BC Timișoara și-a lansat academia de baschet: „Talente există în oraș, trebuie schimbat doar modul de lucru”

DSCF0040BC Timișoara și-a lansat astăzi oficial academia de baschet, o idee la care clubul lucrează intens încă din luna martie. În această vară, a fost numit în funcția de director al proiectului Dan Păltinișanu, un baschetbalist care și-a legat cariera de orașul de pe Bega, pe parcurs fiind cooptați alți doi foști jucători cu state vechi în prima divizie, Petru Czmor și Radenko Toroman, cel din urmă îndeplinind rolul de antrenor coordonator la academie.

Managerul general al lui BC Timișoara, Leontin Demaio, a expus ideile care stau la baza academiei, principala țintă fiind crearea unei emulații în jurul baschetului în Timișoara.

„Ideea academiei nu e nouă, pentru că vorbeam despre ea de acum un an și jumătate. Lucrurile nu s-au derulat însă tocmai așa cum ne-am dorit, am întâmpinat foarte multe greutăți, pentru că nu e deloc ușor să pui pe picioare o astfel de academie. Această idee s-a concretizat în luna martie, atunci când, împreună cu Dragan Petricevic, am pus bazele proiectului. Are și el un rol foarte important în modul în care arată acum această academie. Din acel moment, am avut discuții cu Dan Păltinișanu pentru preluarea postului de director, chiar dacă pe atunci era încă jucător activ”, a declarat Demaio.

Dan Păltinișanu, directorul academiei, mărturisește că nu a fost foarte greu convins să pună punct carierei de jucător, pentru a se alătura unui astfel de proiect.

„Ideea academiei mi s-a părut, de la primul telefon primit din partea conducerii, una foarte atractivă și, sincer, a fost și momentul în care m-am decis să renunț la cariera de jucător și să încerc să pun umărul la acest proiect care, iată, se materializează. Într-un oraș ca Timișoara e necesar să avem o școală puternică de juniori pentru că, date fiind condițiile economice, alimentarea din propria pepinieră e foarte importantă. Încercăm să facem ceva nou, ceva ce nu s-a mai făcut în oraș, cu idei noi. Nu le vom da copiilor doar o minge și îi vom pune să joace. Încercăm să le dăm și o educație, să le explicăm ceea ce înseamnă a fi timișorean, să-i facem mândri că sunt timișoreni. De aceea am și cooptat în rândul antrenorilor foști jucători timișoreni, care au jucat la un nivel înalt și care au ce să le transmită viitorilor baschetbaliști”, a declarat „Pălti”.

Funcția de antrenor coordonator va fi ocupată de Radenko Toroman, fost baschetbalist la West Petrom Arad, care de câțiva ani activează în baschetul timișorean, colaborând, până anul trecut, cu BC Timba. Sârbul avea de mai mult timp ideea formării unei academii de baschet în adevăratul sens al cuvântului pe Bega, astfel că nici el nu a stat mult pe gânduri în momentul în care i s-a propus colaborarea.

„M-am înțeles în cinci minute cu Leo Demaio, pentru că a înțeles care e marea problemă în baschetul românesc și că trebuie să ne consolidăm viitorul. Prima echipă trebuie să aibă o bază foarte importantă în pepiniera proprie. Am văzut la Timișoara foarte mulți tineri talentați și tot ceea ce trebuie să schimbăm este modul de lucru cu aceștia. Toată vacanța de vară am petrecut-o în camp-uri de baschet din Serbia, pentru a vedea exact cum se lucrează. Profesorul Nenad Trunic, care e lector FIBA, ne va ajuta cu acest program, e unul dintre cei mai buni experți în munca cu tinerii din Europa”, a spus Toroman.

O selecție finală a academiei va avea loc sâmbătă, la ora 11, în fața sălii „Constantin Jude”, unde sunt așteptați copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani. În primă fază, vor exista patru grupe de copii, urmând ca numărul acestora să crească an de an. Taxa pentru fiecare copil e de 100 de lei pe lună, iar numărul de antrenamente va varia, în funcție de grupa de vârstă, de la două la patru pe săptămână. Ședințele de pregătire se vor desfășura în zece școli din oraș, cu care clubul timișorean a reușit să încheie parteneriate. „Vom acoperi toate zonele din oraș, vom încerca să aducem baschetul cât mai aproape de copii, pentru a nu se deplasa foarte mult. De aceea spuneam că mulțumesc factorilor locali, pentru că am găsit înțelegere la școli”, a mai spus Leontin Demaio.

About Gabriel Toth

Leave a Reply