Cel mai reputat antrenor al natației timișorene, omagiat! Memorialul Lovas Peter, la ediția a XI-a

lovas_team_bleachers_alternate_1963

Lovas Peter (primul din dreapta, jos), alături de echipa sa de natație de la ILSA, în 1963

Sâmbătă, în bazinul de la Arena Aquasport, se va desfășura cea de-a 11-a ediție a concursului internațional Memorial „Lovas Peter”. Tineri înotători din România, Ungaria și Serbia se vor întrece în memoria celui mai reputat antrenor pe care l-a avut natația timișoreană și care și-a legat cariera de un nume de legendă al acestei ramuri, ILSA.

lovas_4Lovas Peter s-a născut în 1934 la Timișoara, într-o familie cu renume în oraș. Tatăl său, Aristid Lovas, era coproprietar și redactor-șef la Temeswarer Zeitung, una dintre cele mai longevive publicații ale urbei în vremea respectivă. De mic l-a atras înotul, iar la începutul anilor 40 s-a alăturat echipei de natație de la ILSA, construindu-și drumul către o frumoasă carieră în prima parte a deceniului următor. În anii 1951 și 1952, Lovas Peter a dominat întrecerile naționale la stilurile fluture și bras, fiind selectat și în echipa națională. Cei mai buni timpi ai săi atingeau 1:22 la 100m bras și 1:20 la 100m fluture. Recturat în armată, a fost nevoit să se mute temporar la București, unde a înotat pentru CCA, alături de un alt coleg al său de la ILSA, Papa Csopi.

Tot în capitală și-a început și munca de antrenor, activând, vreme de câțiva ani, în fruntea unor grupe de copii de la CCA. În 1956 a revenit în Timișoara natală, la ILSA, unde a pus bazele unei generații de mare excepție. Editorii portalului www.ilsa-timisoara.net, la rândul lor foști elevi ai lui Lovas, povestesc despre antrenamentele pe care le coducea reputatul profesor: „Antrenamentele lui Peter bacsi erau întotdeauna atent planificate, deseori cu multe luni înainte, și nu existau două ședințe de pregătire identice în decursul unui sezon. Deși prelua complet controlul tuturor elementelor de antrenament, Peter bacsi obișnuia să se retragă în umbră la reuniunile de înot, unde lua rolul unui simplu observator. Acesta era modul lui de a dezvolta gândirea sportivilor, forțându-i să-și asume responsabilitatea”.

lovas_andrei_koszta_1968

Mexico 1968: Lovas Peter, Anca Andrei (Reșița) și Koszta Ladislau, în febra Jocurilor Olimpice

Cel mai important rod al muncii lui Lovas Peter la ILSA a fost, fără îndoială, Koszta Ladislau. Acesta a „explodat” efectiv la mijlocul anilor 60, fiind însoțit de profesorul său, în 1965 și 1966, la prestigiosul Turneu al Celor Șapte Coline de la Roma. Punctul culminant al carierei celor doi a fost în 1968, când Koszta a reprezentat România la Jocurile Olimpice din Mexic. Trebuie precizat că înaintea plecării spre America Centrală, duo-ul Lovas – Koszta s-a aflat în mijlocul unui scandal, deoarece a refuzat participarea la câteva competiții pe plan intern, preferând să se axeze pe pregătirea Jocurilor Olimpice. Federația a amenințat cu excluderea lui Koszta din lotul național, dar în cele din urmă amândoi au ajuns la Ciudad de Mexico. Sub îndrumarea lui Lovas, Koszta Laci s-a clasat al 12-lea în proba de 200m bras.

În 1970, aflat la un eveniment în Austria, Lovas Peter a decis să nu se mai întoarcă în țara natală. S-a stabilit la Freiburg, unde și-a continuat cariera de antrenor, fiind activ până în ultima perioadă a vieții sale. S-a stins în ianuarie 2001, la 67 de ani.

Cea de-a XI-a ediție a concursului Memorial „Lovas Peter” se va desfășura sâmbătă, la bazinul Arena Aquasport, între orele 13 și 20. Pe perioada competiției, bazinul este închis pentru public, iar intrarea spectatorilor va costa 10 lei. Cei ce posedă abonamente la Arena Aquasport vor avea parte de intrare liberă.

Sursa fotografiilor: ilsa-timisoara.net

About Gabriel Toth