Vasile Rus, suspendat drastic! FRR a contestat decizia

rusRCM Timişoara a primit o veste proastă în prag de sărbători. Vasile Rus a fost suspendat pe o perioadă de 10 luni de către Comisia de Disciplină şi Fair-Play a Federaţiei Române de Rugby. Interesant e că apelul la această decizie a venit chiar din partea forului de la Bucureşti., care consideră prea dur verdictul  comisiei „obiective şi independente”.

 

Iată comunicatul integral postat pe site-ul Federaţiei Române de Rugby:

 

„Comisia de Disciplina si Fair-Play a Federatiei Romane de Rugby a analizat la ultima sa intalnire doua incidente survenite in timpul finalei Cupei Romaniei.

Membrii comisiei au constatat savarsirea a doua fapte distincte de catre sportivul timisoarean Vasile Rus, ambele regasindu-se in Regulamentul Disciplinar.

Prima a constat in adresarea de insulte arbitrului partidei, Vlad Iordachescu, in timp ce jucatorul se afla in spatiul de sin-bin, situatie confirmata de mai multi martori oculari. Desi Rus a incercat disculparea sustinand ca sintagmele ii erau adresate medicului, aceasta scuza nu a prezentat credibilitate din punct de vedere logic, deoarece medicul nu ar fi putut sa se implice in anularea unei faze a partidei, aceasta atributie revenind strict arbitrului.

A doua fapta a fost proferarea de amenintari la adresa arbitrului, dupa fluierul final, in contextul retinerii legitimatiei de jucator ca urmare a primei fapte, raportate de catre observatorul meciului.

Intrucat jucatorul in culpa a mai fost sanctionat pentru aceeasi fapta (art. 70 b) RD), hotarare disciplinara confirmata ulterior si de Comisia de Apel si luandu-se in calcul cumulul de abateri, Comisia de Disciplina a FRR a decis aplicarea unei sanctiuni de 14 luni de suspendare, proportionala cu gravitatea abaterilor savarsite.

Aceeasi comisie a constatat insa si existenta unei provocari, considerandu-se oportuna aplicarea circumstantelor atenuante prevazute de art. 17 (1) d). Pedeapsa finala a lui Vasile Rus va fi de 10 luni de suspendare, impreuna cu penalizarea pecuniara prevazuta de art. 69 al aceluiasi Regulament Disciplinar, in cuantum de 1600 lei.

In aceeasi sedinta si cu privire la acelasi conflict, a fost sanctionat si centralul partidei, Vlad iordachescu.

Intrucat arbitrul s-a implicat intr-o discutie in contradictoriu cu jucatorul Vasile Sorin Rus, cu prilejul retinerii legitimatiei jucatorului si avand in vedere calitatea sa oficiala, care-i impune sa ia toate masurile necesare pentru prevenirea oricaror evenimente care ar putea sa prejudicieze in vreun fel jocul de rugby, comisia a considerat inoportuna angajarea lui Vlad Iordachescu intr-un cadru oficial intr-un dialog cu un jucator.

In opinia forului disciplinar al federatiei, Vlad Iordachescu s-a facut vinovat de incalcarea prevederilor Codului de Conduita pentru Arbitri, pct. 8 si a prevederilor Code of Conduct al World Rugby, art. 1.9., sanctionat fiind conform art. 20.10.1 din World Rugby Regulation 20 cu avertisment si cu o penalizare pecuniara in cuantum de 100 lei.

Deciziile au fost comunicate recent celor implicati, apelul cu privire la decizia in cazul sportivului Vasile Rus venind chiar din partea FRR. Intrucat Comisia de Disciplina si Fair-Play este un for obiectiv si independent, FRR si-a exercitat dreptul de a se autosesiza, considerand sanctiunea aplicata jucatorului drept una prea drastica. Apelul formulat de federatie a fost fundamentat pe statutul jucatorului Timisoarei de membru al lotului national largit, o atare sanctiune anulandu-i acestuia posibilitatea participarii la competitiile internationale de anul viitor, inclusiv la Cupa Mondiala de Rugby 2015.”

 

2014 se încheie, aşadar, pentru RCM Timişoara în nota restului anului. Un an tumultuos, în care războiul cu Federaţia a ţinut prim-planul, dar încununat în cele din urmă cu un trofeu, Cupa României.

About Gabriel Toth

Leave a Reply