Diana Balintoni & co. vor relua pregătirile la începutul lunii august, sub comanda antrenorului Bogdan Paul (Foto: Emanuel Titus Ilieși / Mediafax Foto)

Voleiul feminin timișorean a revenit pe prima scenă după o absență de 12 ani. Nou-promovata UVT Agroland are planuri mari pe termen scurt, mediu și lung, care alături de performanța sportivă, vizează și apropierea publicului timișorean de această disciplină, care a lipsit o perioadă îndelungată din „lumina reflectoarelor” pe plan local. Președintele grupării de pe Bega, Horia Cardoș, a vorbit despre strategia clubului pentru primul sezon în Divizia A1, în care echipa își propune o acomodare cât mai ușoară cu rigorile eșalonului de elită.

La nivelul echipelor de club, voleiul românesc e în plină vacanță. Dacă jucătoarele se odihnesc, după un sezon istovitor, pentru conducere e o vacanță activă, în care se creionează strategia pentru ceea ce va urma din toamnă și, bineînțeles, se perfectează transferuri. Nou-promovata UVT Agroland e aproape de a finaliza câteva mutări interesante, iar președintele Horia Cardoș afirmă că sunt vizate, în totalitate, jucătoare din România.

„Încercăm să definitivăm înțelegerile cu câteva sportive pe care ne dorim să le aducem. Vorbim despre jucătoare de top din România. Din păcate, încă nu le pot nominaliza, dar suntem foarte aproape să semnăm. E vorba doar despre românce, în principiu, vor fi trei noutăți. Fetele se vor reuni la începutul lunii august, dar până atunci vom avea cu siguranță tot lotul conturat”, a declarat Horia Cardoș.

Foarte probabil, UVT Agroland se va baza pe o singură stranieră în viitorul sezon, muntenegreanca Andrea Lakovic, care și-a adus o contribuție importantă la promovarea echipei în prima divizie. În schimb, clubul s-a despărțit de o altă jucătoare de peste hotare, centrul australian Sophie Godfrey. „Rămâne în lot Andrea Lakovic, fiindcă e o sportivă excepțională, un caracter deosebit și am lucrat foarte bine cu ea. În rest, vrem să aducem doar jucătoare din România. Există un singur post unde, dacă nu putem aduce o jucătoare de lot național din România, vom aduce probabil o stranieră”, a mai precizat Horia Cardoș.

Chiar dacă vorbim despre o nou-promovată, UVT Agroland se numără printre puținele echipe cu o situație materială solidă. Formația timișoreană nu se avântă însă în a-și fixa obiective extrem de îndrăznețe, fiind totuși vorba despre prima participare în eșalonul de elită. Horia Cardoș spune că un accent important va fi pus pe capitolul imagine, în încercarea de a-i reobișnui pe timișoreni cu voleiul feminin de mare performanță. Vă amintim, Timișoara a avut doar trei participări în prima ligă după revoluție, în sezoanele 19971998, 2003/2004 și 2004/2005.

„În acest an, nu ne-am propus locul 1-4. Acela va fi obiectivul pentru următorul sezon, 2018/2019. Suntem totuși la primul an în Divizia A1, vrem să facem lucrurile temeinic, să ne acomodăm în primul rând cu nivelul. Va fi anul în care vrem să penetrăm atenția publicului timișorean și să ne plasăm ca echipa feminină cea mai interesantă, ca spectacol sportiv. Ne propunem să aducem foarte mulți spectatori, lucrăm deja la un plan și sunt convins că vom face o figură frumoasă. Campionatul românesc, la feminin, a crescut foarte mult în valoare în ultimii ani, e în primele 6 din Europa. Așadar, din toamnă, timișorenii vor vedea niște echipe foarte, foarte puternice”, a afirmat Horia Cardoș.

Președintele clubului UVT Agroland intenționează, de asemenea, organizarea unui puternic turneu de prezentare, înaintea începerii campionatului. „Avem intenția să organizăm un turneu foarte tare, în care noi vom fi, probabil, cea mai slabă echipă. Suntem în discuții cu niște cluburi puternice din străinătate și chiar ne dorim să arătăm spectatorilor din Timișoara ceea ce înseamnă voleiul de performanță”, a mai spus Horia Cardoș.

Vara abandonurilor în elita feminină

Primul eșalon al voleiului feminin se confruntă, în această vară, cu o situație fără precedent. Nu mai puțin de trei echipe cu drept de participare în A1 – SCM Pitești, Unic Piatra Neamț și Penicilina Iași – și-au anunțat retragerea din competiție. În cazul formației din capitala Moldovei, există totuși speranțe de înscriere, conform ultimelor informații. Chiar și așa, Federația Română de Volei încearcă să „umple” și celelalte două locuri, însă formațiile învinse în barajul de promovare, Rapid București și CSM Focșani, au declinat invitația.

Horia Cardoș, membru în Comitetul Director al Federației Române de Volei, a vorbit despre posibilitatea începerii campionatului cu 10 echipe, situație în care lupta pentru evitarea retrogradării nu-și va mai avea rostul.

„Într-o situație în care vor rămâne doar 10 echipe, nu va retrograda nimeni în sezonul viitor. Acest lucru e bine, din punctul meu de vedere, așa am și votat la întâlnirea care a avut loc între echipele de primă ligă. În acest fel, echipele care nu au pretenții pentru locurile 1-4, nu vor trebui să cheltuie suplimentar cu jucători extracomunitari. Se vor reorienta, astfel, spre jucătoare din România, chiar jucătoare foarte tinere, care vor avea șansa să joace în Divizia A1. E adevărat, într-o astfel de situație, jocurile ar fi mai puține, iar în a doua jumătate a clasamentului poate n-ar mai exista nici o miză. Dar, pe de altă parte, echipele finanțate de primării au interes să nu termine pe locul 10. E o situație de criză în sportul românesc”, a comentat Horia Cardoș.

Divizia A1 de volei feminin va începe la 14 octombrie, iar conform tragerii la sorți a programului, UVT Agroland ar trebui să debuteze în elită pe teren propriu, în compania uneia dintre formațiile care și-au anunțat retragerea în această vară, Penicilina Iași.

Leave a Reply