Cristian Todea, pentru prima oară în postură de antrenor principal la un derby Politehnica – UTA (Foto: uta-arad.ro)

Zona de vest a țării a intrat în fierbere. Au mai rămas două zile până la cea mai așteptată confruntare a toamnei din Liga a II-a, cea dintre Politehnica și UTA, programată pe „Dan Păltinișanu” duminică, de la ora 15:30. Arădenii abordează confruntarea de la Timișoara de pe loc retrogradabil, iar antrenorul Cristian Todea spune că pentru elevii săi va fi o bună ocazie de a se reabilita în fața fanilor.

„Sunt convins că, în mare majoritate, cei care suntem acum, la această societate, cunoaștem importanța unui asemenea derby. Însă și jucătorii care au venit din alte zone ale țării au auzit de acest duel și îi conștientizează importanța. Știu și ei că un derby între Timișoara și Arad e un meci cât un campionat pentru noi, arădenii. Noi așa am crescut aici, la Arad, de când eram copii, dacă obiectivul trasat la începutul sezonului nu era îndeplinit, o victorie cu Poli putea spăla multe dintre păcate. În acest sezon, cu atât mai mult, aceste cuvinte au o și mai mare importanță”, a declarat Cristian Todea, aflat în premieră în postură de antrenor principal la un Poli – UTA, după numeroase derby-uri trăite în iarbă.

La conferința de presă a UTA-ei, jurnaliștii arădeni au scos în evidență faptul că, în acest moment, spiritul local se simte mai mult în lotul Politehnicii. În opinia lui Todea, acesta va fi un avantaj pentru alb-violeți, însă doar până la fluierul de start.

„Vom vedea la ora meciului dacă va conta faptul că Politehnica are mai mulți localnici în echipă. Însă eu am auzit în această săptămână băieții vorbind despre acest meci, îl simțeau și ei, spuneau că va fi o nouă atmosferă, că se vor simți fotbaliști. Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru ei până la ora meciului. Și noi avem atuurile noastre, prin faptul că avem jucători obișnuiți cu meciurile cu miză și cu mai multă experiență decât cei de la Timișoara”, consideră Todea.

Tehnicianul UTA-ei a vorbit și despre jocul Politehnicii: „Cu siguranță va fi un meci deschis. Politehnica practică un fotbal destul de bun, au jucători buni pe plan ofensiv, joacă agresiv. În general, echipele lui Bogdan Andone practică acest joc, așa a fost și Satu Mare în sezonul trecut. Noi avem de partea noastră foarte multă calitate, foarte multă experiență și sper că va fi un meci plăcut. Vom încerca să profităm de slăbiciunile lor, pentru că ele cu siguranță există. Nici ei nu au avut un parcurs așa cum s-au așteptat, și-ar fi dorit cu siguranță să aibă mai multe puncte în clasament. Din ce am văzut, au avut un parcurs oscilant”, a afirmat Todea, care a scos în evidență și compartimentele în care Politehnica e periculoasă. „Am văzut câteva imagini din ultimele lor meciuri și au folosit diferite așezări, dar au păstrat aceleași principii. Aici mă refer la agresivitate, mai ales în momentul în care pierd mingea. Indiferent de jucătorii care au fost trimiși în teren, au încercat să facă acest lucru și l-au făcut destul de bine. Au jucători importanți, mai ales în atac au doi jucători foarte buni, Bădăuță și Sorescu. Îl au pe Ignea la mijlocul terenului, doi fundași centrali masivi și doi fundași laterali destul de ofensivi”, a continuat Todea.

În campionat, UTA nu a simțit gustul victoriei în precedentele opt partide. În runda trecută, alb-roșii au remizat la Șiria cu Pandurii, scor 2-2, după ce gorjenii au avut două goluri avans. Totuși, arădenii ar fi putut încheia victorioși, însă Burlă a ratat o lovitură de pedeapsă în minutul 86.

Cristian Todea (în alb), în duel cu polistul Abiodun, în Poli – UTA 2-0 (15 martie 2008). Căpitanul de atunci al arădenilor bifa ultimul său derby în teren, al șaptelea în total din carieră!

„Îmi pare rău că n-am reușit să câștigăm cu Pandurii… Cred că dacă obțineam o victorie, se crea o și mai mare emulație și învia puțin spiritul UTA-ei, mai ales pentru acest meci, de la Timișoara. Dar oricum cred că vor fi destul de mulți arădeni care vor veni la meci. Cunosc mulți prieteni din Arad care încă de când se stabilește țintarul se uită să vadă când e meciul cu Poli. Mulți așteaptă acest meci de la începutul campionatului și sunt convins că vor fi alături de noi la Timișoara”, a afirmat Cristian Todea.

Spre deosebire de întâlnirea din primăvară, de această dată Politehnica e echipa care privește de sus din clasament spre rivala ei. Alb-violeții se află pe locul 9, cu 16 puncte, în vreme ce arădenii, cotați drept principali favoriți la promovare înaintea startului de campionat, ocupă doar locul 16 – retrogradabil – cu 11 puncte.

„Nu întotdeauna bugetele joacă. Ne-am fi dorit să avem o altă poziție în clasament, să abordăm acest meci cu mai mare entuziasm, cu mai mare dorință de a învinge Timișoara. Totuși, în ultimele meciuri am încercat să demonstrăm că trăim și că ne putem reveni”, consideră Cristian Todea. „Avem jucători care pot face diferența, cu multă calitate. E important să ne regăsim încrederea și entuziasmul. Refuz să cred că nu avem calitate în această echipă. Eu sunt cu ei la antrenamente, îi cunosc, împotriva unora am jucat în Liga I, cu alții am fost coleg de echipă… Probabil avem nevoie de mai mult echilibru. Am încercat mai multe formule de echipă. Am jucat cu doi închizători improvizați, Asani și Polgar, și am ajuns foarte greu la poartă. Cu Pandurii am jucat cu Jorza și Cârstocea, dar am fost mai vulnerabili pe fază defensivă. Cum spuneam, dacă ne găsim un echilibru și dacă vom avea consistență în ambele faze ale jocului, vom avea și rezultatele dorite”, a continuat antrenorul arădenilor.

În mare măsură, UTA va avea un lot complet pentru deplasarea de la Timișoara, însă sunt câteva semne de întrebare, în special în ceea ce-i privește pe Tănase și Stahl.

„Tănase a reluat antrenamentele normale. Am avut mici probleme, la Daniel Florea și Albert Stahl, care au făcut antrenamente separate timp de două zile. Sperăm ca la ora jocului toți jucătorii să fie pregătiți”, a declarat Cristian Todea.

În calitate de jucător al UTA-ei, Cristian Todea a marcat de trei ori în derby-urile cu Poli, iar în două dintre cazuri a înclinat decisiv balanța. A înscris unicele goluri ale disputelor UTA – Poli 1-0 (27 octombrie 1999) și Poli -UTA 0-1 (18 octombrie 2000). Ultimul gol în poarta alb-violeților datează din urmă cu un deceniu, din 1 septembrie 2007, din acel memorabil UTA – Poli 2-3. Todea a înscris în minutul 26 pentru gazde, însă timișorenii au plecat în final învingători, grație „triplei” semnate de Gigel Bucur, în minutele 3, 12 și 89.

Partida Politehnica Timișoara – UTA, din etapa a 12-a a Ligii a II-a, va avea loc duminică, de la ora 15:30, pe stadionul „Dan Păltinișanu”.

Leave a Reply