Calendarul alb-violet: 10 octombrie în istoria lui Poli

1943_10_10-mica_brad-poli0-5_011943 Politehnica Timișoara dispută un amical în deplasare cu Mica Brad, pe care îl câștigă cu 5-0. În acest joc și-a consemnat debutul la formația bănățeană Andrei Rădulescu, autor a trei goluri.

1954 Știința Timișoara suferă o înfrângere surprinzătoare pe teren propriu, 1-3 cu Minerul Petroșani. Unicul gol al „studenților” a fost marcat de Ciosescu, în minutul 25. Gazdele au evoluat în formula Curcan (Catina) – Zbârcea, Brânzei, Retezan – Cojereanu, R. Marcu – Lazăr, Davidescu (Cădariu), Ciosescu, Mazăre, Dinulescu.

1965 Știința Timișoara cedează la limită la malul mării, 0-1 cu Farul Constanța, unicul gol fiind înscris de Tâlvescu, dintr-un penalti contestat. Bănățenii au evoluat în următoarea alcătuire: Sziklay – Surdan, Petrovici, Răcelescu, Spăriosu – Mihăilă, Morovan – Cotormani, Lereter, Popa (Regep), Mițaru.

1971 Poli se impune cu 2-0 pe terenul celor de la Minerul Teliuc, în Cupa României. Timișorenii au reușit să rupă echilibrul abia în repriza secundă, prin golurile lui Petrovici (min. 60) și Dima (min. 80).

1976 Poli Timișoara își răpune marea rivală din vest, UTA Arad, în fața a 30.000 de spectatori prezenți pe stadionul „1 Mai”. Dembroschi a deschis scorul în minutul 11, dintr-un penalti obținut de Covalcic. Viitorul polist Leonida Nedelcu avea să egaleze dintr-o lovitură liberă transformată în minutul 63. Tavi Roșca a adus însă victoria pentru Poli în minutul 89, cu un vole superb, care s-a oprit în vinclul porții lui Iorgulescu. Alb-violeții au evoluat în formula Katona – Vișan, Păltinișanu, Mehedințu, Maier – Roșca, Dembroschi, Șerbănoiu (Lața) – Floareș, Istrătescu (Cotec), Covalcic.

1990 Poli Timișoara trece la limită, scor 2-1, de Corvinul Hunedoara, într-un joc disputat pe teren propriu. Și de această dată, pentru oaspeți marca un viitor polist, Uleșan deschizând scorul în minutul 8. Timișorenii au restabilit egalitatea în minutul 30, prin Călin Rosenblum, pentru ca, în minutul 77, Ioan Timofte să aducă victoria pentru alb-violeți. Costică Rădulescu a trimis în teren formula Jipa – Andreaș, Crăciun, Ionuț, Stoicov – China, Bungău, Vlaicu, O. Popescu (Bărbosu) – Rosenblum (Mănăilă), Timofte.

1998 Poli Timișoara e învinsă la Oradea, de FC Bihor, cu 1-2. Gazdele au deschis scorul în minutul 25, printr-o lovitură liberă executată de Huza, la care Frunză nu a mai putut ajunge. Băban a egalat pentru alb-violeți la șapte minute de la reluare, la o fază în care gazdele au acuzat un fault la portarul Marius Popa (și el, peste ani, jucător al lui Poli!). Victoria bihorenilor s-a conturat în minutul 83, atunci când Moisescu a marcat cu capul în urma unui corner. Iată cum arăta echipa timișoreană: Frunză – S. Mihai, Velcea, Utfineanț, Dancia – Codrea, Rotariu, Vlaicu, Stoican – Băban, Sasu.

2001_10_10-poli-rapid1-3cr2001 O Poli în criză acută, cu jucători neplătiți și revoltați, primește vizita Rapidului, în 16-imile Cupei României. Fără să forțeze, giuleștenii se impun cu 3-1 pe Bega. Schumacher a înscris dintr-o lovitură de cap în minutul 29, deschizând tabela, pentru ca Pancu să dubleze avantajul alb-vișiniilor în minutul 36. Oaspeții au stabilit scorul de forfait în minutul 69, prin Marius Șumudică, însă zece minute mai târziu, Dan Noje a reușit să înscrie golul de onoare pentru alb-violeți. Poli, pregătită de Dan Stupar, a evoluat în alcătuirea Rahoveanu – Papa, Țarălungă, Chitescu (Benga), Tătaru, Ștreangă – Bota, Almășan, Stoican (Noje), Kovacs (Pecarov), Spătaru.

About Gabriel Toth

Leave a Reply