BC Timișoara, primul „călău” al Craiovei în 2013


BC Timișoara a reușit o victorie entuziasmantă în această seară, 85-81 în fața revelației Ligii Naționale, SCMU Craiova. Oltenii s-au aflat la cârma partidei vreme de peste 35 de minute, însă gazdele au avut un „motor” în plus pe final, prin debutantul Devan Downey.

BC Timișoara e prima formație ce învinge Craiova în 2013. Formația foștilor alb-violeți Dzambic, Habus și Petrișor veneau pe Bega după 9 victorii consecutive în campionat, și la un moment dat păreau să-și fi asigurat și cea de-a zecea.

După un început sărac în puncte, în care „Leii din Banat” au condus cu 2-0 pe tabelă până la jumătatea minutului 4, craiovenii au preluat frâiele partidei. Timișorenii au fost ineficienți în fața coșului advers, iar sub celălalt panou, uriașul Drăgușin a făcut legea, recuperând aproape toate mingile și introducându-le în coș. Primele 10 minute s-au încheiat cu craiovenii în avantaj, 13-17.

Sfertul 2 a fost însă un adevărat fiasco pentru alb-violeți. Oltenii s-au distanțat chiar și la 21 de puncte (25-46) tabela indicând la pauza mare 34-48. După impresia generală lăsată în prima jumătate a meciului, se prefigura un nou eșec pentru alb-violeți și, automat, prelungirea crizei de formă pe care a demonstrat-o echipa în acest retur.

Partea a doua avea să scoată însă la iveală o formație timișoreană renăscută parcă din propria cenușă. Cu debutantul Devan Downey în zi de grație, cu un Dominique Archie inspirat și cu o apărare mult mai exactă, „leii” au recuperat treptat handicapul. Alb-violeții au ajuns la 59-61, pe finalul sfertului 3, ratând însă două șanse consecutive de a restabili egalitatea, prin Downey, iar apoi prin două „libere” irosite de Sarovic.

Ultimele 10 minute au început de la 61-64, cu timișorenii pe val, însă după ce s-au apropiat la un singur punct (68-69), au ratat din nou atacul ce-i putea aduce în avantaj. Craiova părea în revenire, iar cu 4 minute și 45 de secunde înainte de final avea 76-68, după un „run” de 7-0. Ultimele două minute le-au aparținut însă timișorenilor, care au fost împinși de la spate de cei peste 1.500 de fani prezenți în sala „Constantin Jude”. Mai întâi, Devan Downey a restabilit egalitatea cu 90 de secunde rămase pe ceas (81-81), Sarovic a adus apoi Timișoara în avantaj, pentru ca oltenii, precipitați în ultimele secunde, să irosească atacul egalării, prilejuind astfel securizarea victoriei gazdelor.

Devan Downey a avut parte de un debut entuziasmant în alb-violet, marcând 29 de puncte, urmat pe lista marcatorilor de fostul său coleg de la South Carolina, Dominique Archie, cu 22. Au mai marcat Sarovic – 12, Popescu – 10, Gallimore – 5, Johnson – 4 și Z. Jovanovic – 3. De partea cealaltă, s-a remarcat Ionuț Drăgușin cu un double-double, cu 18 puncte și 12 recuperări.

„Un meci foarte greu, un meci cu multe emoții, și nu pot fi decât fericit că am câștigat. În prima parte i-am lăsat prea ușor pe adversari să meargă chiar la 20 de puncte, apoi am fost într-o permanentă cursă de urmărire, dar e bine că i-am ajuns și am câștigat. Probabil avem unele blocaje mentale, care ne forțează să jucăm în acest fel la începutul meciurilor. Toată echipa a câștigat acest meci, nu pot spune că un jucător sau altul a decis pe cont propriu soarta partidei”, a declarat la final tehnicianul timișorenilor, Srdjan Jovanovic.

About Gabriel Toth

Leave a Reply