispărut în cvasitotalitate, pentru că meciurile de clasament între echipe ce reprezintă câte o stradă într-un sector agricol sau câte un număr de cont atașat unui nume nu pot fi numite derby-uri.

Din fericire fotbalul de odinioară refuză să moară. Numele de tradiție din fotbalul românesc își încep din nou ascensiunea spre primele ligi, însuflețite de spiritul, dragostea și devotamentul suporterilor lor. Cluburile renasc și-și consolidează existența pe baza unor principii a căror dispariție a dus la situația dezastruoasă din fotbalul românesc actual. Principii ca respectul față de competiție. Ca respectul față de actorii acestei competiții, deopotrivă jucători și spectatori. Principii ca respectul față de spectacolul din teren și tribune.

 

Este la latitudinea fiecărui club să înțeleagă fotbalul cum dorește. Noi vă spunem cum am fi făcut noi ca să respectăm aceste principii, ca să respectăm fotbalul și implicit ideea de derby:

  • am fi alocat fără rezerve o peluză întreagă către adversarii cu care împărțim acest derby de generații întregi, indiferent de dimensiunea stadionului, cum se întâmplă la derby-uri din întreaga lume. Așa cum se întâmplă la Belgrad, la Milano, Roma sau Torino. Așa cum de altfel s-a întâmplat și la Timișoara de-a lungul anilor, indiferent dacă oaspeții au ocupat un sector, două sau patru din peluză, cu atât mai mult dacă vorbim de o peluză și așa subdimensionată;
  • am fi refuzat să ne ascundem după limitări minime din regulamentele care nu au contribuit la altceva în afară de golirea tribunelor;
  • am fi acceptat fără rezerve orice întâlnire cu reprezentanții clubului advers și ai forțelor de ordine în scopul găsirii de soluții pentru ca derby-ul să aibă parte de cât mai mulți suporteri în jurul său. Mai mult, am fi inițiat aceste discuții, cum de altfel am făcut-o și acum. Pentru că până la urmă în asta constă frumusețea fotbalului, în entuziasmul, motivația și exuberanța suporterilor, corelate în teren cu ambiția, talentul și devotamentul sportivilor;

 

Adversarii noștri de duminică au înțeles fără doar și poate anvergura acestei întâlniri. Chiar ne bucură că simpla noastră vizită le va aduce trei etape cu casa închisă. Suporterii trebuie readuși în tribune și sincer le dorim să și rămână acolo în etapele următoare. Fotbalul nu poate să crească sănătos decât în măsura în care oamenii vor crede din el. Iar primul pas este tocmai cumpărarea unui bilet, din respect față de spectacolul fotbalistic și actorii săi. Sperăm că oficialii arădeni fac măcar acasă acest lucru. Pentru că la vizita lor de etapa trecută de pe ”Știința” ne-au arătat că nu le face parte din obișnuință.

 

Ne pare rău să vedem că adversarii noștri au hotărât să piardă derby-ul încă înainte de a începe. Refuzăm să credem că Aradul Nou a devenit atât de mic încât să nu poată primi câteva sute de poliști în zi de derby. Au putut Racovița, Dudeștiul, Leucușeștiul și toate celelalte localități din Banat prin care ne-a dus istoria ultimilor ani. Pentru că noi vom veni, ca întotdeauna, să fim cât mai aproape de băieții noștri. Vom veni să cântăm pentru ei, pentru clubul și pentru orașul nostru. Cei mai tineri dintre noi vor ajunge chiar să-și împartă cele câteva zeci de bilete oferite. Sunt nerăbdători să vadă pentru prima oară în viață un meci cu un adversar de calibrul lor. Iar noi, cei ce vom fi cuprinși de nostalgia derby-urilor de altădată, vom cânta cât ne vor ține piepturile de cât de aproape ne va permite legea. Și nu există lege care să nu ne lase să respirăm același aer cu băieții noștri în ziua meciului. Și nu există lege care să interzică dragostea pentru oraș. Și nu există lege care să interzică pasiunea pentru culorile clubului!

Băieți, duminică vor veni câteva sute de timișoreni să vă susțină, așa cum se întâmplă în fiecare etapă de când am pornit împreună. Nu ne veți vedea pe toți, dar cu siguranță ne veți auzi. Poate nu la fel de tare cum sunteți obișnuiți, dar veți ști că vom cânta mai tare ca niciodată. Poate nu veți vedea la fel de mult alb-violet în tribună, dar veți ști că sute de fulare în aceste culori flutură aproape de voi. Și veți ști ce aveți de făcut și pentru ce luptați pe teren!

Poliștii care doresc să fie alături de Peluza Sud la Arad sunt rugați să se înscrie la numerele de telefon 0743.138.150 (Tăut) sau 0732.023.750 (Baggio). Costul deplasării este de 30 lei (bilet la meci inclus). Cu toții la Arad!

 

Asociația Suporterilor Timișoreni ”Druckeria”

Peluza Sud Timișoara

 

Timișoara

8 noiembrie 2016

 

14362613_1123129531104841_1712403812909821124_o

About Gabriel Toth

Trackbacks

  1. […] „Băieți, duminică vor veni câteva sute de timișoreni să vă susțină, așa cum se întâmplă în fiecare etapă de când am pornit împreună. Nu ne veți vedea pe toți, dar cu siguranță ne veți auzi. Poate nu la fel de tare cum sunteți obișnuiți, dar veți ști că vom cânta mai tare ca niciodată”, e mesajul tifoseriei timișorene pentru jucători, în comunicatul publicat pe site-ul druckeria.ro. Comunicatul integral poate fi lecturat AICI […]

Leave a Reply