Nu sunt puține ramurile sportive ce au rămas ancorate în sistemul de dinainte de 1989. În caiac-canoe, Steaua și Dinamo continuă să atragă crema acestor discipline, în lipsa altor cluburi performante la nivel de seniori. De un an de zile, Timișoara și-a început contraatacul, grație antrenorului Octavian Ispas, revenit în orașul natal după peste un deceniu de experiență la loturile Mexicului sau Japoniei. Acesta a pus bazele clubului Water Performance, i-a repatriat pe doi dintre caiaciștii de valoare „furați” de cele două departamentale de pe Bega, iar rezultatele n-au întârziat să apară.
Dacă în alte ramuri sportive polii s-au inversat după 1989, în caiac-canoe situația a rămas neschimbată. Cele două cluburi departamentale, Steaua și Dinamo, au contintuat să atragă toți tinerii cu potențial crescuți de grupările de juniori din țară, folosindu-se de propriile mijloace, dar și de lipsa unor concurenți în adevăratul sens al cuvântului pe piața din România.
La Timișoara a pornit, de câțiva ani încoace, o nouă revoluție, de această dată cu bărci și padele, care zdruncină din temelii sistemul împământenit de decenii. Revenit în orașul natal, după ce și-a câștigat notorietatea internațională, lucrând cu loturile Mexicului sau Japoniei, antrenorul Octavian Ispas a avut ambiția de a demonstra că înalta performanță nu e o sintagmă inventată în constrângătoarea bază de la Snagov. Ea poate fi obținută și pe apele tulburi ale Begăi. L-a convins pe Bogdan Mada să lase Steaua și să revină acasă, imediat după ce participase la cea mai prestigioasă întrecere din cariera sa, Jocurile Olimpice de la Londra. I s-a alăturat Alin Anton, sportiv lansat de asemenea la Timișoara, și înregimentat de Dinamo, care abandonase activitatea competițională vreme de aproape patru ani.
Cei doi au reușit să spargă monopolul intern, câștigând două medalii de aur și una de argint la Campionatele Naționale. Mai importantă a fost victoria de la selecțiile pentru Campionatul Mondial de la Dusseldorf, acolo unde Anton și Mada au dominat ostilitățile și au prins lotul național, cu toată opoziția celor din Federație. Pe pista din Germania, cei doi au obținut locul 4 în Finala B, ceea ce a reprezentat cel mai bun rezultat la nivelul lotului României, dar insuficient pentru a-l mulțumi pe exigentul Octavian Ispas.
„Federația de caiac-canoe nu a crezut că putem face ceva cu acest club, ne-au și atenționat în această privință. Dar noi am câștigat selecția pentru Campionatul Mondial și le-am demonstrat că deși ne-am pregătit acasă, cu mai puțini bani și aproape de familie, am reușit să fim cei mai buni. Eu personal nu sunt mulțumit de rezultatul de la Campionatul Mondial, și nici băieții nu sunt”, a declarat Ispas, completat de Alin Anton: „N-am reușit să obținem o medalie la Dusseldorf, dar vom încerca la anul. Ne propusesem acest țel deoarece atât eu, cât și colegul meu, am fost campioni europeni, am obținut medalii și la Cupe Mondiale. Pentru medalii muncim. E și o motivație financiară, prin acea pensie viageră. Dacă ieși campion mondial sau european ești răsplătit cu acea pensie pentru tot restul vieții. Mai mult, la un aur olimpic, pensia viageră ajunge la 1.000 de euro”.
Sătul de București
Bogdan Mada s-a lansat pe Bega, însă odată cu depășirea vârstei junioratului a fost înregimentat de Steaua. Timișoreanul a ajuns astfel la Jocurile Olimpice de la Londra, ca sportiv al clubului roș-albastru, însă nu era mulțumit de direcția în care se îndrepta cariera lui. „Dacă nu se înființa acest club la Timișoara, m-aș fi lăsat de sport. Nu mai suportam aerul din București, nu mai suportam acea bază de la Snagov, din care nu puteai ieși la un film sau la un suc. Zi de zi vedeai aceiași oameni, aceiași copaci”, a mărturisit Mada, care are ambiții mari pentru 2014, atunci când speră că va urca alături de colegul său, Alin Anton, pe podiumul Campionatelor Mondiale de la Moscova: „La anul sperăm să luăm toate cele trei medalii de aur pe plan național, în probele la care vom concura, iar la Campionatul Mondial să fim în primii șase. Eu am încrederea că putem termina chiar pe podium. Ambiție și determinare avem”.
Această saturație a sportivilor față de atmosfera cazonă din cele două cluburi departamentale din București a stat chiar la baza înființării clubului Water Performance. „În tot timpul cât am fost plecat, am ținut legătura cu foștii mei sportivi. În ultimii 10 ani, am dat 17-18 juniori la Steaua și Dinamo, iar marea lor majoritate s-au lăsat rapid de sport. Am decis că în momentul în care voi reveni la Timișoara, vom fonda un club prin care să încercăm să contracarăm această situație. Am simțit că sunt dator să dau ceva înapoi caiacului timișorean, care mi-a dat atât de multe. M-am simțit obligat și față de acești copii, deoarece eu am fost cel ce i-a adus la caiac-canoe”, a mai spus Ispas.
Reputatul antrenor mărturisește că încă de la începutul carierei a încercat să fugă de mirajul celor două cluburi departamentale. „Eu m-am apucat de antrenorat la 19 ani, pentru că eu, ca sportiv, n-am fost mulțumit de modul de lucru al antrenorilor și am fost convins că pot face treabă și altfel. Apoi, Ion Bârlădeanu, actualul președinte al federației, mi-a spus că dacă vreau să ajung mare antrenor, trebuie să vin la Steaua sau Dinamo. Eu n-am crezut acest lucru și am ținut să demonstrez de atunci contrariul. Fac ceea ce fac cu plăcere, chiar dacă puțini mă înțeleg. Nici soția nu mă înțelege, dar o fac cu plăcere”, a mai spus Ispas.
CS Water Performance a reușit recent înregimentarea unei sportive de la Dinamo, participantă la rândul ei la Jocurile Olimpice de la Londra. E vorba despre Iulia Paleu, caiacistă originară din județul Neamț. Ea se pregătește la Timișoara alături de o sportivă cunoscută pe plan european, portugheza Teresa Portela, fostă participantă la Jocurile Olimpice de la Beijing, care a venit pe Bega pentru a-i da o mână de ajutor lui Octavian Ispas.
„Antrenorii de la celelalte cluburi nu sunt foarte încântați când aud că sportivii lor vor să vină aici. Foștii colegi mă întreabă în permanență ce se întâmplă la Timișoara și cred că de la anul vor fi și mai mulți sportivi care vor dori să ni se alăture”, a mărturisit Iulia Paleu.
CS Water Performance e în acest moment singurul club timișorean cu un proiect olimpic. Țelul final al muncii din prezent e participarea cu rezultate cât mai bune la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro. Lotul e format din Bogdan Mada, Alin Anton, Iulia Paleu și tânărul Vlad Praja, unul dintre cei mai promițători sportivi produși de CSS Bega, și al cărui transfer e în curs de rezolvare.
„Mai trebuie să vină încă o fată de la Dinamo, dar încă nu știu dacă o primesc sau nu. Totul depinde de fondurile pe care le avem la dispoziție”, a declarat antrenorul Octavian Ispas, care a mărturisit că în ultima perioadă a fost asaltat cu cereri din partea sportivilor de la Steaua și Dinamo, dar pe care din rațiuni financiare și nu numai, a fost nevoit să le refuze. „Prefer un lot de maximum 6-7 sportivi, pentru că în momentul în care sunt mai mulți, nu mai pot lucra atât de bine cu fiecare dintre ei individual”, a mai spus Ispas.
CS Water Performance beneficiază de o pagină de facebook, dar și de un site oficial bine întreținut și cu informații în detaliu despre sportivi și antrenori.
Cristi says
Mondialele au fost la Duisburg, nu la Dusseldorf. Iar locul 4 in finala B, sa ma scuzati, nu e deloc o performanta si nu e cea mai buna din lotuyl Romaniei
Antrenor says
Ideea e buna ansa poate acest club financiar sa asigure o meserie sau locuinta la o firmainstitutie de stat cum ar fi politie, armata, sau alte societati de stat, ancat sa asigure volumul de timp liber pt antrenamente si competitii acestor sportivi , un venit lunar, precum si cazare gratuita? iar dupa perioada competitionala un loc sigur de munca? In majoritatea tarilor fruntase in acest sport sunt toti angajati la politie si armata chiar daca se antreneaza pe o anumita perioada in clubul natal sau la nationale trag pt clubul lor. Deasemenea problema in ro e o problema un antrenor cu o specializare specifica de cajak sa gasesti care stie de fapt meserie, toti fac antrenamente dupa placul lor sustinuti de propria mandrie. Ma antreb cati copii pe judet sunt intre 10-12 ani care practica acest sport regulat de 3-4 ori pe saptamana? si exista posibilitatea acest copil pe o durata de 8-10 ani sa-l motivezi acest sport sa-l practice?de aici vor aparea mai tarziu si rezultatele. Aici e nevoia unei noi structuri in federatie de infiintarea unor centre regionale de antrenament sub regim de internat unde sportivii buni juniori 1-2 scolari la periode mentionate sau cantonamente anpreuna se antreneaza.