SCM Politehnica a trecut de ØIF Arendal! Alb-violeții visează la grupele Cupei EHF

© Emanuel Titus Iliesi

© Emanuel Titus Iliesi

Handbaliștii de la SCM Politehnica au obținut o calificare istorică aseară, în ultimul tur preliminar al Cupei EHF, după succesul la limită, 27-26, din returul cu norvegienii de la ØIF Arendal. La adăpostul unei victorii tot la un gol diferență, în urmă cu o săptămână, la Kristiansand, alb-violeții au practicat un joc consistent, au condus chiar și la șase lungimi în jocul de aseară și, în ciuda emoțiilor din final, și-a asigurat o calificare meritată în fața unei reprezentante a puternicului handbal scandinav.

După un debut echilibrat de partidă, Politehnica s-a desprins pe tabelă chiar înaintea pauzei. La jumătatea meciului, se înregistra o diferență de patru goluri în favoarea alb-violeților, 16-12, care avea să crească la începutul mitanului secund până la șase goluri: 18-12. Pe finalul întâlnirii, nordicii au avut o tresărire de orgoliu și s-au apropiat periculos, dar tabela s-a oprit la 27-26 pentru Politehnica.

Vuk Milosevic a fost cel mai bun marcator al Timișoarei, cu 6 goluri, urmat de Fenici 5, Simovic 5, Lasica 4, Marjanovic 4, Lazarov 2 și Ștefan 1. Pentru ØIF Arendal au punctat Pedersen 6, Jakobsen 5, Pedersen 5, Paulsen 4, Vidovic 2, Ekman 1, Hrafnsson 1, Kovacevic 1, Soerdahl 1.

„Nu știu dacă aveam aspirații atât de mari”

Bucurie în tabăra alb-violetă, după ce SCM Politehnica a eliminat deja două echipe din Cupa EHF, Polva Serviti și, aseară, ØIF Arendal. O realizare poate neașteptată la începutul verii, atunci când clubul de handbal al orașului, proaspăt medaliat cu bronz în Liga Națională, trăia sub spectrul unei posibile desființări.

„În primul rând, sunt bucuros că am trecut în turul următor. Nu știu dacă la început aveam aspirații atât de mari, pentru că am format în vară o echipă nouă, iar EHF nu e Challenge Cup, e o cupă europeană cu echipe mult mai puternice. Sunt foarte bucuros că am reușit să trecem de o echipă precum Arendal. Înaintea meciului tur, am făcut câteva vizionări, am știut că e o echipă care practică un handbal specific nordic. Pot să spun că apărarea a făcut diferența în ambele meciuri, ne-am apărat destul de bine și la ei, și la noi, iar portarii ne-au ajutat. Am avut un început mai greu de campionat, dar ne-am găsit cadența, am mers din victorie în victorie și sper să o ținem tot așa, să avem în continuare un moral bun. Sperăm să picăm cu o echipă accesibilă, pentru că dacă vom da peste adversari din Germania sau Franța, ne va fi destul de greu. Dar ce pot eu să promit e că ne vom lupta până la ultima picătură pentru a ajunge în grupe”, a declarat căpitanul polist Cristian Fenici.

Aroganța nordicilor, relatată de Pero Milosevic

Pentru ØIF Arendal, eliminarea din Cupa EHF în fața Politehnicii Timișoara a fost, fără doar și poate, un șoc. Antrenorul scandinavilor, Marinko Kurtovic, nu s-a prezentat la conferința de presă de după meci, după ce, la auzul sirenei finale, Pedersen & co. erau prăbușiți pe parchetul sălii „Constantin Jude”.

De altfel, Pero Milosevic și-a amintit de un episod petrecut înaintea meciului din tur, de la Kristiansand care spune multe despre atitudinea cu care nordicii au privit întâlnirea dublă cu Timișoara. „Acolo, unul dintre reprezentanții lui Arendal, ne-a spus: «Nu aveți nevoie de înregistrarea video». I-am întrebat de ce și ne-au spus: «Nu vă veți dori să o revedeți, pentru că oricum veți pierde la multe goluri diferență»”, a relatat Pero Milosevic.

SCM Politehnica se află la două meciuri distanță de calificarea în grupele Cupei EHF și, totodată, de atingerea celui mai lung parcurs din istorie în eurocupe. Până în prezent, nu s-a consemnat niciun sezon european pentru alb-violeți cu mai mult de șase jocuri (trei tururi). S-a întâmplat în ediția 1988/1989 a Cupei EHF, când Poli a eliminat formația greacă MAS Nea Helvetia, a trecut apoi de elvețienii de la Ottmar St. Gallen, dar a fost eliminată, în sferturile de finală, de formația vest-germană Tu RU Dusseldorf. Tot trei tururi a disputat Politehnica și la precedenta campanie europeană, cea din 2007/2008, din Cupa Challenge. Au fost succese în fața elvețienilor de la Wacker Thun și a islandezilor de la Fram Reykjavik, dar apoi eliminare în sferturile de finală, după două eșecuri, în fața portughezilor de la Benfica Lisabona.

About Gabriel Toth

Leave a Reply