Calendarul alb-violet: 14 octombrie în istoria lui Poli

1945 Politehnica trece cu 3-1 de ILSA Timișoara, în prima categorie a campionatului orășenesc. Regdom a marcat golul prin care textiliștii au condus la pauză, însă Dee, Meghie și Stepan au întors soarta meciului în favoarea studenților pe parcursul celui de-al doilea mitan.

1951 Știința Timișoara o învinge clar pe Flacăra București, scor 5-1. Formația din capitală a deschis scorul în minutul 2, prin Pereț, însă bănățenii și-au revenit rapid și au pus stăpânire pe joc până la pauză, atunci când conduceau deja cu 4-1, grație „dublei” lui Boroș (min. 15 și 43) și a reușitelor lui Mazăre (min. 16) și Brânzei (min. 40). În repriza secundă, studenții au mai marcat o dată, prin Dee, care a transformat, în minutul 67, un penalti executat de Boroș. Știința a evoluat în formula Curcan – Corbuș, Brânzei, Soporeanu – Cojereanu, Nicolin – Morja, Cădariu (Davidescu), Mazăre, Dee, Boroș.

1955 Știința Timișoara e eliminată din Cupa României, în faza 16-imilor, de o formație de categorie inferioară, Metalul Oțelu Roșu, într-un joc disputat în deplasare. Studenții au deschis scorul în minutul 25, prin Gârleanu, însă gazdele au întors rezultatul până la pauză, grație reușitelor lui Titel (min. 32) și Birău (min. 35). Timișorenii au restabilit egalitatea în minutul 51, prin Remus Lazăr, însă trupa din Oțelu Roșu avea să își adjudece victoria, prin golul marcat de Titel, în minutul 59. Studenții au aliniat la acest joc formula Uțu – Zbârcea, Brânzei, Florescu – Nicolin, Marcu – Gârleanu, Ciurugă, Ciosescu, Lazăr, Boroș.

1956 Știința, candidată cu șanse la titlu la acea vreme, suferă o înfrângere drastică la Bacău, cu echipa locală, Dinamo. A fost 5-0 pentru formația din orașul lui Bacovia, golurile fiind marcate de Dărăban (min. 32, 80), Giosanu (min. 46, 69) și Gram (min. 68). Timișorenii au evoluat în alcătuirea Pain – Zbârcea, Brânzei, Florescu – Cojereanu, Nicolin – Lazăr, Mazăre, Ciosescu, Dinulescu, Gârleanu.

1978 Poli Timișoara e învinsă pe teren propriu, scor 1-2, de Olimpia Satu Mare. Dembroschi a deschis scorul pentru bănățeni, în minutul 34, însă oaspeții aveau să întoarcă soarta meciului în repriza secundă, profitând și de accidentarea „stâlpului” defensivei alb-violete, Dan Păltinișanu. Hațeganu a restabilit egalitatea în minutul 69, iar fundașul Popa a marcat golul victoriei pentru sătmăreni, în minutul 85. Un gol extrem de controversat, întrucât jucătorul vizitatorilor s-a folosit de mână pentru a trimite mingea în poartă. Centralul Bărbulescu (notat cu 4 în „Sportul”) a validat însă reușita sătmăreanului, o decizie pe care n-a corectat-o nici măcar Nicolae Rainea, tușierul de pe acea parte, care s-a supus hotărârii colegului său. Poli a evoluat în formula Katona – Vișan, Păltinișanu (Nadu), Mehedințu, Barna – Roșca, Dembroschi, Cotec (Volaru) – Anghel, Giuchici, Petrescu.

1981 Poli Timișoara și UTA Arad încheie la egalitate, 0-0, într-un meci disputat pe stadionul „1 Mai”. Un joc tern, fără prea multe faze de poartă, care i-a dezamăgit pe cei 15.000 de spectatori care au asistat la joc. Timișorenii au evoluat în formula Moise – Șunda (Bocănici), Păltinișanu, Șerbănoiu, Vișan – Dumitru, Manea, Vlătănescu – Nadu, Anghel, Palea (T. Nicolae).

poli jiul1984 Poli Timișoara obține prima victorie stagională din Divizia A, în meciul din etapa a VIII-a, de pe „1 Mai”, cu Jiul Petroșani. A fost 2-0 pentru studenți, care au „lovit” prin Giuchici, în minutul 14, și mai apoi prin Oancea, în minutul 82. Alb-violeții au jucat în alcătuirea Clipa – Vușcan, Șunda (Lehman), Crăciun, Pascu – Manea, Rotariu, Giuchici (Bolba), Dumitru – Vlătănescu, Oancea.

1989 Poli Timișoara e învinsă pe terenul Stelei, scor 0-3, într-un meci în care roș-albaștrii au beneficiat de două lovituri de pedeapsă. Bucureștenii au deschis scorul în minutul 9, prin Gabi Balint. Tabela avea să fie modificată din nou în minutul 14, de Hagi, care a transformat o lovitură de pedeapsă. Tot din penalti avea să fie stabilit și rezultatul final, în minutul 86. Executant a fost de această dată ex-polistul Rotariu, care l-a învins pe Almășan. Poliștii au abordat meciul din Ghencea în alcătuirea Almășan – Varga, Ionuț, Andreaș, Stoicov – Pascu, Vlaicu, Timofte, Bărbosu – Oloșutean (Mănăilă), Cașuba.

2000 Poli Timișoara obține o victorie clară pe teren propriu, în fața Jiului Petroșani. A fost 3-0 pentru formația pregătită de italianul Lorenzo Rubinacci, grație reușitelor semnate de Chița (min. 13) și Bilașco (min. 22 și 79). Bănățenii au evoluat în formula D. Stanciu – Chița, Brou, Isac (Panaitescu) – Diță, Naidin, Fl. Stoica, Feraru (Crișanov), Bota – C. Almășan (Stoican), Bilașco.

poli vaslui2005 Poli trece cu 2-0 de nou-promovata FC Vaslui, prin golurile înscrise de Viorel Moldovan (min. 76) și Adrian Olah (min. 90+3). Alb-violeții au evoluat aproape o repriză întreagă în inferioritate numerică, după eliminarea lui Florin Bătrânu, din minutul 55. Cosmin Olăroiu a aliniat următoarea formulă: Popa – Olah, McKain, Bătrânu, Bălace – Paleacu, Osei, O. Petre, Caramarin (Naidin) – Moldovan (S. Rădoi), Bucur (Mansour).

2008 Poli Timișoara trece cu greu de CFR II Cluj, în 16-imile Cupei României. A fost 1-0 pentru bănățeni în jocul disputat pe „Dr. Constantin Rădulescu”, unicul gol al întâlnirii fiind marcat, în al doilea minut de prelungire, de slovenul Dejan Rusic. Dusan Uhrin a aliniat la Poli următoarea garnitură: Pantilimon – Bădoi, Luchin, Cisovsky, Latovlevici – Abiodun (Stancu), Magera, Alexa, Milhazes (Rusic) – Goga, Parks (Sanchez).

2012 ASU Politehnica pierde două puncte extrem de importante, în deplasarea de la Boldur, din etapa a IX-a a Campionatului Județean. Condusă cu 2-0 la pauză, formația alb-violetă a revenit în repriza a doua, restabilind egalitatea prin reușitele lui Nicolaie și Radovancovici.

boldur poli

About Gabriel Toth

Leave a Reply