După meciurile cu CS Caraș-Severin și Dinamo, pentru handbaliștii de la CH Poli urmează un nou meci cu o încărcătură specială. Joi va poposi în sala „Constantin Jude” Steaua, una dintre rivalele de tradiție ale alb-violeților. Dacă în alți ani, cele două formații se luptau la titlu, de această dată miza de ambele părți e obținerea primei victorii din Liga Națională.
Atât CH Poli, cât și Steaua au zero la capitolul puncte, după două partide disputate în noua ediție a Ligii Naționale. Dacă alb-violeții au cedat acasă cu Reșița, iar apoi în deplasare la Dinamo, nou-promovata din capitală a pierdut la Odorhei, iar apoi pe propriul teren, cu Turda. Pentru alb-violeți, e un meci crucial, însă nu și ușor, Steaua având în componență jucăori experimentați. Nu mai departe de această vară, gruparea roș-albastră i-a acontat pe Gabriel Florea, fost golgheter al Ligii Naționale, de la HC Odorhei, și pe Ionuț Georgescu, de la vicecampioana Știința Bacău.
În ultimii, ani, întâlnirile dintre Poli și Steaua de la Timișoara s-au soldat cu victorii facile ale gazdelor. Ultima dispută directă din „Olimpia” s-a consumat în sezonul 2011/2012, în anul în care roș-albaștrii aveau să ia calea diviziei secunde. Atunci s-a înregistrat cel mai clar succes al bănățenilor din istoria duelurilor cu „militarii”, 28-15, la capătul unui meci în care Ioan Stan a punctat de 7 ori, Mihai Timofte de 6, iar Radu David de 4 ori. Și cu un an în urmă, Steaua părăsea învinsă Timișoara, cu 20-28, pentru alb-violeți punctând atunci Șimicu – 6, Fenici – 5, Stan – 5, Spahic – 4, Mrakic – 3, Cotinghiu – 2, Nagy – 1, David – 1 și M. Ignat – 1. Ultimul eșec al timișorenilor pe teren propriu cu Steaua se consemna în 2009/2010, atunci când bucureștenii au învins cu 33-29, principalii realizatori ai gazdelor fiind atunci Csaba Nagy – 7 goluri și Alexandru Gălan – 5.
Adversari de tradiție în lupta pentru supremație, în vremuri de mult apuse, Poli și Steaua au oferit numeroase dueluri extrem de încrâncenate, decise pe muchie de cuțit, în fața unor tribune arhipline, ce urmăreau jocul nu de puține ori din picioare.
În sezonul 1978/1979, trupa pregătită de regretatul Constantin Jude, reușea un sezon de excepție, fiind la un pas de a aduce primul titlu la handbal în 7 pe Bega, cu 12 ani înaintea performanței reușite de băieții lui Otto Hell. În cele din urmă, Steaua a luat tilul, după ce în ultima etapă a învins Dinamo la București, cu 17-13, la capătul unui meci ce a lăsat loc de multe speculații.
În acel sezon, Politehnica a câștigat meciul direct de la Timișoara, cu un scor mai puțin obișnuit în handbal, chiar și pentru acea perioadă, 9-8 (3-5). A fost un joc în care portarul timișorenilor, Alexandru Buligan, a făcut adevărate minuni în poartă, în vreme ce Alexandru Folker (foto stânga) a tras realmente echipa după el, marcând 7 din totalul de 9 goluri ale echipei sale, celălalte două reușite fiind semnate de Gunesch și Bucățean.
În lucrarea 60 de ani alb-violeți, semnată de Marius Breazu, Viorel Jurcuț și Constantin Jude, unul dintre protagoniștii acelui joc, Sorinel Voicu, rememorează: „Tot meciul a fost de o încrâncenare deosebită, cu 5-3 pentru Steaua la pauză. Îmi aduc aminte că în acel meci am avut contacte mai puțin amiabile cu Drăgăniță, în fața căruia m-am apărat om la om pe extremă. Era unul dintre jucătorii periculoși, dar Steaua mai avea 9 campioni mondiali în echipă. Victoria în fața unui public atât de numeros ne-a făcut mult bine, mai ales că am urcat pe primul loc în clasament. (…) Cred că la acel meci, fiecare jucător a „dat jos” măcar câte 2-3 kilograme”.
12 ani mai târziu, în sezonul de referință 1990/1991, cel ce a adus primul titlul Politehnicii la handbal în 7, alb-violeții au învins în drumul lor spre trofeu și Steaua, chiar dacă roș-albaștrii n-au fost atunci o contracandidată directă, terminând întrecerea abia pe locul 5. La 5 mai 1991, Poli câștiga cu 24-23, principalul realizator fiind Vasile Sajenev, cu 9 goluri, urmat de Gal – 6, D. Dobrescu – 4, N. Dobrescu – 3, Ignat – 3, Dedu – 1, și Naghi – 1.
Cinci sezoane peste Steaua
Politehnica nu a încheiat decât de cinci ori peste Steaua în clasament, de la startul campionatelor de handbal în 7. În ultimele două ediții ale Ligii Naționale la care au luat parte ambele grupări – 2011/2012 și 2010/2011 – s-a întâmplat de fiecare dată. Până la aceste două sezoane, acest lucru nu se mai întâmplase din 1990/1991, atunci când titlul național a luat drumul Timișoarei. Alte două ediții cu Politehnica în fața Stelei au fost 1960/1961 și 1961/1962, atunci când Steaua nici măcar nu a acces la turneul final. În schimb, la aceste două ediții s-a clasat pe podium o altă formație din Timișoara, Tehnometal.
Partida dintre CH Poli și Steaua București se va disputa joi, cu începere de la ora 17.30, în sala „Constantin Jude”.