RCM Timișoara, oprită în Maramureș: 21-16 pentru vicecampioană

5

RCM Timișoara a suferit astăzi prima înfrângere din play-off, 16-21 pe terenul rivalei din Baia Mare. Deși au început cu aproape cea mai bună echipă, bănățenii au fost de nerecunoscut, ținând seama de ceea ce au arătat elevii lui Chester Williams în ultimele săptămâni.

RCM Timișoara n-a reușit nici de această dată să spargă gheața pe terenul celor de la Baia Mare. Elevii lui Eugen Apjok își prelungesc cel puțin până în primăvară seria de invincibilitate de-a dreptul uluitoare de pe teren propriu, ce datează din martie 2008. Galben-albaștrii au fost însă surpriza neplăcută a meciului, jocul lui Burcea & co. fiind presărat cu multe greșeli individuale.

RCM Timișoara a început ca din pușcă partida de pe „Lascăr Ghineț”. Nu trecuseră nici 3 minute, că Anesi l-a găsit pe Kinikinilau, care a țâșnit efectiv în 22-ul maramureșean, i-a lăsat în dreapta lui Fercu, iar aripa bănățenilor a culcat balonul în terenul de țintă. Vali Calafeteanu a făcut 7-0 pentru galben-albaștri, cu o transformare precisă, dintr-un unghi dificil.

Eseul marcat extrem de repede nu le-a dat însă aripi timișorenilor. Din contră, au apărut greșelile, în special la legarea grămezilor ordonate. Formația pregătită de Eugen Apjok s-a apropiat la doar o lungime pe tabelă în următorul sfert de oră, prin două lovituri de pedeapsă transformate de Clarke, timp în care Calafeteanu a irosit o penalitate. În minutul 22, demi-ul Timișoarei n-a mai greșit, reușind să trimită printre buturi de la mai bine de 50 de metri.

Scorul primei reprize avea să fie 10-4, asta deși timișorenii au evoluat în ultimele 10 minute cu un om în minus, după eliminarea temporară a lui Morrison, în urma unui placaj periculos la Cătună. În secvențele dinaintea pauzei, ambele echipe au fost foarte aproape de eseu, însă de fiecare dată purtătorii balonului au greșit pasele decisive la câțiva metri de țintă.

Baia Mare a revenit la un punct în spatele timișorenilor, printr-o lovitură de pedeapsă transformată de Clarke, dar imediat Valentin Calafeteanu a readus ecartul de patru lungimi pentru galben-albaștri, tot dintr-un astfel de procedeu. În minutul 53, gazdele au preluat pentru prima oară conducerea, printr-un eseu marcat în urma unei margini de la 5 metri de terenul de țintă. Clarke a ratat transformarea, iar scorul rămânea pe muchie de cuțit, 14-13 pentru CSM Știința.

În următoarele zece minute, timișorenii au avut o singură acțiune amenințătoare, printr-o pătrundere decisă a lui Fercu în 22-ul băimărean, o șansă nefructificată însă de colegii săi. Totuși, timișorenii au revenit la conducere în minutul 61, printr-o nouă penalitate transformată de Calafeteanu.

Campionii nu și-au revenit însă și ca joc, pierzându-l în plus pentru 10 minute și pe Horațiu Pungea, un om esențial al grămezii galben-albastre. Pe acest fond, Baia Mare a mai reușit un eseu, în minutul 69, acordat de arbitrul Vlad Iordăchescu în urma consultării probei video. Clarke a transformat de această dată, iar maramureșenii s-au desprins la cinci lungimi, 21-16. Acesta avea să fie și rezultatul final, timișorenii irosind o șansă bună de amenințare a terenului de țintă, în minutele de final, când au beneficiat de o tușă în 22-ul băimărean, dar repunerea a fost neregulamentară.

Eșec pentru RCM Timișoara, unul care însă nu afectează decât orgoliul campionilor. Galben-albaștrii nu mai pot pierde primul loc în play-off-ul Superligii, având deja timp pentru pregătirea semifinalei de pe teren propriu, ce va fi disputată, la fel ca și anul trecut, în compania Farului Constanța.

About Gabriel Toth