ciosescu01

Ziua de 15 februarie va rămâne pentru totdeauna una de tristă amintire pentru suflarea polistă. Astăzi a încetat din viață Ioan Ciosescu, reprezentant marcant al generației anilor ’50, de două ori golgheter al României în tricoul Științei.

Politehnica Timișoara și-a pierdut astăzi unul dintre cel mai importanți fotbaliști din întreaga-i istorie. Ioan Ciosescu, omul care teroriza apărările primei divizii în a doua jumătate a anilor ’50, și-a dat astăzi ultima suflare, după o îndelungată suferință, la Arad.

Născut la 8 aprilie 1935, în orașul de pe Mureș, a început fotbalul la piticii UTA-ei, sub îndrumarea profesorului Steinbach. S-a stabilit la Timișoara odată ce a fost admis la Facultatea de Medicină, debutând pentru prima echipă a Științei în 1954, la un meci contra Jiului Petroșani, încheiat 1-1, joc în care a și înscris unicul gol al bănățenilor.

„Ciosi” avea să petreacă doar patru ani la Știința, timp suficient pentru a deveni unul dintre simbolurile clubului. În două rânduri, a câștigat titlul de golgheter al campionatului. Primul, consemnat în sezonul 1955, a fost obținut într-un stil răsunător. Înaintea ultimei etape de campionat, pentru această distincție se băteau Titus Ozon, de la Progresul București, și un alt echipier al Științei, Constantin Dinulescu, ambii la egalitate, cu 17 goluri. La mare distanță, în urma lor, se afla Ioan Ciosescu, cel ce adunase până atunci doar 12 „boabe”. Deși nimeni nu îl lua în calcul pentru acest titlu, înaintașul Științei a marcat de șase ori, în victoria cu 8-0 împotriva celor de la Dinamo Brașov și a devenit, spre surprinderea tuturor, golgheterul României. „Ciosi” a mai repetat isprava și în ediția 1957/1958, atunci când a reușit 21 de goluri pentru Știința.

Ioan Ciosescu era unul dintre ultimii mohicani ai generației ce aducea primul trofeu din vitrina grupării studențești, Cupa României, în 1958. În finala disputată la București, pe „23 August”, împotriva Progresului, a fost titular la Știința, unicul gol al meciului fiind marcat de Cădariu, în minutul 37.

După terminarea Facultății de Medicină, Ciosescu a fost repartizat la Constanța, continuându-și însă și cariera de fotbalist, la Farul, pentru care avea să evolueze până în 1964.

Ioan Ciosescu a disputat 99 de meciuri pentru Știința, reușind să marcheze 67 de goluri.

Înmormântarea fostului mare fotbalist va avea loc luni, în cimitirul arădean „Pomenirea”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Leave a Reply