Calendarul alb-violet: 5 noiembrie în istoria lui Poli

1950 Știința se impune în derby-ul Timișoarei cu Locomotiva. Cele două echipe și-au împărțit perioadele de dominare, însă doar studenții au reușit să și profite de ocaziile create, Morja reluând imparabil cu capul, în minutul 57, centrarea din lovitură liberă a lui Mioc. Știința a aliniat formula Curcan – Corbuș, Brânzei, Marcu, Mioc, Mazăre, Glisici, Nicșa, Morja, Dee, Boroș.

1958 rapid poli1958 Știința Timișoara suferă un eșec categoric pe stadionul Giulești, în fața Rapidului. După o primă repriză în care tabela nu a suferit nicio modificare, rapidiștii s-au dezlănțuit, marcând toate cele trei goluri într-un interval de trei minute: Copil (min. 52), Ene II (min. 53) și Seredai (min. 54). Timișorenii s-au prezentat în alcătuirea Enăchescu – Filip, Codreanu, Florescu, Cojereanu, Tănase, Gârleanu, Neacșu, Cădariu, Lereter, Mițaru.

1961 Știința Timișoara se impune clar în disputa de pe teren propriu cu Jiul Petroșani. Remus Lazăr a deschis scorul în minutul 21, dintr-un penalti obținut de Lereter, iar după pauză mai înscriu Mițaru (min. 61) și Lereter (min. 67). Studenții au evoluat în formula Curcan – Codreanu, Țurcan, Hălmăgeanu – Petescu, Tănase – Igna, R. Lazăr, Manolache, Lereter, Mițaru.

1967 Poli Timișoara câștigă duelul de pe teren propriu cu CFR Cluj, din runda a 11-a a Diviziei B. Golurile studenților au fost înscrise de Regep, în minutul 54, și Cotormani, în min. 83.

1972 Poli Timișoara încheie la egalitate disputa de pe teren propriu cu Metrom Brașov, din runda a 12-a a Diviziei B. Bănățenii au deschis scorul în minutul 53, prin Regep, dar s-au văzut apoi egalați în minutul 70, prin golul lui Gane.

1977 Poli Timișoara încheie la egalitate meciul susținut în Ghencea, cu Steaua. Bucureștenii au condus cu 2-0 la pauză, prin golurile lui Marcel Răducanu, din minutele 10 și 20, însă alb-violeții au revenit cu o altă față de la cabine și au restabilit egalitatea prin Lața (min. 55) și Cotec (min. 80). Bănățenii au aliniat formula Bathori – Vișan, Păltinișanu, Mehedințu, Barna – Volaru (Roșca), Dembroschi, Lața, Anghel, Șerbănoiu (Cotec), Nucă.

1978 Poli Timișoara smulge din nou un punct în fieful unei departamentale. De această dată, lui Dinamo, care a condus din minutul 20, prin golul lui Augustin, însă Iuga a restabilit egalitatea pentru alb-violeți, în minutul 88. Timișorenii au aliniat formula Katona – Floareș (Șerbănoiu), Mehedințu, Păltinișanu, Barna, Vișan, Dembroschi, Roșca, Nadu (Anghel), Iuga, Petrescu.

1980 Poli Timișoara învinge cu 1-0 puternica formație engleză West Ham, în manșa a doua a turului II din Cupa Cupelor. Unicul gol al partidei a fost marcat în minutul 48, de Păltinișanu, care l-a întors pe fundașul Martin și a tras cu sete, de la marginea careului de 16 metri. Un succes ce a contat doar pentru palmares, „ciocănarii” impunându-se în tur, la Londra, cu 4-0. Antrenorul polist Ion V. Ionescu i-a trimis în teren pe Moise – Vișan, Păltinișanu, Șerbănoiu, Murar – T. Nicolae (Palea), Dembroschi (Șunda), Dumitru – Anghel, Nedelcu, Cotec.

1989 Poli s-a înclinat în deplasare, la Corvinul Hunedoara. A fost 3-1 pentru formația de sub furnale, care a înscris prin Gabor (min. 14), Cocan (min. 43) și Bănică (min. 75), unica reușită a alb-violeților fiind semnată de Cașuba, în minutul 48. Timișorenii au aliniat formula Moise (Almășan) – Varga, Ionuț, Crăciun, Stoicov, China, Oloșutean, Timofte, Bărbosu (Vlaicu), Trăistaru, Cașuba.

1994 Poli se revanșează în fața Corvinului cinci ani mai târziu, tot într-o zi de 5 noiembrie. A fost 3-0 pentru alb-violeți Vlaicu deschizând scorul în minutul 9, apoi Contescu a dublat avantajul, în minutul 32, pentru ca Florin Călin să securizeze succesul liderului din B2, în minutul 47. Costică Rădulescu i-a trimis în teren pe Almășan – Varga, Macavei, Andreaș, Stoicov – Contescu, Vlaicu (Contra), Fl. Călin – Trandu (Săvoiu), Băban, Kovacs.

2005 Poli Timișoara învinge Farul Constanța cu 3-2, pe stadionul „Dan Păltinișanu”, la capătul unui meci dramatic. Viorel Moldovan a deschis scorul pentru alb-violeți în minutul 11, din penalti, însă „marinarii” au întors scorul prin Cristocea (min. 28) și Todoran (min. 68). Caramarin a restabilit egalitatea pentru timișoreni în minutul 70, iar Gigel Bucur a adus în cele din urmă victoria, în minutul 88. Avea să fie ultimul meci al lui Cosmin Olăroiu ca antrenor al lui Poli, el urmând a fi înlocuit cu Gică Hagi. Timișorenii au evoluat în formula Popa – Olah, S. Rădoi, McKain, Bălace, Caramarin, Osei (Silvășan), O. Petre (Naidin), Coman, Moldovan, Mansour (Bucur).

2009 anderlecht poli2009 Poli și-a irosit șansele de a se califica mai departe din faza grupelor Europa League, după 1-3, la Bruxelles, cu Andelecht. Suarez a deschis scorul din penalti, după o jumătate de oră de joc,  însă Winston Parks a restabilit egalitatea pentru timișoreni, în minutul 50. Belgienii au revenit în avantaj în minutul 67, atunci când a punctat Boussoufa, pentru ca Legear să stabilească rezultatul final în prelungirile partidei. Ioan Ovidiu Sabău i-a aliniat la Poli pe Pantilimon – Bonfim, Nibombe, Scutaru, Maxim – Bourceanu (Stancu), Alexa, Magera, Art. Karamyan (Curtean) – Bucur (Goga), Parks.

2011 Poli obține o victorie clară cu FC Argeș, în etapa a 12-a a Diviziei B, scor 3-0. Axente a deschis scorul în minutul 9, iar canadianul Ricketts avea să îl majoreze, în minutul 23. Dorin Goga a stabilit rezultatul final, în minutul 66. Vali Velcea i-a aliniat pe Lepmets – Mera, Scutaru, Fl. Ilie, Sepsi – Ricketts (Chiș), Gorobsov, Dobricean (Fuchs), Curtean – Goga, Axente (Popovici).

About Gabriel Toth

Leave a Reply