Sute de ore de muncă. Mii de kilograme ridicate pe parcursul unui singur antrenament. Dinți încleștați. Transpirație. Elemente care pentru Sorin Cazacu sunt de mult la ordinea zilei. S-a apucat de haltere în urmă cu trei decenii, iar de câțiva ani s-a axat pe powerlifting, o disciplină înrudită, prin care a reușit să urce numele Timișoarei și al României pe cele mai înalte culmi. Bilanțul anului 2013 e cu adevărat impresionant pentru clubul CS Caza: 73 de medalii naționale și internaționale, din care se remarcă în mod special titlurile de campion european și mondial cucerite de Sorin Cazacu.
Powerliftingul timișorean crește de la un an la altul. Clubul CS Caza a strâns 73 de medalii în competițiile la care a luat parte în 2013, gruparea timișoreană devenind, pentru a treia oară consecutiv, campioană națională pe echipe. A fost și anul afirmării depline pe plan internațional pentru Sorin Cazacu. Mai întâi, în luna iulie, a devenit triplu campion european de masters la Hamm (Luxemburg), la categoria 120kg., cu un total de 892.5kg (362.5 la genuflexiuni, 255kg. la împins din culcat și 275kg. la îndreptări). Aceleași performanțe le-a bifat și în septembrie, la Campionatul Mondial de la Orlando (SUA), suficient pentru a-și adjudeca și titlul de campion mondial absolut.
„A fost un an excepțional pentru clubul nostru, dar și pentru mine în mod deosebit. Am reușit să devenim, pentru al treilea an la rând, campioni naționali pe echipe și am strâns un total de 73 de medalii, dintre care 64 naționale și 9 internaționale. Personal, am devenit triplu campion european în Luxemburg, iar în Florida am pus cireașa pe tort, devenind triplu campion mondial. E cel mai bun an din cariera mea de trei decenii. La Campionatul Mondial, fost o experiență extraordinară, deoarece mi-a cântat imnul la americani acasă. E o mândrie dublă pentru mine, pe lângă faptul că am devenit campion mondial”, a declarat Sorin Cazacu.
Deși de câțiva ani buni s-a axat pe powerlifting, Sorin Cazacu nu și-a abandonat vechea pasiune, halterele. În 2012, a devenit în premieră campion național, iar în acest an s-a clasat pe cea de-a doua treaptă a podiumului. S-a revanșat, în schimb, la Cupa României, acolo unde a cucerit trei medalii de aur sub egida AMEFA Arad.
„În martie am reușit să câștig Cupa României, iar la Campionatele Naționale am adunat trei medalii de argint. Am fost învins de un sportiv de la Steaua, din lotul olimpic, care e mult mai bun decât mine. Sunt la final de carieră la haltere, voi mai practica acest sport un an sau doi, atât cât voi mai putea. Singurul meu regret e că nu concurez pentru Timișoara”, a mai spus Cazacu.
Fiul, pe urmele tatălui
Așchia nu sare departe de trunchi, un proverb ce i se potrivește ca o mănușă familiei Cazacu. Fiul lui Sorin, Alexandru, în vârstă de 16 ani, a strâns la rândul său o colecție impresionantă de medalii în 2013, tânărul powerlifter reușind să se impună deja și în rândul seniorilor. Un rezultat mai mult decât onorabil l-a înregistrat în luna aprilie, la Campionatele Europene de Juniori de la Praga, unde s-a clasat al patrulea în clasamentul general al categoriei 93kg. O performanță remarcabilă, având în vedere că toți cei trei ocupanți ai podiumului erau cu doi ani mai mari decât el.
„Vreau să-l felicit pe fiul meu pentru devotamentul de care dă dovadă. În acest an a reușit să cucerească 23 de medalii, din care 200 de aur, atât la copii, cadeți, juniori, cât și la seniori, unde a devenit campion național. De asemenea, a luat și locul 4 la Campionatul European de la Praga. Datorită lui am primit și această primă distincție din cariera mea ca antrenor”, spune Sorin Cazacu despre fiul său, singurul sportiv de la CS Caza care nu a luat încă vacanță, el continuând pregătirea în vederea Campionatelor Naționale de copii și cadeți, ce vor avea loc în luna ianuarie.
„Suntem pe drumul cel bun”
Timișoara a organizat în acest an finala Campionatului Național de powerlifting, desfășurată în luna septembrie, la sala „Mircea Albu” din Circumvalațiunii. Sorin Cazacu și-ar dori ca și ediția din 2014 să aibă loc tot în capitala Banatului, dar pentru acest lucru e nevoie de sprijin din partea autorităților locale.
„Nu depinde de mine. Federația decide cui oferă organizarea. Dar fără sprijinul autorităților locale, nu avem nicio șansă să găzduim un nou Campionat Național, pentru că acest lucru implică sume importante. Încă n-am purtat discuții pentru anul viitor, dar eu sunt mândru că am reușit să găzduim în acest an Campionatul Național la Timișoara și, în plus, să organizăm alte trei concursuri de powerlifting, ultimul fiind la începutul lunii, la Casa de Cultură a Studenților, unde am avut invitați din Serbia, Ungaria și din toată țara”, a spus Cazacu.
În ceea ce privește nivelul powerliftingului românesc, Sorin Cazacu remarcă o creștere constantă, în cei patru ani și jumătate de activitate ai federației de specialitate „România e încă la început de drum, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Federația Română de Powerlifting are doar patru ani și jumătate de activitate, dar în acest timp, s-au obținut niște rezultate deosebite. La juniori s-au strâns în acest timp peste 25 de medalii, la seniori avem un loc 4, un loc 5, un loc 6 și un loc 7, iar la masters avem șase medalii de aur, prin mine, la Europene și Mondiale. Mai avem doi colegi care au reușit, de asemenea, o medalie de bronz și una de argint. România e, așadar, pe drumul cel bun, dar suntem încă departe de forțele lumii, iar aici mă refer la Rusia, Ucraina, Polonia, Bulgaria, care domină această disciplină în momentul de față”, e de părere Sorin Cazacu.