ASU Politehnica, la prima ieșire din Timișoara în 2015! Cine este AS Murani?

16ASU Politehnica va bifa la finalul acestei săptămâni prima deplasare în afara Timișoarei. Liderul din Liga a IV-a Timiș va evolua pe terenul nou-promovatei AS Murani, într-o localitate care vede în acest sezon pentru prima oară în istorie meciuri din eșalonul de top al județului.

După trei partide susținute în Timișoara, care au rezultat în trei victorii categorice și – mai important – în desprinderea de principalele contracandidate, ASU Politehnica e pregătită de prima ieșire în județ din 2015. Alb-violeții vor evolua duminică pe terenul celor de la AS Murani, o nou-promovată care a reușit să atragă atenția iubitorilor de fotbal din Timiș, mai cu seamă prin mișcările de trupe din această iarnă.

***

Dar să le luăm pe rând…

La Murani se joacă fotbal în mod organizat de exact 65 de ani, certificatul de naștere al actualului A.S. fiind „eliberat” în 1950. Până în urmă cu câțiva ani, Muraniul era o bornă obișnuită a meciurilor de „Promoție”, fără să își propună vreodată urcarea în eșaloanele superioare. Totul s-a schimbat odată cu preluarea echipei de către cunoscutul interpret de muzică populară Cornel Brici, cel ce în tinerețe a bătut lobda pe terenul din localitate.

Cu antrenorul Cosmin Sântean la timonă, echipa a reușit în premieră promovarea în Liga a IV-a la finalul sezonului trecut, câștigând seria a II-a a Campionatului Județean cu următoarea linie de clasament:

M      V     E     Π       G              P
28    23     1     14    108-37    70

Principala „armă de foc” a Muraniului în sezonul promovării a fost Raul Costescu, fotbalist ce în trecut a cochetat și cu eșalonul al doilea. El a reușit nu mai puțin de 53 de goluri, deci foarte aproape de jumătate din totalul echipei, fiind, de altfel, și golgheterul absolut al Ligii a V-a Timiș, ediția 2013/2014.

Deși a pornit cu un ușor trac în Liga a IV-a, Muraniul a început să se obișnuiască din mers cu nivelul, reușind să încheie turul de campionat departe de grijile retrogradării și cu 21 de puncte în „straiță”, o recoltă deloc de neglijat pentru o nou-promovată. A venit însă iarna…

***

…lipsită de ninsoare, dar abundentă în surprize. Antrenorul principal Cosmin Sântean a renunțat la funcție, astfel că de la echipă a plecat și fiul său, juniorul Andrei Mezin, golgheterul din tur, cu 9 goluri. Echipa a fost preluată de fostul tehnician al Chișodei, Adrian Șețu, care a reușit să aducă o serie de fotbaliști de valoare pentru acest nivel. Printre ei, golgheterul Orțișoarei, Dan Șandru, și – cireașa de pe tort – Dorel Stoica. Ajuns la 36 de ani, el a trecut, printre altele, pe la Universitatea Craiova, Steaua și Dinamo, a strâns 159 de meciuri și 15 goluri în elită, și patru meciuri cu un gol marcat în naționala României. Astfel că atenția asupra unei localități până mai ieri cvasianonime din punct de vedere fotbalistic a devenit acum mai mare ca niciodată.

***

Ce spune statistica despre AS Murani?

După 20 de etape, echipa se află pe locul 10 în clasament, cu 28 de puncte acumulate, dar cu un golaveraj negativ, 45-56. În urma întăririlor din iarnă, Muraniul a început returul în trombă, cu două victorii: 4-1 la Racovița și tot 4-1 acasă, cu Pobeda. A urmat o primă sincopă etapa trecută, 1-1 la Giroc, însă o parte dintre „vedete” au lipsit din garnitura lui Șețu.

Cele 45 de goluri sunt împărțite de 14 fotbaliști, cele mai multe fiind, în acest moment, în dreptul experimentatului Stelian Argatu, aflat pe locul 4 în clasamentul golgheterulir din „D”, cu 12 reușite în acest sezon. Îl urmează Andrei Mezin, cu 9 goluri, însă juniorul în vârstă de 16 ani a revenit la ACS Poli.

***

Două vorbe și despre satul Murani…

…o localitate atestată documentar în urmă cu aproape 700 de ani, mai precis la 1328. De-a lungul istoriei, a fost în mod tradițional un sat al românilor. De pildă, conform recensământului din 1910, Muraniul avea 1.626 de locuitori, dintre care 1.375 români, 149 maghiari, 97 germani. Ca un amănunt interesant, marele compozitor Béla Bartók a vizitat în mai multe rânduri satul Murani, pentru a studia și culege folclorul local.

Astăzi, satul Murani aparține de comuna Pișchia și dispune de mai puțin de 600 de locuitori.

About Gabriel Toth

Leave a Reply