Restart la Timba! „Urșii” au scăzut drastic media de vârstă și își propun revenirea în elită

timba-muriAventura celor de la Timba Timișoara în Liga Națională s-a încheiat în această vară. După trei ani petrecuți în eșalonul de top al României, „urșii” au revenit în liga secundă cu o echipă complet schimbată față de sezonul trecut. Obiectivul declarat e revenirea în elită, deși lupta pentru promovare se anunță mai acerbă ca niciodată.

Timba pornește în acest sezon cu gândul de a-și recâștiga locul în elita baschetului românesc. Echipa e complet nouă, constanta fiind reprezentată de banca tehnică. Bogdan Murărescu se află în pragul celui de-al optulea sezon ca antrenor principal al galben-negrilor, funcție preluată în ediția 2008/2009. Îl va seconda, la fel ca în sezonul trecut, sârbul Zoran Milovic, cel ce a și jucat pentru Timba în urmă cu trei ani, la debutul echipei în Liga Națională.

La nivel de lot, îi putem aminti doar pe Robert Medgyesi și Dominic Csender din echipa ce încheia precedentul sezon din Liga Națională. Au sosit, în schimb, câțiva baschetbaliști ce au avut tangențe cu elita: Ghiță Balmuș (revenit la Timba, după aventurile Concordia Chiajna și Steaua), Baczko Balasz (BC Mureș) sau Marius Deconescu (Energia Tg. Jiu). În lot se află și un jucător sârb, Dejan Kovacevic (25 de ani), crescut la Steaua Roșie Belgrad. „A fost considerat unul dintre cele mai mari talente ale baschetului sârbesc în urmă cu 5-6 ani”, a explicat Bogdan Murărescu. Chiar dacă evoluează în liga secundă, Timba mai așteaptă un stranier, al cărui nume nu a fost însă dezvăluit: „E un pivot de 2.10m, de origine sud-africană, dar care are pașaport american”, a spus antrenorul „urșilor”.

Din acest sezon, FRB obligă formațiile din Liga I să aibă în componență un număr de 6 jucători U20, dintre care unul în permanență pe teren. Cum Timba s-a urnit destul de greu, neștiind o bună perioadă în ce ligă va juca din toamnă, numărul de opțiuni a scăzut dramatic în privința tinerilor. Totuși, la Timba au ajuns doi jucători interesanți, care se încadrează în această categorie de vârstă: băimăreanul Răzvan Pop și timișoreanul Vlad Butuc.

„Ne așteaptă un sezon foarte greu”

Pentru un club cu trei sezoane la activ în Liga Națională, obiectivul firesc e promovarea. Timba nu va avea însă deloc viață ușoară, cel puțin șapte echipe anuțându-și intenția de a ocupa unul dintre cele două locuri care vor asigura prezența în elită.

„Am început pregătirile acum 11 zile. Ne propunem în primă fază participarea la turneul final, iar apoi, dacă se poate, să promovăm. În acest sezon, și-au propus promovarea un număr de șapte echipe. Nu va fi deloc ușor. Noi facem parte din cea mai grea grupă din această ligă, în care evoluează alte două echipe ce și-au propus promovarea. Deci, ne așteaptă un sezon greu”, a declarat Bogdan Murărescu.

Timba va face parte din grupa zonală 3, alături de U-BT 2 Cluj, CSM 2 Oradea, BC 2 Timișoara, BC Mureș 2, Universitatea Cluj (de asemenea, retrogradată din Liga Națională) și Municipal Olimpic Baia Mare. Dintre acestea, doar ultimele două au drept de promovare (firește, alături de Timba), ambele propunându-și accederea în elită. Din această grupă, se vor califica la turneul semifinal primele două clasate, urmând ca „sateliții” să formeze o grupă separată. Astfel, echipa cu drept de promovare care nu prinde turneul semifinal va încheia sezonul încă din această toamnă! În plus, din celelalte două serii, intenții de promovare mai emit CSM Ploiești, Politehnica Iași, Cuza Sport Brăila și Știința București.

În ceea ce privește situația financiară, se speră ca lucrurile să reintre pe un făgaș normal. Cheltuielile vor fi incomparabil mai mici cu cele din Liga Națională, însă Timba își propune să puncteze la capitolul marketing și să atragă cât mai mulți sponsori alături de echipă. „S-au realizat deja câteva parteneriate, cu o serie de oameni de afaceri, care vor prelua câte un jucător. Cu alte cuvinte, îl vor angaja la firmele lor, asigurându-i astfel salariul”, a mai spus Bogdan Murărescu.

Federația nu a anunțat încă programul Ligii I, astfel că Timba nu cunoaște deocamdată data de start a campionatului. „Urșii” vor evolua în continuare în sala „Constantin Jude”, însă dată fiind aglomerația din singura „polivalentă” a orașului, galben-negrii nu exclud mutarea câtorva partide, în funcție de situație, în Circumvalațiunii, la sala „Mircea Albu”.

About Gabriel Toth

Leave a Reply