REMEMBER: Universitatea – Voința, primul derby al baschetului timișorean în elită

1973-cluj-vointatm

Fază de joc din meciul de debut al Voinței în Divizia A: 61-75 cu Universitatea Cluj, în sala Floreasca din București, la 27 octombrie 1973

Timișoara s-a obișnuit deja cu statutul privilegiat de a avea două reprezentante pe prima scenă a baschetului masculin, pe BC Timișoara și Timba. O situație întâlnită din acest sezon și la Cluj (U-BT și CS Universitatea), de altfel un oraș ce s-a mai împărțit în două și în alte rânduri după Revoluție – vezi duelurile U – Carbochim sau U – Gladiator. Până la promovarea celor de la Timba în prima divizie, la finalul sezonului 2011/2012, baschetul timișorean nu fusese reprezentat de două echipe în elită decât într-o singură ediție: 1973/1974, atunci când alături de Universitatea, una dintre performerele întrecerii interne, poposea Voința.

Voința Timișoara a fost o apariție surprinzătoare – dar și meteorică – pe prima scenă a baschetului românesc. În sezonul 1972/1973, micuța grupare izbutea un transfer important: internaționalul Niculae Viciu, sosit chiar de la concitadina Universitatea. Aflat spre apusul carierei (avea deja 33 de ani), Viciu și-a asumat rolul de căpitan al echipei dar și de „secund” al antrenorului Mircea Gașpar. A strâns în jurul său o serie de tineri talentați și a pornit ascensiunea Voinței spre Divizia A.

Promovarea a fost adjudecată într-un turneu desfășurat între 1 și 3 iunie 1973 la Pitești, acolo unde au mai participat Universitatea București, Medicina Târgu Mureș și CSU Galați. Timișorenii au înregistrat două victorii în primele două partide, 67-65 cu Medicina și 56-50 cu „studenții” bucureșteni, astfel că nu mai aveau cum să piardă una dintre cele două poziții promovabile. În aceeași situație se regăsea și CSU Galați, partida dintre cele două, care a închis practic turneul de promovare de la Pitești, fiind doar de palmares: CSU – Voința 82-62.

Astfel, la startul ediției 1973/1974 a Diviziei A, Timișoara se alinia la start cu două reprezentante: Universitatea și Voința. Erau ani în care primul eșalon semăna mai degrabă cu o întrecere inter-bucureșteană, mai bine de jumătate dintre echipe provenind din capitală: Dinamo, Steaua, Rapid, I.C.H.F., I.E.F.S. și Politehnica, în timp ce restul țării era reprezentat de doar patru orașe: Timișoara, Constanța (prin Farul), Cluj (prin Politehnica) și Galați (prin CSU). Astfel că performanța realizată de orașul de pe Bega era cu atât mai importantă.

Dar iată cum arătau cele două echipe timișorene la startul ediției 73/74:

Universitatea Timișoara: Cornel Chiriță, Niculae Ionescu, Gheorghe Câmpeanu, Nicolae Mănăilă, Petru Czmor, Anton Minius, Marin Roxin, Nistor Gal, Gheorghe Munteanu, Gelu Minișcă, Leopold Weber. (Antrenor-jucător Niculae Ionescu)

Voința Timișoara: Niculae Viciu, Pavel Lup, Gabriel Leonte, Octavian Iancea, Nicolae Ivanici, Ioan Lungu, Stelian Pascaru, Tiberiu Ondreikovics, Ludovic Csordas, Cantemir Riscuția, Ștefan Bakos, Pavel Galamboș, Dorin Ilea, Mihai Donca, Ioan Micinic, Pavel Roman (Antrenor: Mircea Gașpar).

„U” a defilat în derby

La vremea respectivă, campionatul se desfășura în sistemul unor turnee lunare, care nu au permis decât o singură întâlnire directă dintre cele două timișorene. S-a întâmplat chiar în Sala Olimpia din Timișoara, în cadrul celui de-al treilea turneu. La 22 decembrie 1973 a fost Universitatea – Voința 80-60 (35-28). Dar să dăm citire cronicii partidei, apărute în ziarul Sportul de a doua zi:

„Aproape 25 de minute din timpul efectiv de joc, studenții au comis greșeli tehnice, tactice, nu au depus eforturi pentru victorie. Adversarii lor, deși formează o echipă „subțire”, în care mereu tânărul Viciu duce greul, au evoluat bine, s-au apărat cu îndârjire și au menținut multă vreme o diferență mică de scor. În ultimele 10 minute, studenții și-au luat rolul în serios, au alergat mai mult și au câștigat clar o partidă care, doar în unele momente, a avut atributele unui „derby”. Au marcat: Mănăilă 21, Câmpeanu 23, Czmor 14, Minius 16, Ionescu 5, Roxin 1 pentru Universitatea, respectiv Lup 15, Iancea 12, Ivanici 8, Viciu 13, Ondreikovics 4, Pascaru 3, Csordas 3, Leonte 2”.

1974-galati-vointa

Voința, la ultima reprezentație în elită: 85-103 cu CSU Galați, la 19 mai 1974

Podium pentru Universitatea, retrogradare pentru Voința

În acea ediție de campionat, cele două formații timișorene au avut destine diferite. Așa cum era de așteptat, după prestația din ultimii ani, Universitatea a încheiat pe podium, fără să deranjeze însă tandemul Steaua – Dinamo, abonat pe atunci (la fel ca în atâtea alte discipline!) la supremație. În schimb, Voința nu a rezistat ritmului primei divizii și a retrogradat după un ultim turneu al grupei valorice 7-12, desfășurat la Galați, unde a înregistrat doar înfrângeri: 59-76 cu Politehnica București, 71-78 cu Politehnica Cluj, 72-85 cu Rapid București și 85-103 cu CSU Galați.

Revenim în zilele noastre, deoarece ne așteaptă un nou derby BC Timișoara – Timba. Duminică, de la ora 18, cele două reprezentante ale capitalei Banatului se vor afla pentru a șasea oară față în față în prima divizie. Până acum, alb-violeții au câștigat de fiecare dată în fața vecinilor echipați în galben-negru. De această dată, se anunță însă un duel mai interesant ca niciodată, Timba punând mari probleme echipelor cu pretenții din campionat (vezi înfrângerea dramatică de aseară, din prelungiri, de la Pitești, în fața echipei clasate pe 3 în Liga Națională).

About Gabriel Toth

Leave a Reply