La final de săptămână, pe parchetul sălii „Constantin Jude” se decide promovarea în Liga Națională de baschet feminin. SCM Timișoara, în calitate de gazdă, își propune readucerea orașului de pe Bega în elită, după o absență de un an, cauzată de dispariția grupării BCM Danzio. Cu o tradiție de șapte decenii în spate, baschetul feminin a trăit vremuri zbuciumate pe Bega în perioada post-decembristă, iar în rândurile ce urmează ne vom aminti de cele patru promovări izbutite de formațiile locale în acești 27 de ani.
Baschetul feminin s-a bucurat de o popularitate considerabilă la Timișoara în deceniile ce au urmat celui de-al doilea război mondial. Formația locală Știința a participat la primul Campionat Național în adevăratul sens al cuvântului (la care au participat și echipe din afara Bucureștiului) în 1950. Deși ani la rândul Timișoara a fost o prezență constantă pe prima scenă, niciun trofeu la nivel de senioare nu a ajuns vreodată pe Bega, baschetbalistele stând în umbra handbalistelor, de 11 campioane naționale, în anii 60 și 70.
Cea mai însemnată performanță s-a realizat în 1979, atunci când Universitatea Timișoara, sub conducerea antrenorului Ladislau Bachner, s-a clasat pe poziția a doua în campionat, după un turneu final găzduit de Târgu Mureș și câștigat de Crișul Oradea. Din respectiva generație reținem nume precum Aștelean, Casetti, Goian, Gross, Bodea etc.
Probleme mai mari au apărut după 1990 – ca în orice disciplină din Timișoara. Lipsa stabilității instituționale (vezi zbuciumul cluburilor universitare din Timișoara de la începutul anilor 90), a unei siguranțe financiare (în ciuda unor tentative ambițioase din mediul privat) a dus la un traseu sinuos al baschetului feminin pe Bega. Și chiar la dispariția completă la nivel de senioare, preț de mai bine de un deceniu.
1990 – POLITEHNICA TIMIȘOARA
La finele ediției 1989/1990, Politehnica Timișoara, sub conducerea aceluiași Ladislau Bachner, a revenit pe prima scenă. Stabilirea celor două promovate s-a realizat după două turnee de sală, primul la Timișoara și al doilea la Constanța. În cel de pe Bega, bănățencele au realizat două victorii, 72-70 cu Constructorul Arad (viitorul ICIM) și 76-44 cu Robotul Bacău, însă au pierdut surprinzător cu Conpef Constanța, scor 58-62. În turneul de la malul mării, formația timișoreană a reușit victorii pe linie, situându-se la final la egalitate de puncte cu gruparea din Constanța, ambele promovând „la braț” în Divizia A.
În lotul Politehnicii Timișoara s-au regăsit, la momentul promovării, următoarele jucătoare: Luminița Groza, Gabriela Catrina, Daniela Jitaru, Dana Bancea, Carmen Leah, Etelka Nagy, Laura Dumitrescu, Mioara Radu, Laura Ferenczi, Viorica Farago, Dana Cojocaru, Iudith Sișa și Alexandra Gal.
Echipa și-a schimbat ulterior denumirea, revenind la cea consacrată, Universitatea, însă a rezistat în „A” doar două sezoane, retrogradând la finele ediției 1991/1992.
1993 UNIVERSITATEA TIMIȘOARA
Universitatea a revenit rapid pe prima scenă, după un adevărat galop de sănătate în sezonul 1992/1993 al Diviziei B. Gruparea de pe Bega, pregătită de Ludovic Raicu Gonczi, a înregistrat 14 victorii în cele 15 meciuri disputate, deși a beneficiat de un lot de jucătoare foarte tinere. De altfel, după retrogradarea din 1992, clubul universitar a realizat o strânsă colaborare cu CSS Timișoara, de unde s-a alimentat cu tinere talente care au completat lotul.
Au contribuit la promovare jucătoarele Daniela Bancea, Mioara Radu, Alexandra Gal, Daniela Cojocaru, Mioara Chipăruș, Nicoleta Savu, Viorica Farago, Daniela Jitaru, Monica Popoviciu, Adriana Dinescu, Etelka Nagy și Camelia Farcaș.
Din punct de vedere financiar, și mediul privat a avut o contribuție, după cum aflăm din presa vremii. Compania „Romacost” a asigurat echipei condiții de deplasare, precum și echipamente.
1996 AVANPOST CSS2 TIMIȘOARA
Timișoara se vedea în situația de a trimite în elită două echipe. Alături de Universitatea, a promovat și Avanpost CSS2, la finalul sezonului 1995/1996 al Diviziei B. O generație de excepție, crescută de antrenorul Constantin Wunsch, care în anii precedenți reușise o clasare pe locul 2 la Festivalul Național de Minibaschet din 1993, urmată de titluri naționale la Junioare III și Cadete. Acestei generații de junioare i s-a adăugat o singură senioară în lotul care a reușit promovarea, Gabriela Lipovan.
Din lot a făcut parte și Ancuța Stoenescu, jucătoare activă și în prezent, care a cucerit, la finalul sezonul 2016/2017, titlul național cu Sepsi Sfântu Gheorghe. La începutul acestui deceniu, Ancuța a evoluat și pentru formația din orașul natal, BCM Danzio.
Să trecem în revistă componentele lotului echipei Avanpost CSS2 în sezonul promovării:
Gabriela Lipovan, Cristina Isac, Anca Stoenescu, Alina Rahoveanu, Cristina Stiriuc, Anuța Urs, Lavinia Toma, Mihaela Man, Gabriela Buliga, Iolanda Câmpeanu, Veronica Vasilescu, Lavinia Diaconu, Viorica Rădețoiu.
Echipa a beneficiat de sprijinul firmei Avanpost, prin președintele Gheorghe Rahoveanu, baschetbalistele având asigurate echipamente, mingi, tabere de pregătire în țară și în Ungaria, turnee internaționale de junioare.
Imediat după realizarea promovării, cele două cluburi timișorene de primă ligă au fuzionat, rezultând Universitatea Avanpost. În anii ce au urmat, s-au pus bazele unui proiect ambițios, funcția de antrenor fiind ocupată de Miroslav Popov, actualul selecționer al echipei naționale a României. Tot în acea perioadă, au început să sosească și primele straniere din baschetul timișorean, mai cu seamă din spațiul ex-sovietic. Cea mai cunoscută a fost Galina Silkina, care a evoluat ulterior și la ICIM Arad. Din păcate, în sezonul 1996/1997 au apărut problemele financiare, care au slăbit considerabil lotul echipei, iar Universitatea Avanpost a retrogradat.
2009 CSS BEGA (DANZIO)
După mai bine de un deceniu de absență a baschetului feminin din competițiile de senioare, în vara lui 2008 s-au pus bazele unei formații de ligă secundă, bazată pe junioarele de la CSS Bega. Sub comanda antrenorului Dan Ionescu – unul dintre inițiatorii proiectului, noua echipa timișoreană s-a sudat rapid și a reușit promovarea în Liga Națională încă din primul sezon.
CSS Bega a obținut promovarea în urma unui baraj cu Galactica Brașov și tranșat în două partide de timișorence, la sala din Circumvalațiunii: 71-45 și 58-39. Din lotul echipei, doar două jucătoare mai evoluaseră în trecut pe prima scenă: Silvia Ondreikovics și Silvia Grădinaru. Din lotul care a promovat în 2009 le mai amintim pe Iulia Filip, Bianca Blanaru, Adriana Jojica, Miruna Crâsnic, Christina Zidaru sau Karina Stiopu, jucătoare care s-au aflat în lotul echipei și în sezoanele următoare.
Trecută la denumirea BCM Danzio (și Tymes Politehnica, preț de un sezon), formația timișoreană a rezistat în prima divizie șapte sezoane consecutive, aceasta fiind perioada cea mai bună a baschetului timișorean de pe Bega de după revoluție. Cea mai bună performanță a fost realizată în sezonul 2010/2011, când echipa s-a clasat pe poziția a 4-a.
În vara anului trecut, din cauza problemelor financiare care au chinuit clubul în ultima perioadă, BCM Danzio nu s-a înscris în Liga Națională. Ulterior, clubul sportiv înființat de Primărie, SCM Timișoara, a decis înființarea unei echipe de baschet feminin, care la final de săptămână se va afla în „focurile” barajului de promovare, chiar la sala „Constantin Jude”
Iată programul turneului:
Vineri, 2 iunie
17,00, Rapid – Agronomia
19,30, SCM Timișoara – CSU LPS Alba Iulia
Sâmbătă, 3 iunie
17,00, Agronomia – Alba Iulia
19,30, SCM Timișoara – Rapid București
Duminică, 4 iunie
13,00, Rapid – Alba Iulia
15,30, SCM Timișoara – Agronomia București
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.