BC Timișoara încheie la Pitești cel mai greu sezon din ultimul sfert de veac

© Emanuel Titus Iliesi

Nenad Mandic a reușit să redreseze „corabia” timișoreană, din care, la un moment dat, abia dacă se mai zărea catargul (Foto © Emanuel Titus Iliesi)

BC Timișoara are programat mâine seară ultimul meci al unui sezon de coșmar pentru baschetul timișorean. Alb-violeții din Banat vor juca în Trivale, cu BCMU Pitești, formația care etape bune a fost principala contracandidată pentru evitarea retrogradării. Dacă elevii lui Nenad Mandic și-au asigurat menținerea în elită încă de sâmbătă, prin victoria cu Energia Târgu Jiu, piteștenii nu sunt încă salvați din punct de vedere matematic.

BC Timișoara, cea mai longevivă prim-divizionară din orașul de pe Bega, și-a asigura prezența pe prima scenă a baschetului românesc și pentru al 30-lea sezon consecutiv. Fosta ELBA activează în elită, neîntrerupt, începând cu ediția 1987/1988 și niciodată nu a avut emoții mai mari în ceea ce privește evitarea retrogradării. Alb-violeții au reușit să redreseze corabia, una ce luase prea multă apă la începutul toamnei și din care, la un moment dat, abia dacă se mai zărea catargul.

Timișorenii s-au salvat matematic de la retrogradare sâmbăta trecută, prin victoria cu 81-73, de pe teren propriu, cu Energia Târgu Jiu, o altă formație aflată în derivă, tot din cauza unor probleme financiare acute. Mâine, în ultima rundă a campionatului, „leii” vor juca pe terenul echipei BCMU Pitești, iar cu o victorie și-ar menține poziția a 9-a, ocupată în prezent.

„Sunt mândru de jucătorii mei, pentru că acum 80 de zile, când am venit la echipă, situația nu arăta deloc bine. Ceea ce am realizat împreună e senzațional pentru mine, sunt zece victorii în două luni și jumătate, succese importante, care ne-au ajutat să ne atingem obiectivul salvării de la retrogradare. Mai avem un meci, la Pitești, și vom încerca să-l câștigăm și pe acela”, a declarat Nenad Mandic, antrenorul lui BC Timișoara.

Echipele din Timișoara și Pitești s-au duelat de două ori în 2016, de fiecare dată în sala „Constantin Jude” și de fiecare dată cu bănățenii învingători. La 10 februarie, în sezonul regular, Jeremic & co. se impuneau cu 85-69, pentru ca pe 12 martie să recidiveze, printr-un succes cu 86-79, într-un meci din grupa locurilor 7-12. La Pitești, cele două echipe s-au întâlnit o singură dată în acest sezon, la 28 noiembrie 2015, argeșenii învingând atunci o formație timișoreană aflată în plină degringoladă, cu 69-57.

Cum spuneam, în meciul de mâine, singura miză a timișorenilor e păstrarea poziției a 9-a, prima de sub linia play-off-ului. În schimb, Piteștiul mai are unele mici emoții în ceea ce privește menținerea în Liga Națională. În acest moment, argeșenii ocupă poziția a 10-a, cu 42 de puncte, tot atâtea câte are Energia Târgu Jiu, aflată pe 11. BCMU poate retrograda doar în cazul în care pierde mâine, în fața Timișoarei, iar gorjenii vor câștiga în deplasare cu Dinamo, a doua jumătate a scenariului fiind însă foarte puțin probabilă.

BCMU Pitești – BC Timișoara se joacă în Trivale mâine, de la ora 19.30. La aceeași oră se dispută și celelalte două meciuri din ultima etapă a grupei 7-12: Dinamo București – Energia Târgu Jiu și Phoenix Galați – Gaz Metan Mediaș.

About Gabriel Toth

Leave a Reply