UTA – Poli, o poveste începută în 1945

Medion   DIGITAL CAMERA

Cronica primului meci disputat între ITA și Politehnica, în iulie 1945

Duminică, pe micuța arenă „Motorul” din Aradul Nou se vor duela UTA și Politehnica, într-un nou episod al unui derby istoric al României, vechi de mai bine de șapte decenii. De altfel, prima întâlnire documentată dintre cele două cluburi istorice datează din vara anului 1945, la trei luni după înființarea echipei Uzinelor Textile din Arad de către baronul Francisc von Neumann.

UTA și Politehnica s-au întâlnit pentru prima oară chiar la Arad, însă în cadru amical. S-a întâmplat la 27 iulie 1945, iar ITA (cum s-a numit în perioada respectivă formația textilistă) și Politehnica au încheiat la egalitate, 2-2. Pentru „studenți”, Meghie a reușit o „dublă”, în minutele 83 și 87, în vreme ce pentru arădeni au înscris Toth III și Palfi.

Vizita Politehnicii la Arad, din vara anului 1945, a fost prilejuită de un mini-turneu de jocuri amicale. Înaintea partidei cu proaspăt fondata ITA, „studenții” s-au mai întâlnit cu o altă localnică, Gloria Arad, de care au dispus cu 5-1, goluri Meghie (3), Andreescu și Ștefan.

1947-ita-poli_1947

Una dintre cele mai vechi imagini de la un ITA – Poli, din anul 1947, tot de la un meci amical

Prima întâlnire oficială dintre cele două viitoare rivale avea să se consemneze abia peste trei ani. La 29 august 1948, campioana en titre ITA a primit replica nou-promovatei Politehnica, aflată chiar la prima deplasare din istorie în Divizia A, meciul disputându-se în etapa a doua a respectivului campionat. Mult mai experimentați și cu un lot valoros, arădenii au avut câștig de cauză, scor 2-0. Jocul fusese tranșat încă din primele minute, Karpinetz semnând o „dublă” pentru ITA, în minutele 7 și 9.

Iată și cele două formații care s-au înfruntat în acest prim joc oficial, în fața a 6.000 de spectatori:

ITA: Marki – Vass, Farmati – Jivan, Pall, Băcuț – Covaci, Reinhard, Karpinetz, Stibinger, Dumitrescu
Politehnica: Franciscovici – Corbuș, Păcurariu – Mioc, Popescu, Mazăre – Andreescu, Iovan, A. Rădulescu, Dee, Chiorean

Între 1948 și 2011, vechile UTA și Poli au disputat nu mai puțin de 34 de meciuri de campionat la Arad. 25 dintre acestea s-au disputat în prima divizie, iar 9 în eșalonul secund (toate din 1983 încoace, în condițiile în care UTA a retrogradat, în premieră, la finele sezonului 1978/1979).

Statistica meciurilor directe de pe malul Mureșului îi e favorabilă UTA-ei, care a câștigat 16 partide, în vreme ce timișorenii s-au impus de doar 7 ori. Celelalte 10 întâlniri s-au încheiat la egalitate. Arădenii stau mai bine și la golaverajul meciurilor directe de pe terenul lor: 56-33.

Mai multe detalii despre istoricul întâlnirilor directe dintre UTA și Poli, mâine, tot pe site-ul nostru.

Partida UTA – Politehnica, din etapa a XVI-a a ligii secunde, se joacă duminică, de la ora 14:00.

About Gabriel Toth

Trackbacks

Leave a Reply