Timișorenii au contribuit din plin la victoria „stejarilor” cu Rusia

Catalin Fercu eseu
Naționala de rugby a României și-a început perfect aventura în IRB Nations Cup, dispunând de reprezentativa Rusiei cu 30-20. La victoria „stejarilor” au contribuit din plin și jucătorii campioanei RCM Timișoara, Cătălin Fercu reușind cel de-al doilea eseu al tricolorilor într-un moment extrem de important al jocului.

„Stejarii” nu au avut liniște din start cu arțăgoasa echipă a Rusiei, care a reușit primul eseu al partidei în minutul 4, prin Igor Kurashov, transformat apoi cu siguranță de Yuri Kushnarev. După minute bune de pressing, România a pus primele puncte pe tabelă în minutul 13, prin Vlaicu, stelistul transformând o lovitură de pedeapsă. Trupa în roșu a mai lovit însă o dată, după doar trei minute, prin Kushnarev (eseu + transformare), punând gazdele într-o situație dificilă: 3-14, după ceva mai mult de un sfert de oră de joc.

Au urmat însă 10 minute excelente ale „stejarilor”, care și-au arătat colții mai întâi în minutul 18, atunci când Lucaci a fost la un pas de eseu, dar a comis un înainte chiar în momentul în care se pregătea să culce balonul în terenul de țintă advers. Încercarea a venit pentru România după alte trei minute de așteptare, grație lui Alexandru Matei, care a recepționat o pasă excelentă a lui Carpo și a punctat, cu toată opoziția rușilor. Vlaicu a transformat fără probleme, strângând scorul la 10-14. Tricolorii aveau să jubileze din nou în minutul 23, atunci când fundașul Timișoarei, Cătălin Fercu, a țâșnit în stilul său caracteristic de la 30 de metri de țintă, transformându-și adversarii în simpli spectatori. Precizia transformării lui Vlaicu, dintr-o poziție nu tocmai comodă, i-a asigurat României un ecart de trei lungimi, care a fost cât pe ce să fie apărat până la pauză. Rusia a beneficiat de o penalitate după ultima fază a primei reprize, iar Kushnarev a trimis printre bețe, de la mare distanță, stabilind scorul pauzei la 17-17.

România a început furtunos repriza secundă, iar căpitanul Mihai Macovei a semnat cel de-al treilea eseu al „stejarilor”, după doar două minute de la reluare, urmat de o nouă transformare a lui Vlaicu. Rușii au fost aproape de a se apropia patru minute mai târziu, însă Yuri Kushnarev a ratat surprinzător o lovitură de pedeapsă dintr-o poziție bună. Rusul s-a revanșat însă în minutul 52, aducând scorul la 24-20, însă Florin Vlaicu a refăcut rapid diferența de șapte puncte, tot dintr-o penalitate.

Ultima jumătate de oră a fost la dispoziția României, care a stat mereu în preajma 22-lui advers, fiind aproape să se distanțeze la trei lungimi în minutul 69, când Florin Vlaicu a ratat prima sa lovitură de pedeapsă din această partidă, dintr-o poziție aparent la îndemână. Centrul Stelei a stabilit însă diferența finală la 10 puncte, în minutul 78, când a transformat o penalitate de la 5 metri de terenul de țintă. Rușii se pot declara mulțumiți cu acest handicap, mai ales că, la ultima fază, Dimofte a fost aproape de drop-gol, însă balonul a trecut pe lângă buturi.

S-a încheiat 30-20 pentru România, care își învinge astfel un adversar direct în lupta pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2015 și face un prim pas și către apărarea trofeului IRB Nations Cup, câștigat anul trecut.

Selecționerul României, Lynn Howells, a abordat meciul de astăzi în următoarea formulă*:

15. Cătălin Fercu, 14. Ionuț Dumitru, 13. Csaba Gal, 12. Florin Vlaicu, 11. Adrian Matei, 10. Ionuț Dimofte, 9. Valentin Calafeteanu, 1. Constantin Pristavița, 2. Andrei Rădoi, 3. Ion Paulică, 4. Valentin Popârlan, 5. Marius Sîrbe, 6. Viorel Lucaci, 7. Mihai Macovei (C), 8. Daniel Carpo. Au mai intrat: 16. Eugen Căpățână, 17. Horațiu Pungea, 18. Dorin Lazăr, 19. Vlad Nistor, 21. Florin Ioniță.

*) Jucătorii trecuți cu litere îngroșate provin de la campioana RCM Timișoara

About Gabriel Toth

Leave a Reply