Bogdan Paul, după demisia din funcția de director la CSM Lugoj: „Acest club are nevoie de un magician, nu de un director”

Chelbea_Razvan_DSC_0290

Bogdan Paul și-a anunțat, în urmă cu două săptămâni, demisia din funcția de director al clubului CSM Lugoj, post pe care îl ocupa de la începutul lunii noiembrie. Un mandat scurtat subit, odată cu realizarea faptului că, în condițiile financiare actuale, clubul nu își poate susține secțiile la nivelul obișnuit de performanță.

În urmă cu două săptămâni, Bogdan Paul făcea vâlvă prin presa din vestul țării, anunțându-și demisia din funcția de director al clubului CSM Lugoj. Vorbim despre unul dintre cele mai importante cluburi polisportive ale județului, obișnuit cu performanțe remarcabile în volei feminin, lupte sau gimnastică. Sumele tot mai subțiri ce vin dinspre Consiliul Local și Consiliul Județean împing însă întreaga entitate pe o pantă descendentă, extrem de bruscă.

„Plecarea mea din această funcție nu are nicio legătură cu un conflict între mine și Lugoj sau conducătorii acestui oraș, ci cu faptul că eu, în condițiile financiare existente, nu îmi puteam face treaba așa cum mi-aș fi dorit. Nu puteam crea un cadru de performanță la nivelul la care a fost obișnuit orașul și pe care mi l-aș fi dorit în continuare”, a declarat Bogdan Paul, în debutul conferinței de presă organizate miercuri, la Lugoj, special pentru a lămuri toate aspectele ce au stat la baza decziei sale.

Anul 2014, început pe minus

Bogdan Paul a prezentat, detaliat, primii pași pe care i-a făcut în funcția de director al clubului lugojean. Eforturile sale au fost însă din start zadarnice, CSM Lugoj intrând în anul 2014 cu un deficit de 160.000 de lei, absolut necesari pentru închiderea datoriilor către sportivi și furnizori pe anul precedent.

„Toată povestea pleacă de la data de 1 noimebrie, când am preluat această funcție. Activitatea clubului era în plină desfășurare și era foarte greu de făcut o estimare a datoriilor pe care le avea către sportivi sau furnizori. Am ajuns apoi la concluzia că, până la sfârșitul anului calendaristic 2013, clubul avea nevoie de 420.000 de lei pentru a-și închide complet datoriile și a-și desfășura activitatea competițională. La ora respectivă, finanțarea de la Consiliul Județean era închisă, astfel că singura entitate ce ne putea scoate din această situație a fost Consiliul Local. Până la sfârșitul anului, am primit din partea lor 260.000 de lei. După un calcul sumar, reiese că am intrat în 2014 cu un deficit de 160.000 de lei”, a explicat Bogdan Paul.

Bani tot mai puțini din partea autorităților

În acest moment, sumele aprobate de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Lugoj pentru activitatea din 2014 a CSM-ului sunt extrem de departe de necesitatea reală a secțiilor. Din partea „Județului”, s-au promis 500.000 de lei, cu 100.000 mai puțin decât anul trecut, în vreme ce municipalitatea lugojeană a aprobat alocarea a 552.000 de lei.

„De aici, pentru activitatea sportivă, suma folosibilă e 332.000 de lei. Aici se mai adaugă cheltuieli de întreținere, adică telefonie, birotică, medicamentație, echipament. Suma reală, ce poate fi folosită în activitatea sportivă, scade astfel sub 400.000”, a explicat Bogdan Paul.

La începutul anului, Bogdan Paul a prezentat la Primărie necesarul pe care cele cinci secții ale clubului CSM Lugoj le-ar avea nevoie pentru a-și desfășura activitatea în 2014 la nivelul de performanță obișnuit. Suma estimată de acesta se ridica la 1.700.000 lei.

„La 1 ianuarie am făcut o înștiințare către primărie, prin care am adus la cunoștință necesarul real de care are nevoie clubul pentru desfășurarea activității în anul 2014, iar suma pe care am estimat-o e de 1.700.000 lei. Defalcat, luptele au nevoie de 355.000 pe an, voleiul de 1.100.000 lei, șahul de 122.000 de lei, gimnastica de 98.000 de lei, boxul de 37.000 lei. Cam acesta e necesarul în momentul de față la CSM Lugoj. E adevărat, cineva mi-a spus că noi oricum îi vom cheltui cum vrem. Eu sunt specialist în activitate sportivă, de-a lungul timpului am participat la conceperi de bugete, iar sumele pe care eu le-am solicitat sunt cât se poate de obiectiv evaluate. Nu sunt bugete umflate, pentru a primi cât pot de mult în urma unor negocieri. E o sumă necesară pentru ca acest club să își desfășoare activitatea la nivelul de performanță existent în acest moment”, a mai precizat Paul.

Secția cu cele mai mari probleme din club e cea de volei, acolo unde Bogdan Paul ocupă, de patru ani, funcția de antrenor. Acesta a făcut tot posibilul să conștientizeze factorii de decizie asupra faptului că primul trimestru al anului e cel mai solicitant și, firește, cel mai costisitor. Fără succes însă.

„Motivul pentru care eu am dorit să închei activitatea la CSM Lugoj e dat și de faptul că am avut cheltuieli foarte mari în lunile ianuarie, februarie și martie, mai ales cu echipa de volei, care a disputat 15 meciuri într-un decurs de 60 de zile, asta însemnând, în medie, un meci la patru zile, iar necesarul pentru această activitate se apropie de 100.000 de lei. Noi am primit, de la Consiliul Local, pe acest prim trimestru, suma de 130.000 de lei, dar pentru tot clubul. Am făcut o solicitare de 200.000 de lei și am primit 130.000, în condițiile în care, să nu uităm, clubul a intrat în acest an cu un deficit de 120.000 de lei”, a calculat fostul director al clubului.

„E nevoie de un magician”

Deficitul de 160.000 de lei cu care s-a intrat în 2014 e valabil și în momentul de față, după mai bine de două luni și jumătate. Nedorind să fie catalogat drept incompetent, în cazul unei foarte probabile alunecări pe tobogan a celor cinci secții sportive, Bogdan Paul a declarat, mai în glumă, mai în serios, că la CSM s-ar impune mai degrabă un magician, nu un director.

„În momentul de față, clubul are datorii către furnizori de 60.000 de lei, iar în ceea ce privește veniturile sportivilor, acestea sunt de aproximativ 100.000 de lei. Practic, aici regăsim acel deficit cu care clubul a încheiat anul 2013. Deci în momentul de față, am aceeași datorie pe care am avut-o în 1 ianuarie. Nu s-a schimbat nimic. Eu în condițiile date, nu îmi pot continua activitatea. Nu pot să manageriez în continuare găurile trecutului. Clubul acesta are nevoie de un magician, un scamator, nu de un director. Dacă va veni cineva care să fie capabil să managerieze eficient acest deficit, mă voi bucura nespus. Eu nu vreau să fiu răspunzător pentru problemele ulterioare pe care le va avea acest club”, a încheiat Bogdan Paul.

Până în momentul de față, nu se cunoaște numele celui ce va asigura interimatul postului de director la CSM Lugoj. Bogdan Paul va ocupa în continuare funcția de antrenor la formația feminină de volei, cel puțin până la finele acestui sezon.

About Gabriel Toth

Comments

  1. Florin says

    Nu il stiu pe domnul in cauza dar in general, un director de club sportiv ar trebui sa caute sponsori. Finantarea nu poate sa fie asigurata numai de la stat.

Leave a Reply