ASU Politehnica, oaspete de onoare la aniversarea rotundă a clubului Radnicki Sutjeska

© Emanuel Titus Iliesi

Pavel Popovic, delegatul formației din Sutjeska și reprezentant al puternicei comunități românești din sat (Foto © Emanuel Titus Iliesi)

ASU Politehnica a participat, ieri după-amiază, la un „triunghiular” organizat la Sutjeska, în Banatul sârbesc. Alb-violeții au jucat 45 de minute în compania gazdelor, FK Radnicki, iar apoi în „repriza a doua” au întâlnit pe Naftagas Boka, din eșalonul al cincilea. A fost sărbătoare în toată regula în micuțul sat din comuna Secanj, mai ales că în această vară, FK Radnicki aniversează 45 de ani de la înființare.

Relația de prietenie dintre ASU Politehnica și Radnicki Sutjeska devine din ce în ce mai strânsă. Cele două echipe bănățene, aflate de o parte și de alta a graniței, s-au cunoscut în iarnă, prin intermediul vicepreședintelui clubului de handbal Politehnica, Ioan „Coco” Covăsânțan. În februarie, Radnicki a venit la Timișoara, pentru un amical pe „sinteticul” de la Baza 2, pierdut cu 4-0 în fața alb-violeților. De această dată, a fost rândul timișorenilor să le întoarcă vizita prietenilor de la Sutjeska.

Delegatul lui FK Radnicki, Pavel Popovic, unul dintre reprezentanții numeroasei comunități românești din Sutjeska, speră ca această prietenie să dureze cât mai mulți ani de aici înainte.

„Ne pare tare bine că începem să sudăm această legătură între Politehnica din Timișoara și clubul Radnicki din Sutjeska. E o prietenie frumoasă și, așa cum le-am spus celor de la Politehnica atunci când au ajuns aici, sperăm să fie cât mai lungă și cât mai fructuoasă, să avem relații cât mai bune”, ne-a declarat Popovic.

Deși inițial fusese anunțat doar un amical între Radnicki și ASU Politehnica, evenimentul s-a transformat într-un „triunghiular”, repriza a doua a partidei fiind onorată din partea sârbilor de reprezentanta unui alt sat din zonă, Boka, din eșalonul al cincilea.

„Noi am început pregătirile de 6-7 zile pentru noul sezon. Nu suntem într-o condiție fizică foarte bună. A fost abia primul amical pe care l-am organizat în această vară și de aceea am chemat și echipa vecină, din Boka. Ei sunt cu o ligă sub noi, dar cred că așa a fost mai interesant și pentru public, și pentru oaspeți. Și cu cei de la Naftagas Boka avem relații bune, suntem cu toții prieteni, ei ne cheamă acolo să jucăm, apoi noi îi chemăm pe ei și tot așa…”, a explicat Popovic.

Radnicki Sutjeska a terminat pe locul al 7-lea precedentul sezon din eșalonul al patrulea, Zona Banat. În stagiunea viitoare, nivelul campionatului se anunță mult mai puternic, având în vedere că în această serie vor participa formații cunoscute, care au evoluat în eșaloane superioare, precum Dinamo Pancevo, FK Dolina Padina sau Banat Zrenjanin.

„Ne propunem o clasare liniștită, undeva pe locurile 5-6. Această serie de Liga a IV-a, cea a Banatului, se anunță extrem de puternică în viitorul sezon. Din eșalonul al treilea au venit acum Dinamo Pancevo, echipa din Padina și Banat Zrenjanin, care a jucat și în prima ligă. Deci va fi foarte, foarte greu. Eu spun că dacă vom ajunge pe locurile 5-6, va fi un succes important pentru noi”, ne-a mai spus Pavel Popovic.

Sutjeska, echivalentul fotbalistic al Tomnaticului în Banatul sârbesc

Evenimentul de ieri după-amiază din Sutjeska a marcat aniversarea a 70 de ani de la înființarea clubului local FK Radnicki. Cea mai importantă performanță a grupării alb-roșii a fost participarea în eșalonul al treilea în puternicul campionat al Iugoslaviei. De altfel, acea performanță a trupei din Sutjeska poate fi comparată cu reușita de la mijlocul anilor ’70 a Unirii Tomnatic, care devenise prima echipă sătească din România participantă în Divizia B.

„Clubul Radnicki s-a înființat în 1946, dar în sat s-a jucat fotbal și înainte, fără rezultate remarcabile. Pot să spun că Radnicki a fost primul club sătesc care a evoluat în liga a treia a Iugoslaviei, în sezonul 1965/1966. Acela a fost cel mai mare succes al nostru. Vă dați seama, în Iugoslavia, care avea 22 de milioane de locuitori, noi am fost un sat micuț, care a dat o echipă de eșalonul al treilea”, ne-a spus Pavel Popovic.

De altfel, la Sutjeska s-au lansat, de-a lungul anilor, o serie de jucători de renume, cel mai cunoscut fiind Dejan Govedarica, fost component al naționalei Iugoslaviei și jucător la Proleter Zrenjanin, Vojvodina Novi Sad, Lecce, Waalwijk sau NEC Nijmegen.

„Sunt foarte mulți jucători valoroși care au început aici, la Sutjeska… poate nu îmi voi putea aminti de toți. E clar, cel mai cunoscut e Dejan Govedarica, care a jucat și pentru selecționata Iugoslaviei. Fratele lui a jucat tot aici, aici a făcut primii pași în fotbal… Regretatul Dubljevic, care a jucat la Proleter Zrenjanin, în prima divizie a Iugoslaviei, împotriva lui Dragan Dzajic, „Pizon” Petrovic… Sunt mulți… Dragoljub Gajevic, care e antrenorul nostru, a jucat și el la Vojvodina Novi Sad, tot în prima divizie. E o mândrie pentru noi, ca sat, să dăm atâția jucători valoroși de-a lungul anilor”, ne-a declarat delegatul Pavel Popovic.

După meci, delegația polistă a fost cinstită cu o masă tradițională sârbească și cu muzică populară românească în căminul Bisericii Ortodoxe Române din Sutjeska (care trebuie spus că funcționează neîntrerupt din 1896 și are și astăzi preot român). Următorul pas al prieteniei dintre Radnicki Sutjeska și Politehnica se va derula în luna septembrie, când se va organiza un meci al echipelor de old-boys la Timișoara.

About Gabriel Toth

Leave a Reply