Timișoara rămâne cu o singură reprezentantă în Liga Națională

10629630_803169449726303_5547799534578785719_nBC Timișoara va rămâne singura prim-divizionară de baschet masculin din orașul de pe Bega în ediția 2015/2016. Ședința Biroului Federal, desfășurată astăzi, la sediul Federației Române de Baschet, a stabilit componența Ligii Naționale masculine, precum și sistemul competițional pe sezonul următor, unul care a suferit câteva modificări importante.

12 formații vor lua startul în ediția 2015/2016 a Ligii Naționale masculine: Steaua CSM EximBank București, U BT Cluj, Energia Târgu Jiu, BCMU Pitești, BC Mureș Târgu Mureș, CSM Oradea, BC Timișoara, CSU Sibiu, Gaz Metan Mediaș, SCMU Craiova, Dinamo București și CSU Galați, ultime e două fiind nou-promovate.

Lipsește, așadar, BC Timba Timișoara, galben-negrii retrogradând la finele ediției trecute, în care s-au clasat pe locul 12, penultimul. Totuși, conducerea formației timișorene aștepta un wild card din partea FRB, care la o ședință anterioară hotărâse ca la viitoarea ediție numărul participantelor să fie par. Între timp, campioana en titre, CSU Asesoft Ploiești, a renunțat la înscrierea în campionat, astfel că nu a mai existat necesitatea invitării celor de la Timba. Ultima variantă pentru ca timișorenii să continue pe prima scenă era neînscrierea echipei Gaz Metan Mediaș, care se confruntă cu mari probleme de ordin financiar, însă ardelenii vor continua pe prima scenă, înscriindu-se pentru viitoarea ediție înaintea datei limită.

Timișoara s-a bucurat de prezența a două formații pe prima scenă a baschetului masculin românesc vreme de trei sezoane consecutiv, din 2012, până în anul acesta. O situație care înaintea promovării celor de la Timba în prima divizie se mai consemnase în ediția 1973/1974, când pe lista participantelor în elită se aflau timișorenele Universitatea și Voința.

Schimbări în sistemul competițional

Reducerea numărului de participante la 12 echipe aduce cu sine și o serie de modificări a sistemului de desfășurare al competiției. Sezonul regular va cuprinde două faze: 22 de runde, în care cele 12 competitoare vor evolua fiecare cu fiecare, urmând ca apoi primele șase clasate să continue să joace în sistem tur-retur, așa cum vor face și ultimele șase. În total, fiecare echipă va disputa 32 de meciuri în sezonul regular.

Play-off-ul va cuprinde tot opt echipe, primele șase din prima fază (care vor intra în ordinea clasării pe care o vor avea după cele 32 de etape), plus primele două clasate ale grupei 7-12. Ocupantele locurilor 11 și 12 vor retrograda direct în Liga I (eșalonul secund), fără a se mai organiza play-out.

About Gabriel Toth

Leave a Reply