Una dintre ligile din România aflate într-o abruptă pantă descendentă e cea de baschet feminin. Nu știm unde se va opri această cădere, doar constatăm unde s-a ajuns. Meciuri încheiate la diferențe greu imaginabile (111-21) și calificări cu așa-numitul statut de „lucky loser”, după pierderea unei „duble” cu totalul de -60 de puncte. S-a întâmplat în primul tur al Cupei României (de fapt, faza optimilor de finală).
O etapă în care, teoretic, ar fi trebuit să avem opt partide. Dar cum la această întrecere participă doar prim-divizionarele, numărul acestora a scăzut la 11 odată cu ediția 2015/2016, iar în sferturi trebuie să acceadă opt echipe, s-a ajuns la aceste situații de-a dreptul ridicole.
Înainte de toate, Phoenix Galați a fost cea cu adevărat „lucky”, urcând în sferturi fără joc, datorită numărului impar de echipe de la tragerea la sorți. Apoi, regulamentul spune că i se vor alătura câștigătoarele celor cinci jocuri și alte două pierzătoare, beneficiare a statutului de „lucky-loser”. Un sistem ce ar trebui să avantajeze echipele care au pierdut la mare luptă, care au cedat, să zicem, la două puncte în deplasare și s-au impus la unul diferență acasă. Însă în cazul nostru, n-a fost vorba nici pe departe de așa ceva. Echipele care au câștigat turul s-au impus și în retur. Și nu oricum, ci la diferențe – în unele cazuri – șocante! Practic, cea mai mică diferență de scor din cele zece partide disputate în această fază a competiției a fost de… 13 puncte (aseară, la U Cluj – Olimpia Brașov 62-75).
De altfel, clujencele au fost primele beneficiare ale acestui statut de „lucky loser”, pierzând „dubla” cu Brașovul la o diferență totală de 27 de puncte (72-86 și 62-75). Dacă acest caz vi se pare anormal, ce spuneți de situația echipei CSB Teleorman Alexandria, care a pierdut „dubla” cu CSU Alba Iulia la o diferență totală de 60 (șaizeci!) de puncte (47-85 și 62-84) și totuși se califică în sferturi?
Deși părea imposibil, chiar și BCM Danzio Timișoara a fost aproape de a se califica, dacă aseară echipa din Alba Iulia ar fi mai nimerit de câteva ori coșul. Iar asta deoarece fetele lui Bogdan Bulj au cedat în „dubla” cu ICIM Arad la „doar”… 64 de puncte.
Pretențios nimitele optimi de finală ale Cupei României au mai scos în evidență un aspect: hăul dintre echipele cu ceva bănuți și câtuși de puțin organizate și restul plutonului. Un exemplu concret? Meciul de ieri, dintre CSM Târgoviște și CSM Satu Mare. În urmă cu nu foarte mulți ani, un duel al podiumului, ajuns la un stadiu greu imaginabil. Trupa din Dâmbovița s-a impus cu 111-21 (!), adică la 90 de puncte diferență. Iar per total, s-a calificat în sferturi cu +149! Nici Rapidul nu poate spune că a ieșit onorabil din confruntarea cu Sepsi Sfântu Gheorghe. Gruparea din Covasna a câștigat „dubla” la o diferență totală de 126 de puncte, după 95-34 și 100-33. Iar astfel de scoruri e foarte probabil să vedem destul de des în campionatul ce începe în weekend…
În alți ani, participarea pe prima scenă a baschetului feminin din România era o realizare. Locul de „A” era extrem de râvnit, iar lupta pentru promovare sau retrogradare extrem de dură. Cel puțin din ceea ce am văzut în Cupa României, astăzi pare suficient să exiști, să ai o minge, un rând de echipament și să ai pe cine să-l pui.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.